RSS

Οι νέοι του ΠαΣοΚ δεν δίνουν τη σημαία

19 Nov

Μέλη της ΠΑΣΠ τη μετέφεραν στα γραφεία τους μετά την πορεία παρά την αντίθετη θέση του κόμματος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ, Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008

Φωτογραφία

Τα μέλη της ΠΑΣΠ μετέφεραν τη σημαία συνοδεία αστυνομικής δύναμης στο Πολυτεχνείο και την κράτησαν σε όλη τη διάρκεια της πορείας χωρίς να συμμετάσχουν άλλες παρατάξεις, όπως γινόταν σε προηγούμενες επετείους. ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Η μάχη της σημαίας» χαρακτήρισε την εφετινή, 35η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τους εκπροσώπους της φοιτητικής οργάνωσης του ΠαΣοΚ (ΠΑΣΠ) να φθάνουν στο ιστορικό κτίριο συνοδεία αστυνομικής δύναμης για να αποφύγουν να παραδώσουν τη σημαία και να φύγουν στη συνέχεια τρέχοντας από την αμερικανική πρεσβεία, διαφοροποιούμενοι από τον Γραμματέα του κόμματος κ. Ι. Ραγκούση ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα την παραδώσει στη Βουλή!

Τα μέλη της οργάνωσης σήκωσαν «αντάρτικο» απέναντι στην ηγεσία του κόμματός τους και αρνήθηκαν να παραδώσουν την ιστορική σημαία κρίνοντας ότι «δεν αποτελεί λάφυρο της γενιάς που κυριαρχεί στο Κοινοβούλιο σήμερα». «Η ΠΑΣΠ συνολικά είναι αυτή που έχει την ευθύνη της σημαίας και όχι το ΠαΣοΚ» αναφέρεται σε σχετική χθεσινή ανακοίνωση της ΠΑΣΠ ΤΕΙ. Η οργάνωση απάντησε όμως και στις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου που ζήτησαν τις προηγούμενες ημέρες τη σημαία για να την εκθέσουν στο μουσείο του ιδρύματος, αναφέροντας ότι «η σημαία του Πολυτεχνείου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του φοιτητικού κινήματος και όχι μουσειακό έκθεμα προς φύλαξη ή το μέσο κατάρριψης της μεταπολιτευτικής περιόδου, όπως κάποιοι εντέχνως προσπαθούν να παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό». «Είμαστε αντίθετοι με την άποψη που εκφράστηκε από εκπροσώπους του ΠαΣοΚ,ότι η σημαία πρέπει να παραδοθεί στη Βουλή» δήλωσε χθες ο Γραμματέας ΑΕΙ της ΠΑΣΠ κ. Ν. Τσουκαλάς. «Ως τελευταίο προεδρείο της ΕΦΕΕ κρατάμε τη σημαία ώσπου να συγκληθεί το νέο προεδρείο της φοιτητικής οργάνωσης» κατέληξε.

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση των υπολοίπων φοιτητικών παρατάξεων που κατήγγειλαν την πολιτική συμπεριφορά της ΠΑΣΠ ως απαράδεκτη. «Η σημαία, το σύμβολο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης στην εξέγερση του Πολυτεχνείου,που έχει κατασχέσει αυθαίρετα το ΠαΣοΚ, πρέπει να παραδοθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,εκεί όπου ανήκει» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ. Για «καπηλεία» της σημαίας έκανε λόγο και η Νεολαία του ΣΥΝ, που τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «όλα αυτά τα χρόνια η Νεολαία ΠαΣοΚ στέκεται εμπόδιο τόσο στη διαδικασία ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ όσο και στις κινητοποιήσεις τού σήμερα για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας».

ΙΣΤΟΡΙΑ
Από την πύλη στην… Ιπποκράτους
Τη σημαία του Πολυτεχνείου είχαν αναρτήσει οι φοιτητές στη μία από τις κολόνες της κεντρικής εισόδου. Επειτα από άκαρπες προσπάθειες διαπραγματεύσεων μεταξύ των φοιτητών και του Στρατού το άρμα εισέβαλε στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και γκρέμισε την κολόνα, τραυματίζοντας αρκετούς φοιτητές. «Τότε,προλάβαμε και μαζέψαμε τη σημαία και, για να τη φυλάξουμε, πήγαμε και την παραδώσαμε στον τότε εκδότη της “Βραδυνής” Τζώρτζη Αθανασιάδη στα γραφεία της εφημερίδας, στην οδό Πειραιώς. Ο Τζώρτζης Αθανασιάδης την κράτησε μέχρι την πτώση της δικτατορίας» εξιστορεί, μιλώντας προς «Το Βήμα», ο πρώην υπουργός κ. Στ. Τζουμάκας, από τους πρωταγωνιστές του φοιτητικού, αντιδικτατορικού κινήματος.

Μετά την πτώση της χούντας οι φοιτητές την παρέλαβαν από τον Τζώρτζη Αθανασιάδη και από το 1974 ως το 1982 η σημαία φυλασσόταν στα γραφεία της ΕΦΕΕ, στην οδό Ιπποκράτους. Το 1982, όμως, λόγω της διαφωνίας των φοιτητικών παρατάξεων, δεν έγινε εφικτή η συγκρότηση προεδρείου και η σημαία πέρασε στην ΠΑΣΠ καθώς αυτή ήταν και η πλειοψηφούσα δύναμη. Θεωρητικά, έως και σήμερα, η «κυριότητα» της σημαίας ανήκει στην ΕΦΕΕ, η οποία ωστόσο δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα από το 1982.

 

Tags:

One response to “Οι νέοι του ΠαΣοΚ δεν δίνουν τη σημαία

  1. δσαασ

    November 20, 2008 at 9:31 am

    καλο θα ειναι να ξερεισ πριν μιλασ για κατι τη σημαια κατα τη πορεια τηνκρατουσαν ατομα απο ολες τισ παραταξεις οπωσ καθε χρονο

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: