RSS

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

25 Mar

Γιορτάζουμε σήμερα τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Τον μεγάλο αγώνα της παλιγγενεσίας του Έθνους. Συμβολίζει την προσπάθεια κάθε ανθρώπου, κάθε λαού, για την κατάκτηση και προάσπιση βασικών δικαιωμάτων. Της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας, του δικαιώματος να ορίζουμε εμείς την τύχη μας, του δικαιώματος για μια ανθρώπινη κοινωνία.

Είναι σήμερα μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. 188 χρόνια μετά την αφετηρία του μεγάλου Αγώνα, οι Έλληνες αγωνιούν. Αγωνιούν για το μέλλον τους. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια δεσπόζει στην κοινωνία μας. Η έλλειψη κράτους δικαίου, η έλλειψη ενός ευνομούμενου κράτους, η ανομία και η ανισότητα, η διαφθορά, ο κομματισμός και μαζί τα καθημερινά φαινόμενα βίας, δημιουργούν την αίσθηση ότι απειλούνται και τα αυτονόητα. Κατακτήσεις και  επιτεύγματα πολύχρονων προσπαθειών, που μας γέμιζαν με ικανοποίηση και περηφάνια.

Η κρίση που πλήττει σήμερα την Ελληνική κοινωνία, είναι κρίση βαθύτατα πολιτική. Είναι κρίση αξιών, είναι κρίση θεσμών, είναι κρίση της ίδιας της Δημοκρατίας μας. Έχει την υπογραφή ενός συστήματος διακυβέρνησης που πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Αλλαγή της αντίληψης ότι το κράτος είναι φέουδο των κυβερνώντων. Αλλαγή της λογικής ότι δευτερεύουσα θέση έχει ο άνθρωπος μπροστά στις ανάγκες της αγοράς.

Οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης βρίσκουν την Ελλάδα εξουθενωμένη από άδικες και σπάταλες πολιτικές υπέρ των ευνοημένων και ισχυρών. Αντιλήψεις που αδικούν τις δυνατότητές μας και αναλώνουν άσκοπα το αναπτυξιακό, ηθικό και πολιτικό κεφάλαιο της πατρίδας. Οικονομική κρίση υπάρχει. Αλλά η κρίση γίνεται μεγαλύτερη για την πατρίδα μας από την κρίση διακυβέρνησης και την έλλειψη συνεκτικού σχεδίου που θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης.

Αυτή η κρίση διακυβέρνησης σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά στους άγριους ανέμους των εξελίξεων χωρίς σχέδιο, χωρίς την προστασία του πολίτη, του εισοδήματός του, του δικαιώματός του για δουλειά, για αξιοπρεπή σύνταξη, για πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας,  για αξιοπρέπεια. Τώρα είναι η ώρα να ξαναβάλουμε τον άνθρωπο στον επίκεντρο της πολιτικής. Να πιστέψουμε στη δύναμη του Ελληνισμού να μεγαλουργεί, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, όταν υπάρχει όραμα, συγκροτημένο σχέδιο, αποφασισμένη και ειλικρινής ηγεσία.  Να ανατρέψουμε αντιλήψεις και πολιτικές που καλλιεργούν το φόβο, την μοιρολατρία, την παραίτηση μπροστά στο προβλήματα. Να αφήσουμε στην άκρη τις ανεύθυνες δικαιολογίες, να σηκώσουμε τα μανίκια και να αποδείξουμε και πάλι ότι ο λαός μας μπορεί το αδύνατο. Το μήνυμα του μεγάλου απελευθερωτικού αγώνα, σηματοδοτεί τον δρόμο, φωτίζει τις δυνατότητές μας. Δυνατότητες που πάντα με κοινούς στόχους και οράματα πετυχαίναμε ως Έλληνες.

Η χώρα χρειάζεται πολιτικές στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων. Χρειάζεται τόνωση της πραγματικής οικονομίας, με ένα νέο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης, που θα σέβεται και θα αξιοποιεί το περιβάλλον. Χρειάζεται να επενδύσει στα παιδιά της, να επενδύσει στην γνώση και την έρευνα. Χρειάζεται να στηρίξει τους αδύναμους και να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στις παλιότερες γενιές, αλλά και στους νέους. Γι’ αυτή την απελευθερωτική πορεία των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις και συμφωνίες, στη βάση ενός νέου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Πατρίδας και ανασύνταξης του Έθνους.

Αυτή την  πορεία, εμείς, το ΠΑΣΟΚ, είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε και να δώσουμε  αυτόν το αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις. Είναι το ιστορικό χρέος που όλοι μας αναλαμβάνουμε απέναντι στις νέες γενιές, για να αλλάξει πορεία η Ελλάδα. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που καλούμαστε να αποτίσουμε εμπράκτως σήμερα, σε εκείνους που πριν από 188 χρόνια πίστεψαν στο αδύνατο. Και τα κατάφεραν.

Advertisements
 

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: