RSS

Ο ΜΙΣΟΣ AΙΩΝΑΣ ΤΗΣ KΟΥΒΑΝΙΚΗΣ EΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

01 Jan

ΑΡ/ JΑVΙΕR GΑLΕΑΝΟ Ο Φιντέλ Κάστρο κοιτάζει σκεπτικός από την αφίσα (δεξιά) για τα πενηντάχρονα της κουβανικής επανάστασης. Στο βάθος αριστερά, ένας μικροπωλητής σπρώχνει το καρότσι με την πραμάτεια του σε δρόμο της Αβάνας, για να βγάλει το μεροκάματο

Το καθεστώς του Κάστρο έχει επιβιώσει δεκάδων κρίσεων στο «κόκκινο νησί» της Καραϊβικής από την Πρωτοχρονιά του 1959 ως σήμερα

ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

ΛΟΝΔΙΝΟ. Υπόδειγμα πολιτικής επιβίωσης σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς είναι το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα, το οποίο σήμερα γιορτάζει τα 50χρονά του. Το μικρό «κόκκινο» νησί της Καραϊβικής έχει καταφέρει να επιβιώσει με πολλούς τρόπους, παρά τα τεράστια εμπόδια που έστησαν εναντίον του εσωτερικοί και εξωτερικοί εχθροί, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες με την επιβολή του οικονομικού εμπάργκο, το οποίο διατηρείται ακόμα, σε πείσμα των καιρών και της πτώσης των τειχών του Ψυχρού Πολέμου. Από την κομμουνιστική επανάσταση, η οποία κορυφώθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1959, ως σήμερα, η Κούβα έζησε την αμερικανοκίνητη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, αλλεπάλληλες απόπειρες δολοφονίας του χαλκέντερου και χαρισματικού Φιντέλ Κάστρο, την πτώση του βασικού ευεργέτη της, της Σοβιετικής Ενωσης, και τον οικονομικό αποκλεισμό.

Όπως γράφει ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Αβάνα Μάικλ Βος ένα από τα αποτελέσματα του εμπάργκο είναι ορατό στους δρόμους της Αβάνας, όπου κυκλοφορούν σήμερα αμερικανικά αυτοκίνητα που χρονολογούνται πριν από την εποχή που ανήλθε ο Κάστρο στην εξουσία. Εκτός από τα αμερικανικά αυτοκίνητα οι δρόμοι είναι γεμάτοι και από σοβιετικής κατασκευής Lada.

Όπως φανερώνει η κάμπριο Μπιούικ του 1959 του Τζεοβάνι Πέρες οι Κουβανοί έχουν γίνει «μάστορες του αυτοσχεδιασμού». Την περίοδο της έλλειψης πετρελαίου η μηχανή V8 αντικαταστάθηκε από έναν αυτοσχέδιο συνδυασμό μιας ιαπωνικής μηχανής ντίζελ και ενός σοβιετικού κιβωτίου ταχυτήτων. Ο νόμος εξάλλου είναι σαφής: τα μόνα αυτοκίνητα που δικαιούνται να πουλούν και να αγοράζουν οι Κουβανοί είναι όσα έχουν κατασκευαστεί πριν από την επανάσταση.

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, οι περισσότεροι Κουβανοί διαθέτουν τίτλους για το σπίτι τους, το οποίο έχουν δικαίωμα να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους. Απαγορεύεται όμως η αγοραπωλησία γης ή άλλης ακίνητης περιουσίας.

Οι- συμβολικές- αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη χώρα ωστόσο είναι ορατές. Ένας από τους κύριους στόχους της επανάστασης του Κάστρο ήταν η δημιουργία μιας κοινωνίας οικονομικής και κοινωνικής ισότητας.

O αδερφός του Φιντέλ, ο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος ανέλαβε επισήμως καθήκοντα προέδρου της χώρας τον Φεβρουάριο του 2008 αποκήρυξε επί της ουσίας, με ομιλία του στο Εθνικό Κοινοβούλιο, την αρχή της ισότητας, όπως αυτή ίσχυε επί δεκαετίες στο νησί. Υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι « σοσιαλισμός σημαίνει ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες,όχι ίδιους μισθούς. Άλλο ισότητα και άλλο το πολιτικό δόγμα της κοινωνικής και οικονομικής ισότητας ».

Ο νέος πρόεδρος έδωσε εντολή να δίνεται στους εργαζομένους «μπόνους» με βάση την παραγωγικότητά τους. Έκανε επίσης μια τομή στο ζήτημα της ιδιοκτησίας: άρχισε να παραχωρεί ακαλλιέργητη κρατική γη σε ιδιώτες καλλιεργητές.

Παρά το γεγονός ότι η Κούβα θα έπρεπε να είναι αυτάρκης όσον αφορά τα τρόφιμα, ξοδεύει σήμερα περίπου δύο δισ. δολάρια ετησίως για εισαγωγές τροφίμων. Το κράτος, με όλο το βαρύ φορτίο της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, στρέφεται όλο και περισσότερο προς τους μικροκαλλιεργητές για να αντιμετωπίσει το επισιτιστικό πρόβλημα.

Καύχημα της επανάστασης- και δικαίως- αποτελούν αναμφίβολα η Παιδεία και η Υγεία. Η πρώτη είναι δωρεάν, με την Κούβα να διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες αναλφαβητισμού στον πλανήτη.

Εξίσου εντυπωσιακές είναι οι στατιστικές για την Υγεία: όλοι οι σχετικοί δείκτες, από την παιδική θνησιμότητα ως το προσδόκιμο όριο ζωής, είναι από τους καλύτερους στην αμερικανική ήπειρο. Τα νοσοκομεία λειτουργούν υποδειγματικά, διεξάγοντας μάλιστα έρευνες για πολλές ασθένειες. Η Κούβα «εξάγει» σήμερα χιλιάδες γιατρούς σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Η πλειονότητά τους εργάζεται στη Βενεζουέλα, με τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες να πληρώνει το καθεστώς του «ειδώλου» του, του 83χρονου και ασθενούς «κομαντάντε» Φιντέλ, σε πετρέλαιο για τα ρεζερβουάρ των κλασικών κουβανέζικων (δηλαδή αμερικανικών με χίλιες μηχανολογικές και άλλες «πατέντες»…) αυτοκινήτων.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on January 1, 2009 in Cuba, Κάστρο Φιντέλ, Κούβα

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: