RSS

Η σημαία έγινε τελικά «λάβαρο» αντιπαλότητας

19 Nov

Το ΕΜΠ ζητεί από την ΠΑΣΠ να την επιστρέψει

Των Αποστολου Λακασα, Γιαννη Σουλιωτη και Κωστα Ονισενκο, Η Καθημερινή, 18 Nοεμβρίου 2008

Η διάσταση ανάμεσα στη σκληροπυρηνική ηγεσία της ΠΑΣΠ και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποτυπώθηκε, για μια ακόμη φορά, στο θέμα της επιστροφής της ιστορικής σημαίας του Πολυτεχνείου. Ηταν και το ζήτημα που έβαλε… λίγο αλατοπίπερο στο φετινό «άγευστο» τριήμερο εορτασμό εντός του Πολυτεχνείου, ο οποίος κατέληξε σε μια σχετικά άτονη, λόγω και της βροχής, πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Τα κεντρικά συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία ήταν υπέρ δημόσιας παιδείας και της μη αναγνώρισης των κολεγίων. Θέματα για τα οποία η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών έχει κηρύξει 48ωρη απεργία αύριο και την Πέμπτη. Αύριο εξάλλου κλειστά θα είναι και τα ΤΕΙ με απόφαση της Ομοσπονδίας Διδασκόντων ΤΕΙ (ΟΣΕΠ).

Ειδικότερα, η Σύγκλητος του ΕΜΠ ζήτησε από την ΠΑΣΠ να επιστρέψει στο ίδρυμα τη σημαία την οποία είχαν οι εξεγερμένοι φοιτητές του Πολυτεχνείου το 1973, ώστε να εκτεθεί σε μουσειακό χώρο. Η ΠΑΣΠ από το 1980 κρατά τη σημαία, ως η παράταξη που είχε την πλειοψηφία στο τελευταίο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ. Εκτοτε, οι φοιτητικές παρατάξεις καμία χρονιά δεν συμφώνησαν όσον αφορά τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, με συνέπεια να μην συγκροτείται και Κεντρικό Συμβούλιο. Ο γ.γ. του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Ραγκούσης σε επιστολή του προς τον πρύτανη του ΕΜΠ κ. Κ. Μουτζούρη πρότεινε η σημαία να δοθεί στη Βουλή, όπου θα φυλάσσεται, έως ότου η ΕΦΕΕ εκλέξει νέο Κεντρικό Συμβούλιο. Ομως, χθες, ο γραμματέας της ΠΑΣΠ κ. Κ. Πανταζής, ευθέως αρνήθηκε να ακολουθήσει την πρόταση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πανταζής, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι «η σημαία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ούτε, εμείς ως φοιτητική παράταξη έχουμε ιδιοκτησιακή αντίληψη. Η σημαία ανήκει στο φοιτητικό κίνημα, και το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει για την τύχη της». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η ανακοίνωση της ΠΑΣΠ ΤΕΙ, η οποία με οξύτητα τονίζει: «Η ΠΑΣΠ συνολικά είναι αυτή που έχει την ευθύνη της φύλαξης της σημαίας και όχι το ΠΑΣΟΚ». Ετσι οι φοιτητές που συμμετείχαν στο μπλοκ της ΠΑΣΠ στη χθεσινή πορεία, αμέσως μετά το πέρασμά τους από την αμερικανική πρεσβεία… διαλύθηκαν παίρνοντας μαζί τους την ιστορική σημαία στα γραφεία της ΠΑΣΠ. Πάντως, για το θέμα συμφώνησαν οι νεολαίες της ΚΝΕ και του ΣΥΝ. «Η σημαία, που έχει κατασχέσει αυθαίρετα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παραδοθεί στο ΕΜΠ, εκεί όπου ανήκει», ανέφερε η ΚΝΕ. «Η σημαία του Πολυτεχνείου δεν έχει θέση στα κομματικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Ανήκει στη νεολαία που αντιστέκεται. Γι’ αυτό ζητούμε την επιστροφή της στο ΕΜΠ», συμπλήρωσε η νεολαία του ΣΥΝ.

Περιορισμένης έκτασης ήταν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία με τη συμμετοχή περισσότερων από 12.000 διαδηλωτών. Ομάδες αντιεξουσιαστών, τη στιγμή που διέρχονταν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία εκτόξευσαν μολότωφ και αντικείμενα κατά των αστυνομικών, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τριών εξ αυτών. Δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων και κατεδίωξαν τους ταραξίες, υποχρεώνοντάς τους να διασπαστούν, στη διασταύρωση των οδών Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Στη Θεσσαλονίκη, τέσσερις ελαφρά τραυματίες είναι ο απολογισμός συμπλοκών που ξέσπασαν νωρίς χθες το πρωί στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου μεταξύ κρανοφόρων και μελών ανεξάρτητων αριστερών οργανώσεων. Συγκεκριμένα άγνωστοι που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνη επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν μέλη ανεξάρτητων αριστερών οργανώσεων που βρίσκονταν στον χώρο του πανεπιστημίου.

 
 

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: