RSS

Το πράσινο σίριαλ της σημαίας

23 Nov

Η ΠΑΣΠ αρνείται να αποδεχθεί τις αποφάσεις του ΠαΣοΚ, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη απειλεί με διαγραφές

Οι διεκδικητές, οι διαπραγματεύσεις και η «εξαφάνιση» του συμβόλου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ


Η σημαία του Πολυτεχνείου στην κεφαλή της πορείας την περασμένη Δευτέρα. Η ΠΑΣΠ την παρέλαβε από τα γραφεία του ΠαΣοΚ προκειμένου να τεθεί στην κεφαλή της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, αλλά όταν τελείωσε η πορεία η σημαία εξαφανίστηκε!


Το θέμα που άνοιξε με την επιστολή του πρύτανη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Κ.Μουτζούρη και του προέδρου του ΣΦΕΑ 1967-1974 κ. Δ. Πρωτοψάλτη, οι οποίοι ζητούσαν να δοθεί η σημαία στο μουσείο του ΕΜΠ, ουδείς ανέμενε ότι θα εξελισσόταν σε εσωτερικό θέμα για το ΠαΣοΚ. Οι ενδείξεις όμως υπήρχαν από την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, όταν ο κ. Ραγκούσης κάλεσε στη Χαριλάου Τρικούπη τους τρεις Γραμματείς της Νεολαίας κκ. Κ. Πανταζή, Μιχ. Νικηφόρο και Αλ. Θεοδωράκο.Κ. Λαλιώτης. Τα δύο κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ δεν κατάφεραν να πείσουν τους νεολαίους να παραδώσουν τη σημαία του Πολυτεχνείου, αν και πρέπει να επισημανθεί ότι ως εκείνη τη στιγμή η σημαία βρισκόταν στη Χαριλάου Τρικούπη. Το 2005, όταν ο κ. Παπανδρέου διέλυσε τη Νεολαία ΠαΣοΚ, οι εκπρόσωποί της εμπιστεύθηκαν το σύμβολο της φοιτητικής εξέγερσης στην τότε γραμματέα του κόμματος κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στη συνάντηση παρευρέθη για λίγο και ο κ.

Επίθεση από «ασφαλίτες»

Το ίδιο βράδυ έγινε επίθεση από κουκουλοφόρους στα γραφεία της ΠΑΣΠ στην οδό Κωλέττη, με τραυματίες, και τα πνεύματα οξύνθηκαν πολύ καθώς πολλά στελέχη της έμειναν με την εντύπωση ότι οι επιτιθέμενοι «ήταν ασφαλίτες» – με όποιες διαστάσεις μπορούσε να λάβει αυτό στο μυαλό τους.

Κατά τους εκπροσώπους της ΠΑΣΠ, λάδι στη φωτιά έριξε και ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος τηλεφώνησε στους επικεφαλής της Νεολαίας προκειμένου να τους ενημερώσει για την επιστολή που θα έστελνε στους κκ. Μουτζούρη και Πρωτοψάλτη για να τους ζητήσει να στηρίξουν την πρότασή του να παραδοθεί η σημαία για φύλαξη στη Βουλή.

«Μετά το 1980» αναφέρει η επιστολή «η ΠΑΣΠ λόγω της αδυναμίας συγκρότησης του ΚΣ της ΕΦΕΕ ανέλαβε ως η τότε πλειοψηφούσα παράταξη το καθήκον της φύλαξης και ανταποκρίθηκε με απόλυτη ευθύνη στο χρέος της. Ωσπου το ΚΣ της ΕΦΕΕ να αποφασίσει πιστεύουμε ότι η σημαία μπορεί να φυλάσσεται στη Βουλή των Ελλήνων, που αποτελεί το σύμβολο της δημοκρατίας, για την αποκατάσταση της οποίας αγωνίστηκαν οι φοιτητές όλων των σχολών. Ετσι το προεδρείο της Βουλής θα μπορεί να παραδίδει τη σημαία κάθε χρόνο στις φοιτητικές παρατάξεις για τις ανάγκες του εορτασμού. Πιστεύουμε δε ότι ουδείς θα έχει αντίρρηση τη σημαία να παραλαμβάνει ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ μαζί με τoυς εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων, τιμής ένεκεν για τη πολύχρονη φύλαξη της σημαίας από την παράταξη. Τις προσεχείς ημέρες προγραμματίζουμε την παράδοση της σημαίας στο προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων παρουσία του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γιώργου Α.Παπανδρέου».

Στο ενδεχόμενο αυτό η ΠΑΣΠ εξεγέρθηκε. Μολονότι οι τρεις γραμματείς ανήκουν σε διαφορετικές τάσεις – ο κ. Πανταζής (Νεολαία ΠαΣοΚ) εξελέγη με τις ευλογίες της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Νικηφόρος (ΠΑΣΠ ΑΕΙ) θεωρείται επιρροή Παναγιωτακόπουλου και ο κ. Θεοδωράκος (ΠΑΣΠ ΤΕΙ) του κύκλου του κ. Ν. Ανδρουλάκη, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου ο οποίος είχε στηρίξει τον κ. Ευ.Βενιζέλο στις προεδρικές εκλογές του ΠαΣοΚ -, σε αυτή τη συγκυρία ομονόησαν. Η σημαία θα έμενε στα χέρια της ΠΑΣΠ και δεν θα πήγαινε ούτε στο Πολυτεχνείο ούτε στη Βουλή.

Τη Δευτέρα το πρωί μάλιστα εξεδόθη μια ανακοίνωση από την ΠΑΣΠ ΤΕΙ, η οποία θεωρήθηκε πολύ σκληρή και έτσι οι τρεις γραμματείς συνέταξαν μια καινούργια – κατ’ αυτούς πιο ήπια, η οποία όμως προκάλεσε ανατριχίλα στα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη – και την υπέγραψαν. Με αυτήν η ΠΑΣΠ καθιστούσε σαφές ότι δεν προτίθεται να παραδώσει τη σημαία στη Βουλή και ότι τιμώντας «την ιστορική της ευθύνη θα διαφυλάξει τη σημαία χωρίς να φοβάται, μέχρι τα εκλεγμένα όργανα της ΕΦΕΕ να αποφασίσουν πού θα δοθεί».

Έξω το ΠαΣοΚ από την… ΠΑΣΠ

«Η Βουλή δεν είναι θεσμός που απηχεί το πνεύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Μετσόβιο δεν θεωρείται ασφαλές, το ΠαΣοΚ δεν έχει λόγο να ανακατεύεται στις δουλειές της ΠΑΣΠ» ήταν το πνεύμα που κυριαρχούσε στους νεολαίους του κόμματος.

Σε αυτό το κλίμα παρέλαβε η ΠΑΣΠ τη σημαία από τα γραφεία του ΠαΣοΚ προκειμένου να τεθεί στην κεφαλή της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία. Όταν τελείωσε η πορεία, η σημαία προς κατάπληξη των υπόλοιπων νεολαιών εξαφανίστηκε! «Μας είπε ο Παναγιωτακόπουλος να την πάμε στην Κωλέττη» έλεγαν μέλη της Νεολαίας προτού πέσει σιωπητήριο. «Εγώ δεν είμαι ούτε γραμματέας του κόμματος ούτε της Νεολαίας. Δεν ασχολήθηκα με την υπόθεση. Η άποψή μου όμως ήταν ότι η σημαία έπρεπε να μείνει σε χέρια πασόκων για λόγους ασφαλείας. Από εκεί και μετά θα βλέπαμε τι θα γίνει» εξηγούσε ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

Η σημαία όμως φυγαδεύτηκε και από την Κωλέττη καθώς εν τω μεταξύ κατέφθασε στα γραφεία της Νεολαίας ο κ. Ανδρούτσος με αποστολή να την παραλάβει για λογαριασμό του κόμματος, ενώ πάνω από τα κεφάλια των τριών γραμματέων αιωρείτο η απειλή της διαγραφής επειδή η στάση τους ήταν αντίθετη με τις αρχές του κόμματος και πιο κοντά στη λογική της ΝΔ περί λεηλασίας του κράτους και των συμβόλων του, την οποία έχει καταγγείλει το ΠαΣοΚ.

Στελέχη που γνωρίζουν καλά τη διαστρωμάτωση της Νεολαίας σχολίαζαν ότι οι απειλές δεν ήταν η καλύτερη μέθοδος για να πειστεί μια νεολαία η οποία από τότε που διαλύθηκε λειτουργούσε «σε συνθήκες παρανομίας και στη λογική της παρέας». Η στάση της ΠΑΣΠ δεν βρήκε απήχηση στην κοινή γνώμη, η Χαριλάου Τρικούπη αποφάσισε να αφήσει χρόνο ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ο κ. Πανταζής καταβάλλει προσπάθειες για συμβιβασμό, η βάση ζητεί τη σύγκληση είτε του ΚΣ της ΕΦΕΕ είτε ενός διαπαραταξιακού οργάνου το οποίο θα αποφασίσει για τη σημαία.

Η διαμάχη και στο… Facebook

«Κάποια χρονιά θα μας δώσουν αντίγραφο»

«Η σημαία δεν είναι ιδιοκτησία μας» επισημαίνει ο Γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ κ. Νικηφόρος. «Ανήκει στο σύνολο του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος, στην ελληνική κοινωνία. Αυτή η σημαία όμως συμβολίζει πολλά για εμάς και θεωρούμε αρμόδια για την τύχη της την ΕΦΕΕ. Αν το ΚΣ της ΕΦΕΕ αποφασίσει να δοθεί στη Βουλή, εμείς, παρ’ όλο που διαφωνούμε γιατί δεν τη θεωρούμε μουσειακό έκθεμα, θα το δεχθούμε». «Βλέπω να κλείνει το ζήτημα» λέει και ο κ. Θεοδωράκος. «Εμείς θέλουμε να μείνει η σημαία σε χέρια φοιτητών, να κατεβαίνει στην πορεία του Πολυτεχνείου ως σύμβολο εξέγερσης. Αν πάει στη Βουλή, φοβάμαι ότι κάποια χρονιά θα μας δώσουν αντίγραφο».

Επί του παρόντος, η ΠΑΣΠ συγκεντρώνει υπογραφές των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας στο κείμενο των τριών γραμματέων ώστε να κατοχυρώσει την άποψή της απέναντι στο κόμμα, το οποίο επιμένει στη δική του άποψη, ενώ η διαμάχη έχει μεταφερθεί και στο Facebook, όπου η σελίδα με όσους υποστηρίζουν να μείνει η σημαία στην ΠΑΣΠ «έχει συγκεντρώσει 2.400 υπογραφές, ενώ αυτή που υποστηρίζει το αντίθετο μόλις 200», όπως αποκαλύπτει στέλεχος της Νεολαίας.

Το ΒΗΜΑ, 23/11/2008

 

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: