RSS

Πρωταγωνιστές της χρονιάς… για λάθος λόγους

28 Dec

Από επάνω αριστερά εικονίζονται: ο γάλλος αντικριστής της Cociete Generale Ζερόμ Κερβιέλ, ο πρίγκιπας Αλόις του Λιχτενστάιν, ο ρώσος βασιλιάς του αλουμινίου Ολεγκ Ντεριπάσκα, η κληρονόμος της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας Μαργαρίτα Ανιέλι, ο πρώην μεγιστάνας των ΜΜΕ Κόνραντ Μπλακ, ο ιταλικής καταγωγής κερδοσκόπος Ραφαέλο Φολιέρι, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής μεγαλοξενοδόχος Σολ Κέρτσνερ

Πρόσωπα που «παραστράτησαν» ή το όνομά τους ενεπλάκη σε σκάνδαλο, συμπληρώνουν μια εναλλακτική λίστα για το 2008

ΤΟΥ ΣΠ. ΦΡΑΓΚΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Λένε ότι την Ιστορία τη γράφουν οι πρωταγωνιστές της. Για την τόσο πρόσφατη Ιστορία, όσο τα γεγονότα της χρονιάς που τελειώνει, δεν θα μπορούσε να ισχύσει αυτό το αξίωμα, τουλάχιστον για τα πρόσωπα που διαμόρφωσαν τις οικονομικές εξελίξεις κατά το 2008. Ηταν τόσο απασχολημένα με την κρίση που συγκλόνισε τον κόσμο τους (και μαζί τον δικό μας) ώστε δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν για κάτι συγκεκριμένο. Αντιθέτως υπάρχει σειρά πρωταγωνιστών της οικονομικής ζωής οι οποίοι ξεχώρισαν για όλους τους λάθος λόγους. Είτε επειδή υπέπεσαν σε κάποιο παραστράτημα είτε γιατί το όνομά τους ενεπλάκη σε κάποιο σκάνδαλο, οι «άλλοι πρωταγωνιστές» του 2008 συμπληρώνουν μια εναλλακτική λίστα με τα πρόσωπα της χρονιάς που φεύγει.

O γάλλος αντικριστής της Societe Generale Ζερόμ Κερβιέλ είναι ίσως ο πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος τα γενιάς των golden (ή όχι και τόσο χρυσών) boys, που διακρίνονται για την αχαλίνωτη όρεξή τους για κέρδη- περισσότερα κέρδη. Ο 31χρονος Κερβιέλ κατηγορήθηκε ως βασικός υπαίτιος για την απώλεια 4,9 δισ. ευρώ από τα ταμεία της τράπεζας λόγω των ριψοκίνδυνων παιχνιδιών του: τοποθετούσε μεγάλα ποσά σε χρηματιστήρια παραγώγων, προεξοφλώντας ότι θα υπάρξει άνοδος στις τιμές των μετοχών. Με την πτώση των τιμών, ο Κερβιέλ έπεσε στην παγίδα, ζημίωσε την τράπεζά του και βρέθηκε για λίγο στη φυλακή, ενώ ακόμη δεν έχει ξεμπλέξει από τη γαλλική Δικαιοσύνη. Το βασικό συμπέρασμα από την ιστορία του είναι όμως άλλο: ότι το σύστημα ήταν (και ενδεχομένως να είναι ακόμη) αρκετά διάτρητο ώστε να επιτρέπει τέτοιες συμπεριφορές.

Ο πρίγκιπας Αλόις του Λιχτενστάιν δεν βρέθηκε στην επικαιρότητα για τους συνήθεις λόγους: την αμύθητης αξίας συλλογή έργων τέχνης της οικογενείας του ή για κάποιο βασιλικό γκαλά. Ο διάδοχος του θρόνου του μικροσκοπικού πριγκιπάτου ανέλαβε την υπεράσπιση της πατρίδας του, όταν στις αρχές του χρόνου βρέθηκε στο στόχαστρο του Βερολίνου για τις εκατοντάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής φυσικών και νομικών προσώπων από τη Γερμανία στο Λιχτενστάιν. Η χώρα αυτή είναι μία από τις τρεις που χαρακτηρίζονται από τον ΟΟΣΑ μη συνεργάσιμες σε θέματα φορολογικής διαφάνειας, ένας από τους λίγους φορολογικούς παραδείσους στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτέλεσμα της γερμανικής επέμβασης ήταν να σκληρύνουν οι κανόνες από την πλευρά του Λιχτενστάιν και να αρθεί εν μέρει το αυστηρό τραπεζικό απόρρητο.

  • «Κοινωνικές σχέσεις»

Ο ρώσος βασιλιάς του αλουμινίου Ολεγκ Ντεριπάσκα δεν θα μας απασχολούσε αν έβλεπε απλώς την περιουσία του να μειώνεται σημαντικά το 2008- στην ίδια θέση βρέθηκαν οι περισσότεροι συνάδελφοί του από τον εκλεκτό κόσμο των ολιγαρχών της σύγχρονης Ρωσίας. Το όνομά του ανεμείχθη στην προσπάθεια να πληγεί η αξιοπιστία της βρετανικής κυβέρνησης και του προβεβλημένου μέλους της Πίτερ Μάντελσον, όταν έγινε γνωστό μέσα από τις σελίδες του βρετανικού Τύπου ότι ο Ντεριπάσκα διατηρούσε κοινωνικές σχέσεις με τον Μάντελσον. Ποιο το κακό θα πείτε; Ο Μάντελσον ως επίτροπος Εξωτερικού Εμπορίου στην ΕΕ είχε εγκρίνει τη μείωση των εισαγωγικών δασμών στο ρωσικό αλουμίνιο, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο το προϊόν που γεμίζει τα ταμεία του Ντεριπάσκα. Ο Μάντελσον (γνωστός και ως «πρίγκιπας του σκότους» στην πατρίδα του) αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία, αν και οι εφημερίδες ήταν γεμάτες με λεπτομέρειες από τη συνάντησή του εφέτος το καλοκαίρι στην Κέρκυρα, επάνω στο κότερο του Ντεριπάσκα…

Στη γειτονική Ιταλία, η Fiat αναζητεί, ως γνωστόν, ξένο εταίρο για να αντιμετωπίσει την κρίση που πλήττει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά ούτε στην οικογένεια που ελέγχει το ένα τρίτο των μετοχών της επικρατεί ηρεμία. Η αιτία βρίσκεται στη δικαστική διαμάχη της μοναχοκόρης του μακαρίτη Τζιάνι Ανιέλι Μαργαρίτας με τη μητέρα της και τους λοιπούς κληρονόμους, καθώς υποστηρίζει ότι εξαπατήθηκε στη διανομή της κληρονομιάς και ότι η πραγματική περιουσία που άφησε ο πατέρας της είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που έγινε γνωστή. Υλικό αρκετό για να γεμίσει τις σελίδες του οικονομικού, αλλά και του σκανδαλοθηρικού Τύπου, και να μας θυμίσει τις παλιές καλές ημέρες των Ανιέλι, που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των Ιταλών με κάθε τους κίνηση.

Αν πριν από μερικά χρόνια σε αυτές εδώ τις σελίδες γραφόταν ότι ο Κόνραντ Μπλακ θα έμπαινε στη φυλακή για μερικά χρόνια, θα νομίζατε ότι αστειευόμαστε. Και όμως! Εδώ και μερικούς μήνες, ο άνθρωπος που ως πριν από λίγα χρόνια έπαιζε στην ίδια κατηγορία με τον Ρούπερτ Μέρντοκ στον χώρο των διεθνών ΜΜΕ, βρίσκεται στο κελί μιας φυλακής. Ο καναδικής καταγωγής πρώην ιδιοκτήτης της βρετανικής εφημερίδας «Τelegraph» και του «Spectator» καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο σε κάθειρξη 6,5 ετών επειδή αποδείχτηκε ότι μετέφερε κεφάλαια (το δικαστήριο βεβαίωσε έξι εκατομμύρια δολάρια) από την εταιρεία του σε δικούς του λογαριασμούς για να ικανοποιεί τα πανάκριβα γούστα, τόσο τα δικά του όσο και της συζύγου, της γνωστής βρετανίδας δημοσιογράφου Μπάρμπαρα Εϊμιελ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι αθώος, αλλά από ό,τι φαίνεται θα παραμείνει στη φυλακή για άλλα έξι χρόνια.

Αλλος ένας διάσημος κρατούμενος των αμερικανικών φυλακών είναι ο Ραφαέλο Φολιέρι, πρώην αγαπημένος της ανερχόμενης σταρ του Χόλιγουντ Αν Χάθαγουεϊ, εκτίει ποινή φυλάκισης 4,5 ετών, επειδή είχε στήσει μια επιχείρηση εξαπάτησης αφελών επενδυτών, υποσχόμενος μεγάλα κέρδη από ακίνητα της Καθολικής Εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών τα οποία θα αγόραζε μισοτιμής για να τα αναδείξει και να βγάλει κέρδος από αυτά. Βεβαίως τίποτε από αυτά δεν ίσχυε και ο ιταλικής καταγωγής Φολιέρι χρησιμοποιούσε την ιταλική καταγωγή του και τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις του με την Αγία Εδρα για να πουλήσει αέρα. Από τη φυλακή όπου βρίσκεται τώρα πληρώνει αποζημιώσεις στα θύματά του, αλλά τον ίδιο ποια θα τον αποζημιώσει, τώρα που τον εγκατέλειψε η διάσημη αγαπημένη του;

  • «Στιγμιαίο ολίσθημα»

Στο πλευρό του Ντομινίκ ΣτροςΚαν παραμένει η σύζυγός του, η γνωστή γαλλίδα δημοσιογράφος Αν Σενκλέρ, παρά την αποκάλυψη ότι είχε ένα «στιγμιαίο ολίσθημα» με νεαρή εργαζόμενη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του οποίου προΐσταται. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου τον περασμένο Οκτώβριο και κινητοποίησε τα συντηρητικά ανακλαστικά των ιθυνόντων του ΔΝΤ, αλλά πέραν αυτού ουδέν.

Ο γάλλος πολιτικός και πιθανός υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις επόμενες προεδρικές εκλογές ξεπέρασε τον σκόπελο, βοηθούμενος και από την κρίση των τελευταίων μηνών της οποίας αναδείχτηκε πρωταγωνιστής- με την καλή έννοια, φυσικά, αφού η εμπειρία και οι συμβουλές του αποδείχτηκαν εξαιρετικά χρήσιμες.

Ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής μεγαλοξενοδόχος Σολ Κέρτσνερ είναι υπεύθυνος για το πάρτι της χρονιάς στο Ντουμπάι, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου ξενοδοχείου Αtlantis επάνω στο τεχνητό νησί Ρalm Ιsland, πριν από λίγες εβδομάδες. Μόνο που τα φαντασμαγορικά εγκαίνια, που κόστισαν 20 εκατομμύρια δολάρια, ήρθαν σε πολύ άσχημη περίοδο για το εμιράτο, που πλήττεται ακόμη και αυτό από την οικονομική κρίση: με το διαθέσιμο χρήμα να λιγοστεύει είναι φυσικό να μειώνεται η διάθεση για περιττές πολυτέλειες, όπως η διαμονή σε επτάστερα ξενοδοχεία και τα ψώνια σε πολυτελή μολ.

Γι΄ αυτό, εξάλλου, και ένας ιδιοκτήτης πολυτελούς κατοικίας στο Ντουμπάι την πουλάει μισοτιμής και δίνει μαζί και την Βentley του ως δώρο. Είναι και αυτό δείγμα της χρονιάς που φεύγει. Και πολύ χαρακτηριστικό μάλιστα!

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on December 28, 2008 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: