RSS

Τα πρόσωπα του 2008

23 Dec

obama151208

Οι ΗΠΑ άλλαξαν σελίδα στην ιστορία τους με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα. Μετά την «καταστροφική» οκταετία του Τζορτζ Μπους και τις επιπτώσεις στη διεθνή εικόνα και την οικονομία της χώρας, οι ΗΠΑ βρήκαν στο πρόσωπο του Αφροαμερικανού πολιτικού τον άνθρωπο που θα τους δώσει πίσω την αξιοπρέπειά τους Ο Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί το νέο πρόσωπο των ΗΠΑ και την ελπίδα για ανάκαμψη από τη διεθνή οικονομική κρίση.

efrem151208Ο Εφραίμ Κουτσού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για τον πρωτοφανή συνδυασμό των ιερών καθηκόντων του, μεταξύ άλλων ως πνευματικός πολιτικών προσώπων όπως του Θ. Ρουσόπουλου, και των εξαιρετικών επιχειρηματικών ικανοτήτων του. Κατά την περίοδο ηγουμενίας του στη Μονή Βατοπεδίου αύξησε σημαντικά τα κέρδη της, καθώς υπογραφές υπουργών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παρείχαν στη Μονή «φιλέτα» της ελληνικής επικράτειας με αντάλλαγμα εκτάσεις πολύ μικρότερης αξίας.

pauls151208Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, βρέθηκε στο προσκήνιο της επικαιρότητας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Τον Οκτώβριο του 2008 έφτασε να παρακαλεί γονατιστός στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου, τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, για να δεχθεί το σχέδιο ύψους 700 δισ. δολαρίων για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου των ΗΠΑ που κατέρρεε. Ο ίδιος έλαβε το 2005 από την Goldman Sachs «μπόνους» 38 εκατομμυρίων.

medve151208Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ να τον διαδεχθεί στην προεδρία, πολλοί πίστευαν ότι ο έως τότε πρωθυπουργός της και προσωπικός φίλος του Ρώσου προέδρου, θα έπαιζε το ρόλο της «μαριόνετας» και του μεταβατικού σταδίου για την επιστροφή του πρώην κατασκόπου της KGB. Ωστόσο, ο Μεντβέντεφ έχει διαψεύσει όλους τους επικριτές του και κατάφερε να δώσει το δικό του στίγμα στη ρωσική πολιτική.

rusop151208Πολλές κατηγορίες επιρρίφθηκαν στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο το 2008, με αποκορύφωμα ότι υποκινούσε τις ανταλλαγές μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του Δημοσίου. Παρόλο που κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε επισήμως, τον Οκτώβριο παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού Επικρατείας και του κυβερνητικού εκπροσώπου, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ελεύθερος από τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η θέση του, όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

ieron151208Ο αναμενόμενος θάνατος του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου από καρκίνο, στις αρχές του 2008, δημιούργησε κενό στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Τελικά, νέος Αρχιεπίσκοπος εξελέγη ο Ιερώνυμος ο Β’ (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης), ο οποίος ήταν Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας και είχε διακριθεί για τις περιβαλλοντικές και φιλανθρωπικές του δραστηριότητες. Αντίθετα με τον προκάτοχό του, ο νέος Αρχιεπίσκοπος κρατάει, μέχρι στιγμής, χαμηλούς τόνους, δείχνοντας ότι η Εκκλησία της Ελλάδας οδεύει σε μία νέα εποχή σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.

gruev1512Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει απασχολήσει έντονα την ελληνική διπλωματία με τις τακτικές που ακολουθεί στο θέμα της ονομασίας. Μετά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και το ναυάγιο πρόσκλησης ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Νίκολα Γκρουέφσκι άνοιξε ακόμη περισσότερα μέτωπα στις σχέσεις με την Ελλάδα, θέτοντας προκλητικά για την ελληνική πλευρά ζητήματα και ζητώντας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

sarko151208Ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, έχει διχάσει τόσο την κοινή γνώμη της χώρας του, όσο και τους Ευρωπαίους ομολόγους του για δύο λόγους: Αρχικά για τις ακραίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, πολιτικές του τοποθετήσεις και εν συνεχεία με τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που παραπέμπουν στον προστατευτισμό παλαιότερων εποχών.

ahtis151208Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας ήταν ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης για το 2008, «για τις σημαντικές του προσπάθειες, σε πολλές ηπείρους, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, στην επίλυση των διεθνών διαφορών», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας των Βραβείων. Ο Μάρτι Αχτισαάρι διετέλεσε ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για την υπόθεση του Κοσόβου, με στόχο την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των δύο εμπλεκομένων πλευρών.

iakov151208Η φωτογραφία του Χρήστου Ιακώβου είναι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, όταν όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω του για αγωνιστικούς λόγους. Τέσσερα χρόνια μετά, το σκάνδαλο ντόπινγκ στην εθνική ομάδα άρσης βαρών, με τα έντεκα θετικά δείγματα στην ουσία m3, τον έφεραν για αρνητικό λόγο στο προσκήνιο. Αποτέλεσμα ήταν η παραίτησή του τον Απρίλιο από τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, ενώ εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη εναντίον του για πέντε πλημμελήματα.

bulga151208Η εκτόξευση των οικονομικών εσόδων του Γιώργου Βουλγαράκη επί υπουργίας του, η συμμετοχή σε offshore εταιρείες και δηλώσεις του τύπου «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», του στοίχισαν τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας τον Σεπτέμβριο. Εξάλλου, η οικογένειά του απασχόλησε τις αρχές, καθώς η σύζυγός του, Αικατερίνη Πελέκη, διετέλεσε συμβολαιογράφος στις ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου με το Δημόσιο, ενώ ο αδερφός της Δημήτριος και ο πατέρας της Διονύσιος ήταν δικηγόροι της Μονής.

tsipr151208Το 2008 είναι αναντίρρητα μια αξέχαστη χρονιά για τον 33χρονο Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατόρθωσε να γίνει ο νεότερος πολιτικός ηγέτης κόμματος στην ιστορία της χώρας. Θεμελιώδες στοιχείο στη ρητορική του, νεαροί σαν τον εικονιζόμενο. Τα καρφάκια της κώμης του συμβολίζουν την πολιτική πρόκληση και συνάμα το «όχημα» του Αλέξη Τσίπρα στον πολιτικό στίβο.

bolt151208Το λυμένο κορδόνι ανήκει σ έναν φτερωτό κύριο από την Τζαμάικα που, φρενάροντας αρκετά πριν από τον τερματισμό, τρέχει τα 100 μέτρα σε 9.69, πραγματοποιώντας παγκόσμιο ρεκόρ, αφήνει έκθετους επιστήμονες και διαψεύδει μαθηματικά μοντέλα που ανέμεναν το ρεκόρ 22 χρόνια αργότερα. Ο Γιουσέιν Μπολτ «τρέλανε» τα χρονόμετρα στους Αγώνες του Πεκίνου, μαζί και τον βετεράνο Κάρλ Λιούις που αναρωτιόταν πώς το 10.03 έγινε 9.69 μέσα σ’ ένα χρόνο…

cotil151208Η Γαλλίδα Μαριόν Κοτιγιάρ [Marion Cotillard] ήταν η αποκάλυψη της ταινίας «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο», καθώς, σε ένα ρόλο ζωής, ενσάρκωσε ιδανικά τον περιπετειώδη βίο της διάσημης τραγουδίστριας Εντίθ Πιαφ. Μοιραία, η 33χρονη ηθοποιός σάρωσε στα διεθνή βραβεία, κερδίζοντας, μεταξύ άλλων, ένα Οσκαρ, μια Χρυσή Σφαίρα, και ένα Βραβείο BAFTA. Η Κοτιγιάρ είναι, μαζί με τη Σιμόν Σινιορέ, η μόνη Γαλλίδα ηθοποιός που κέρδισε Βραβείο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, ενώ είναι η πρώτη νικήτρια του συγκεκριμένου βραβείου για μη αγγλόφωνο ρόλο από το 1960.

sciek151208O 58χρονος Γερμανός Ράινχαρτ Σίκατσεκ πρωταγωνίστησε στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens. Ο κ. Σίκατσεκ άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία το 1966 και οικοδόμησε ένα σύστημα εταιρειών όπου εξέδιδαν αποδείξεις για εικονικές υπηρεσίες. Ως το 2004 το σύστημα δούλευε χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, ο εισαγγελέας του Λιχτενστάιν ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Σίκατσεκ και αυτός με τη σειρά του ζήτησε τη συμπαράσταση της εταιρείας του, όμως στη Siemens ίσχυε η αρχή: «φύλαξε τα νώτα σου».

vgeno151208Η δυναμική παρουσία του Ανδρέα Βγενόπουλου στα οικονομικά δρώμενα, επεκτάθηκε στην αθλητική και πολιτική ζωή. Τέθηκε άτυπα επικεφαλής της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης και κατάφερε να εισέλθει μαζί και με άλλους οικονομικούς παράγοντες στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή ανέφερε: «Εγώ είμαι υπηρέτης των μετόχων της MIG, αλλά και εσείς είστε υπηρέτες του λαού, άρα και δικοί μου. Αν με προσβάλλετε, θα λογοδοτείτε». Επίσης, κατέθεσε μήνυση και αγωγή κατά του Αλέξη Τσίπρα για συκοφαντική δυσφήμηση της Marfin.

felps151208Αν ρωτήσει κανείς τον Μάικλ Φελπς τι βαρέθηκε να κάνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Κίνας, μπορεί να πάρει την απάντηση: «Να κερδίζω χρυσά μετάλλια». Το «Φαινόμενο της Βαλτιμόρης» κατέκτησε οκτώ χρυσά, με 7 παγκόσμια ρεκόρ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Μαρκ Σπιτς. Ο Φελπς ξεκίνησε να κολυμπά στα 7 του (μετά από διάγνωση υπερκινητικής διαταραχής) και κέρδισε την πρώτη του πρόκριση σε Ο.Α. στα 15 του.

palin151208Η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης της πολιτείας της Αλάσκα, η Σάρα Πέιλιν έγινε ευρέως γνωστή σε όλο τον κόσμο όταν επιλέγη για τη θέση της αντιπροεδρίας από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζον Μακέιν. Την πρώτη περίοδο εκτέλεσης των νέων της καθηκόντων, η Πέιλιν κατόρθωσε να δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες του κόμματος, μειώνοντας σημαντικά τη διαφορά από τους Δημοκρατικούς, χωρίς όμως τελικά να κατορθώσει να σταματήσει τη δυναμική τού Μπαράκ Ομπάμα.

tatul151208«Ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να χαρακτηριστεί όχι ανίκανος αλλά συνυπεύθυνος», ήταν η συνέντευξη που οδήγησε στη διαγραφή του βουλευτή Αρκαδίας, Πέτρου Τατούλη από την Κ.Ο. της ΝΔ και από το κόμμα, αφήνοντας εύθραυστη την ισορροπία της κυβέρνησης με 151 βουλευτές. Κάθε δήλωση τού πρώην υφυπουργού Πολιτισμού τον τελευταίο χρόνο ήταν εύφλεκτο υλικό για την ενότητα της ΝΔ. «Πυρά» κατά Ζαχόπουλου, αργότερα κατά Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη και τέλος ήρθε η σειρά του ίδιου του Καραμανλή. Το σίγουρο είναι ότι ο blogger Τατούλης έχει αποκτήσει είτε άσπονδους φίλους είτε φανατικούς εχθρούς.

wineh151208Η ‘Ειμι Γουαϊνχάουζ με τη σαγηνευτική φωνή της βρέθηκε πολύ γρήγορα στο επίκεντρο της βρετανικής μουσικής σκηνής. Από εκεί, έγινε παγκοσμίως γνωστή, ενώ τα τραγούδια της, μεγάλες επιτυχίες. Η κάθοδός της στην κόλαση των ναρκωτικών ήταν ακόμη πιο σύντομη και πιο εκκωφαντική. Η προσωπική της ζωή και οι διαδοχικές νοσηλείες σε κλινικές απεξάρτησης από τις ναρκωτικές ουσίες απασχολούσαν συνεχώς τα Μ.Μ.Ε.

bruni151208Ο Νικολά Σαρκοζί και η καλλονή σύζυγός του περνούν στιγμές γαλήνης και θαλπωρής υπό τον χειμωνιάτικο ήλιο. Η χρονιά που πέρασε ήταν πλούσια σε δράση και συναντήσεις για την Πρώτη Κυρία της Γαλλία,ς η οποία ουκ ολίγες φορές συνόδευσε τον αεικίνητο Σαρκοζί στα πέρατα της γης. Για την Κάρλα Μπρούνι, το 2008 δεν φεύγει όπως αναφέρει ο τίτλος του άλμπουμ της: «Σαν να μη συνέβη τίποτα».

devet151208Η Πηγή Δεβετζή κράτησε ψηλά τον ελληνικό αθλητισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα εις τριπλούν, εν μέσω πολύ αρνητικών συνθηκών για την ελληνική αποστολή. Ως επιβράβευση, η 32χρονη άλτρια επιλέχθηκε να είναι η σημαιοφόρος κατά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών, ενώ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) τη βράβευσε ως την κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς.

heath151208Σαν ένας σύγχρονος Τζέημς Ντιν, ο Αυστραλός ηθοποιός Χιθ Λέτζερ υπήρξε ασυμβίβαστος, τόσο στις προσωπικές, όσο και στις επαγγελματικές του επιλογές, πετώντας από πάνω του το μανδύα του sex symbol. Λίγο πριν κλείσει τα 29 χρόνια της ζωής του βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του. Δίπλα του σκορπισμένα υπνωτικά χάπια. Τελικά, ούτε ο ίδιος κατάφερε να προσφέρει στη δίχρονη κόρη του τη δεμένη οικογένεια που ο ίδιος είχε στερηθεί. Οι ταινίες «Ο πατριώτης», «Δέκα πράγματα που μισώ σε σένα», «Αδερφοί Γκριμ», «Το μυστικό του Brokeback Mountain», «Ο σκοτεινός ιππότης», «I’ m not there» έκαναν τον Λέτζερ μύθο.

karaz151208Με τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, στο Βελιγράδι, έκλεισε ο κύκλος της 13χρονης αναζήτησης του ανθρώπου, ο οποίος κατηγορείται πως έγραψε κάποιες από τις πλέον σκοτεινές σελίδες στην ανθρώπινη ιστορία. Η διαβόητη «Διαταγή 7» που φέρεται να εξέδωσε το 1995 και έδινε επί της ουσίας το πράσινο φως για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα θα μπορούσε να έχει συλληφθεί μόνο από κάποιον παράφρονα.

paleo151208Μέσα στο 2008, ο «Φαντομάς» Βασίλης Παλαιοκώστας απασχόλησε ακόμη μια φορά την αστυνομία αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, με την απαγωγή του μεγαλοβιομήχανου και τότε προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Γιώργου Μυλωνά, τον Ιούνιο, αλλά και με την σύλληψή του στα τέλη Αυγούστου. Ο άνθρωπος που κατάφερε να αποδράσει μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο, έπεσε στην παγίδα των αστυνομικών με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, αφήνοντας ίχνη πίσω από κάθε κίνησή του.

ronal151208Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε ο τρίτος Πορτογάλος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας» του περιοδικού France Football, μετά τους Εουσέμπιο (1965) και Φίγκο (2000). Ο 23χρονος μεσοεπιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά την κατάκτηση της Premier League και του Champions League όπου σκόραρε συνολικά 42 φορές με τη φανέλα των «κόκκινων διάβολων», πανηγύρισε μια προσωπική επιτυχία, αφήνοντας πίσω του στη σχετική ψηφοφορία τους Λιονέλ Μέσι και Φερνάντο Τόρες.

alex75Η σιωπηλή φιγούρα του έγινε σύμβολο και ο θάνατός του, για άλλους αιτία, για άλλους αφορμή, για εκτεταμένες καταστροφές και συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, κουκουλοφόρων. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, στα 15 του χρόνια, στα Εξάρχεια, έπεσε νεκρός όταν μία σφαίρα από το όπλο ενός ειδικού φρουρού διαπέρασε την καρδιά του. Η κοινωνία συγκλονίστηκε, η νεολαία οργίστηκε και οι ταραχές δεν άργησαν να ξεσπάσουν.

 

One response to “Τα πρόσωπα του 2008

 1. triantos

  June 27, 2009 at 10:56 am

  ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ/ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ ΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΠΟΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  Πολύς θόρυβος έχει γίνει τελευταία για τον Συνασπισμό, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον αδαή Τσίπρα, τον λαοφιλή Αλαβάνο για τον οποίο χύθηκαν ποτάμια τα δάκρυα, προκειμένου να μην πραγματοποιήσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και από βουλευτής, και για πολλούς άλλους.

  Έτσι έχει πλαστεί ένας μύθος, ότι δήθεν το Συνασπισμός/ ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα του λαού, ο εκφραστής και ο υπερασπιστής των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, η εγγύηση των ατομικών ελευθεριών κλπ.

  Όμως έτυχε ποτέ κανείς από τους θρηνούντες για τον Αλαβάνο, τον Τσίπρα, τον Κουβέλη, τον Κωνσταντόπουλο, τον Γιάννη Μπανιά κλπ να έχει υποβάλει αίτηση στη Βουλή και μάλιστα στο συγκεκριμένο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, προκειμένου κάποιος από τους «λαοφιλείς» βουλευτές του να ζητήσει με αναφορά, ερώτηση ή επερώτηση – σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής – να υποχρεωθεί ο αρμόδιος Υπουργός να δώσει εξηγήσεις για κάποια παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των μη κουκουλοφόρων πολιτών, ανθρώπων τα εργατικά δικαιώματα των οποίων παραβιάστηκαν κατά τρόπο που απαγορεύεται από την κοινοτική οδηγία 2000/78/ΕΚ, της Ευρώπης (ναι της μισητής για τους αριστερούς Ευρώπης, που προστατεύει τους εργαζόμενους με τον τρόπο της και με τα δικαστήριά της);

  Ένας Έλληνας πολίτης στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2006 υπέβαλε ένα τέτοιο αίτημα, με τη μορφή αναφοράς, στα Γραφεία του Συνασπισμού στη Βουλή.

  Ο πολίτης, μόνιμος υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών, αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να υποχρεωθεί από την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να αποχωρήσει από την υπηρεσία σε ηλικία 60 ετών, χωρίς να έχει συμπληρώσει 35ετή υπηρεσία στο δημόσιο, με βάση μια διάταξη νόμου (άρθρο 83, παρ. 1, εδ. α’ του Ν. 2594/1998), αντίθετη στην κοινοτική οδηγία 2000/78/ΕΚ. Οι δόλιοι συντάκτες αυτής της διάταξης, την χρησιμοποιούσαν προκειμένου να απομακρύνουν από την υπηρεσία τέσσερις (4) μόνιμους υπαλλήλους, οι οποίοι κρατούσαν στα χέρια τους, ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας ως προς την προαγωγή τους, τις οποίες αρνιόταν να εφαρμόσει η Υπουργός Εξωτερικών, ενώ αν τις εφάρμοζε, δεν θα υπήρχε περίπτωση εφαρμογής της προαναφερθείσας διάταξης του νόμου και, στην περίπτωση αυτή, οι εν λόγω υπάλληλοι θα παρέμεναν στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους ή της τριακονταπενταετίας, όπως όλοι οι λοιποί Έλληνες πολίτες.

  Ο σκοπός της Ντόρας Μπακογιάννη ήταν να τους απομακρυνθεί από την υπηρεσία πρόωρα, με πρόωρη συνταξιοδότηση και με μειωμένη σύνταξη, και μετά να τους αφήσει να αναλίσκονται με τη δικαιοσύνη (αιτήσεις ακυρώσεως, αναιρέσεις, ευρωπαϊκό δικαστήριο) ώστε να μην μάθε κανείς εγκαίρως, στο διάστημα που θα έλαμπε το φωτοστέφανο της πετυχημένης στο σκοπιανό και στα ελληνοτουρκικά Υπουργού Εξωτερικών, ότι είχε διαπράξει τέτοια ατιμία, βεβαιωμένη με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

  Ο πολίτης που προσέφυγε στο Συνασπισμό και τις τρείς φορές, έλαβε καθυσυχαστική διαβεβαίωση από τον κ. Δ. Χατζησωκράτη, ότι θα ασκηθεί αναφορά ή ερώτηση ενός εκ των βουλευτών του Συνασπισμού στη Βουλή προς την Υπουργό Εξωτερικών, ώστε να υποχρεωθεί να δώσει απαντήσεις στην κατάφωρη αυτή παραβίαση του κοινοτικού δικαίου.

  Όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Δ. Χατζησωκράτη, ο εν λόγω πολίτης, δεν είχε πολιτικό μέσο για να τύχει της προσοχής των βουλευτών του Συνασπισμού.

  Οι βουλευτές του Συνασπισμού και ο Δ. Χατζησωκράτης, που έδινε αφειδώς τις σχετικές διαβεβαιώσεις, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα προς την κατεύθυνση της υποβολής αίτησης ή ερώτησης προς την Υπουργό Εξωτερικών, αλλά δεν απάντησαν ποτέ και στον ενδιαφερόμενο πολίτη, έτσι ώστε συμπληρώθηκε ο χρόνος παραμονής του και υποχρεώθηκε να αποχωρήσει στο τέλος του έτους εκείνου, με πρόωρη συνταξιοδότηση, μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του. Αμέσως μετά η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και ψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο καταργήθηκε η επαίσχυντη διάταξη του άρθρου 83, παρ. 1, εδ. α’ του Ν. 2594/1998, αφού ο σκοπός της ύπαρξής της – η απομάκρυνση των υπαλλήλων που είχαν στα χέρια τους ανεκτέλεστες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας – είχε πραγματοποιηθεί.

  Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από συγκεκριμένες «συνιστώσες», πολλοί θα μπορούσαν να αναρωτηθούν τί ενδιαφέρον θα μπορούσε να έχει κάποια συνιστώσα από αυτές στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του πολίτη (Διευκρινίζουμε ότι ο πολίτης δεν ζήτησε «ρουσφέτι» από το Συνασπισμό):

  Μήπως η «Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ) – ευρωκομμουνιστική/ οικολογική συνιστώσα» θα έδειχνε ενδιαφέρον για το αίτημά του; Μήπως έπρεπε ο πολίτης να είχε απευθυνθεί σ’ αυτούς, προκειμένου να πεισθεί κάποιος κολλητός τους βουλευτής να υποβάλει αίτηση ή ερώτηση προς την Υπουργό Εξωτερικών μέσω της Βουλής; Από την ονομασία τους και μόνο, δείχνουν αν είναι γενειοφόροι, μουσάτοι, με τρύπια τζινς και να μασάνε ρίζες.

  Μήπως το «Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) – σοσιαλιστές/ σοσιαλδημοκράτες» θα ήταν ο πιο κατάλληλος αποδέκτης ενός τέτοιου αιτήματος; Με ποιά στοιχεία όμως και με ποια εχέγγυα θα ήταν δυνατόν ο πολίτης να πιστέψει ότι τα κατάλοιπα του κόμματος του Τσοβόλα που συστεγάστηκαν, μαζί με τους Τροτσκιστές κάτω από το ίδιο υπόστεγο, θα έδειχναν ενδιαφέρον, για μια ψωροαίτηση του πολίτη;

  Μήπως η «Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ) – τροτσκιστές κομμουνιστές» θα έδειχνε το πιο πηγαίο ενδιαφέρον για την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη που θα πήγαζαν από το κοινοτικό δίκαιο και την οδηγία 2000/78/ΕΚ; Έχει σχέση το κοινοτικό δίκαιο με τις διεθνιστικές επιδιώξεις του Λέων Τρότσκι; Θα έπρεπε ο πολίτης να πιάσει συζητήσεις με ένα σωρό γενειοφόρους με μαλλιά και μπερέ σαν του Τσέ Γκουεβάρα, για το πως δολοφονήθηκε ο Τρότσκι με το τσεκούρι και πολλά άλλα που ίσως απομακρύνονταν από το κοινοτικό δίκαιο, το οποίο θα φάνταζε τελείως έξω από τις επιδιώξεις των τροτσκιστών- κομμουνιστών;

  Μήπως οι «Ενεργοί Πολίτες – δημοκρατική πατριωτική αριστερά»; Μα αυτό το μόρφωμα έχει καμία σχέση, έχει καμία επαφή με τους λιγοστούς βουλευτές του Συνασπισμού που εκπροσωπούνται στη Βουλή; Μιλάνε μεταξύ τους;

  Μήπως η «Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ) – ενωτικοί κομμουνιστές/ αριστεροί» θα ήταν η καταλληλότερη, ώστε ο πολίτης να συζητήσει το θέμα του με εκπροσώπους της; Μα είχε σχέση το αίτημα του πολίτη με την «ενότητα της δράσης της αριστεράς»; Μήπως θα τον κοιτούσαν περίεργα;

  Θα μου πείτε ότι έπρεπε να απευθυνθεί στο «Κόκκινο-τροτσκιστές κομμουνιστές»; Όμως ο Τρότσκι δεν είχε πεί ότι θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε το κοινοτικό δίκαιο. Αντίθετα υποστήριζε ότι πρέπει να γίνουν κομμουνιστικές επαναστάσεις σε όλο τον κόσμο και μόνο τότε θα υπάρξει σοσιαλισμός. Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες!

  Μήπως η «Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) – μαοϊκοί κομμουνιστές; Αφήστε τη φαντασία σας να τρέξει. Φανταστείτε ένα δωμάτιο στα Εξάρχεια, γεμάτο κόκκινες σημαίες και βιβλία του Μάο Τσε Τούνγκ. Φωτογραφίες του Μάο Τσέ Τούνγκ από την εποχή που ήταν 20 χρονών. Φωτογραφίες της χήρας του Μάο, φωτογραφίες από την πολιτιστική επανάσταση, αποκόμματα από εφημερίδες της εποχής («Αθηναϊκό Πρακτορείο: Ταξιδιώτες από τη Σαγκάη αναφέρουν ότι εστιάτορες σερβίριζαν ζωμό από βρασμένο ανθρώπινο κρέας»), κατεστραμμένα μνημεία λόγω ασυμβατότητάς τους με την πολιτιστική επανάσταση. Το να μιλήσεις για κοινοτικό δίκαιο φαντάζει μάλλον «επιστημονική φαντασία».

  Μήπως το «Ξεκίνημα – Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση – Ελληνικό τμήμα της CWI (Committee for a Workers’ International) μαρξιστές/ τροτσκιστές»; Το μόνο σοβαρό πρόβλημα που θα είχε ο πολίτης θα ήταν ότι θα έπρεπε να διαβάσει πολύ προτού συναντήσει αυτούς τους ανθρώπους, εκτός του ότι θα έπρεπε να ντυθεί κατάλληλα για να μην τους προκαλέσει.

  Μήπως οι «Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας – πολιτική (αριστερή) οικολογία»; Ο πολίτης θα φοβόταν πολύ. Δεν ήταν οικολόγος. Χρησιμοποιεί νάυλον σακούλες και όταν ήταν μικρός χρησιμοποιούσε τις χαρτοσακούλες για να την φουσκώνει και να τις σκάζει στα αφτιά των συμμαθητών του. Δεν θα έφτανε το γεγονός ότι πετούσε τα ανακυκλώμενα σκουπίδια του στον ειδικό κάδο του Δήμου. Και τι θα απαντούσε στην ερώτηση που θα του υπέβαλαν «τι σχέση έχουν τα αιτήματά σου με την οικολογία»;

  Θα μας πείτε, γιατί δεν απευθύνθηκε στη «Ρόζα – πολιτική ομάδα που βασίζεται στο ριζοσπαστικό αριστερό Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα». Αυτό μοιάζει να έχει σχέση με τα κοινωνικά δικαιώματα του ενδιαφερόμενου. Όμως θα τον κολλούσαν στον τοίχο επειδή δεν θα γνώριζε τίποτα για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ. Και να την ήξερε, δεν θα μπορούσε να αιτιολογήσει το αστικουλίστικο αίτημά του μπροστά στο μεγαλείο της Ρόζας.

  Μήπως λοιπόν θα έπρεπε, αντί αυτών, να είχε στραφεί στο «Συνασπισμό της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ)- πολυτασικό κόμμα που περιλαμβάνει από κλασικούς μαρξιστές έως σοσιαλδημοκράτες»; Μα ακριβώς αφού περιλαμβάνει «από κλασικούς μαρξιστές έως σοσιαλδημοκράτες» δεν θα ήξερες αν αυτά που συμφώνησες με τον έναν θα ίσχυαν με το διπλανό του.

  Στη συνέχεια θα πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως θα έδειχνε ενδιαφέρον για το αίτημα του πολίτη το «2ο κύμα – Ριζοσπαστική Αριστερά για έναν ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ»; Μάλλον ισχύουν όσα είπαμε και για το προηγούμενο. Ό,τι συμφωνήσεις με το 2ο κύμα, μπορεί να μην ισχύει όταν έρθει πάλι το 1ο κύμα.

  Τέλος, γιατί να μην απευθυνθεί ο πολίτης στους «Ανένταχτους Αριστερούς του Χώρου Διαλόγου»; Εκεί είναι σίγουρο ότι θα υπήρχε αρκετός «διάλογος». Το πρόβλημα όμως θα ήταν ότι εκτός από διάλογο, ο πολίτης θα έπρεπε να διαπιστώσει μήπως τη στιγμή που συμφωνήσει με έναν τέτοιο για το αίτημά του, ο συνομιλητής προλάβει και ενταχθεί κάπου και πάει χαμένη η δουλειά.

  Τελικά ο πολίτης, αφού είχε χάσει τις προθεσμίες και κατόπιν εορτής, εκτός υπηρεσίας πλέον και πρόωρα συνταξιοδοτημένος με μειωμένη σύνταξη, απευθύνθηκε σε δύο έντιμους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και υπέβαλε το αίτημά του. Και οι δύο αυτοί βουλευτές υπέβαλαν έγγραφες αναφορές στην Υπουργό Εξωτερικών, μέσω της Βουλής, και την υποχρέωσαν να δώσει έγγραφη απάντηση, αν και όχι με όσα αποτελέσματα θα ανέμενε ο πολίτης, ο οποίος είχε χάσει το χρόνο του, ένα χρόνο πριν, ικετεύοντας εις μάτην, τον κ. Δ. Χατζησωκράτη και το Κόμμα του Συνασπισμού στη Βουλή (που αποτελείται από όλες τις παραπάνω «συνιστώσες» οι οποίες πρέπει να συμφωνήσουν για να ικανοποιηθεί και το απλούστερο αίτημα ενός πολίτη)

  Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι και το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κάνει παρόμοια πράγματα όταν ήταν στην εξουσία. Υπάρχουν όμως και έντιμοι βουλευτές!

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: