RSS

Μικροεπεισόδια κατά την πορεία των φοιτητών προς την αμερικανική πρεσβεία

17 Nov
ΑΠΕ

Ένταση και μικροεπεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές στο τέλος της πορείας

Τελευταία ενημέρωση 18:55

Με την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ -η οποία διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή- κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 35η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Μικροεπεισόδια, με ρίψη μολότοφ και αντικειμένων κατά αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με δακρυγόνα, σημειώθηκαν μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία.

Μετά τις 6.30 μ.μ. περίπου άρχισαν σταδιακά να δίνονται στην κυκλοφορία κεντρικές οδοί που είχαν κλείσει για τις εκδηλώσεις. Αυτή την ώρα ανοίγουν οι Πανεπιστημίου, Σταδίου, Βασ. Σοφίας και Βασ.Αμαλίας, καθώς και η Πειραιώς.

Στην ομιλία του ο πρύτανης του ΕΜΠ Κ.Μουτζούρης επισήμανε τη σημασία του αγώνα για τη σημερινή εποχή, αναφερόμενος «στην παγκόσμια οικονομική κρίση, τη συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και τις επιβουλές κατά της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που πληθαίνουν και γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Δημήτρης Πρωτοψάλτης, μίλησε για την «κορυφαία αντιστασιακή πράξη κατά της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας» και αναφέρθηκε στους κινδύνους της εποχής μας.

Μετά τις ομιλίες, έγινε το προσκλητήριο των νεκρών φοιτητών, κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1973. Η εκδήλωση της Επιτροπής Εορτασμού ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της πορείας στους συγκεντρωμένους έξω από το Ίδρυμα.

Μέλη της συντονιστικής επιτροπής του εορτασμού, κατήγγειλαν ότι στην Ομόνοια άνδρες της Αστυνομίας διενεργούσαν ελέγχους σε φοιτητές.

Στην Αθήνα σε επιφυλακή βρίσκονται περισσότεροι από 8.000 αστυνομικοί, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν οι αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, λόγω και της παραμονής στην πόλη αντιεξουσιαστών από τη Γερμανία, που συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ των κρατουμένων στις φυλακές την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη έχει δοθεί εντολή από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για επέμβαση της αστυνομίας στον πανεπιστημιακό χώρο σε περίπτωση τέλεσης αυτόφωρων κακουργηματικών πράξεων.

Επίσης, στην Αθήνα έως τα ξημερώματα της Τρίτης απαγορεύεται η στάση και στάθμευση των οχημάτων περιμετρικά του Πολυτεχνείου.

Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία σε τμήματα των οδών: Στουρνάρη, Πατησίων, Τοσίτσα, Πολυτεχνείου, Μπουμπουλίνας, Τζωρτζ, Μπόταση, Κάνιγγος, Σολωμού, Καποδιστρίου, πλ.Εξαρχείων, Χαλκοκονδύλη, Αβέρωφ, Βερανζέρου και Σπύρου Τρικούπη. Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό σε Μέγαρο Μουσικής, Ευαγγελισμό και Πανεπιστήμιο.

Συγκρούσεις στη Θεσσαλονίκη

Ένταση επικράτησε μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων στην Πολυτεχνική Σχολή στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν την κατάθεση στεφάνων το πρωί.

Φοιτητές αριστέρων παρατάξεων εμπόδισαν την είσοδο στο μνημείο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, σε μέλη της ΔΑΠ, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν και να τραυματιστούν ελαφρά δύο άτομα. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από φοιτητές, τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και τον πρύτανη του πανεπιστημίου Μακεδονίας -ο οποίος, ωστόσο, αποδοκιμάστηκε έντονα από παριστάμενους φοιτητές- το συντονιστικό αγώνα σχολείων, εργατικά σωματεία, εκπροσώπους τοπικών φορέων, καθώς και από απλούς πολίτες.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στη Θεσσαλονίκη με την κεντρική πορεία που θα ξεκινήσει από το Πολυτεχνείο και θα καταλήξει στο προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Leave a comment

Posted by on November 17, 2008 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: