RSS

Διαρκής πηγή έμπνευσης ο Γρηγόρης Λαμπράκης

22 May

https://i0.wp.com/magoulaonline.gr/wp-content/uploads/lambrakis.jpg


  • Η ΑΥΓΗ: 22/05/2009. ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΓΑΖΗ*
«Είδε το στόχο: Ειρήνη. Ειρήνη για όλους. Ειρήνη για την Ελλάδα, ειρήνη

για τον κόσμο. Ειρήνη για τον άνθρωπο, για το ζώο και για το φυτό.

Όλη η ζωή αδελφωμένη μπροστά στον άμεσο κίνδυνο».

Νικηφόρος Βρεττάκος

«Δρόμοι της Ειρήνης», Ιούνης ’63

  • Σαν σήμερα, πριν από 46 χρόνια, η Ελλάδα συγκλονιζόταν από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο θαρραλέος αγωνιστής της ειρήνης και της δημοκρατίας, ο πεζοπόρος του Μαραθώνα και του Ολντερμάστον, χτυπήθηκε ύπουλα από το φασιστικό παρακράτος, ύστερα από ομιλία του για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη.

Βουλευτής Α’ Πειραιά από το 1961, συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ, ο πολυβαλκανιονίκης και υφηγητής της Ιατρικής Γρηγόρης Λαμπράκης είχε ενταχθεί με ιδιαίτερο δυναμισμό στο κίνημα της ειρήνης, συνεχίζοντας μια αγωνιστική πορεία που άρχισε από το ΕΑΜ. Το 1958 συμμετείχε στην ίδρυση της Επιτροπής για τη Διαβαλκανική Συνεννόηση. Το 1962 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και με την ιδιότητά του αυτή συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια στη Μόσχα, την Οξφόρδη και Βιέννη.

Ευρύτατα έχει αποτυπωθεί η μορφή του Λαμπράκη να πραγματοποιεί την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963, κρατώντας το πανό που είχε φέρει από την πορεία του Ολντερμάστον, με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ» στη μία όψη και “GREECE” στην άλλη. Η πορεία είχε απαγορευτεί από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά χιλιάδες επιχείρησαν να πορευτούν με πρώτο τον Γρ. Λαμπράκη. Δυναμικό «παρών» είχε δώσει η νέα γενιά με τον Σύνδεσμο «Μπέρτραντ Ράσσελ».

Η θυσία του Λαμπράκη πυροδότησε ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα δημοκρατικής αναγέννησης, ιδιαίτερα στο χώρο της νέας γενιάς, με κύριο εκφραστή του τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. Κίνημα που λειτούργησε ως καταλύτης για την ήττα της ΕΡΕ στις εκλογές του Νοέμβρη 1963 και του Φλεβάρη 1964. Ωστόσο, τη δημοκρατική εξέλιξη του τόπου ανέκοψαν στη συνέχεια το παλατιανό πραξικόπημα και η αποστασία του 1965. Και η εκτροπή κορυφώθηκε με επιβολή της στρατιωτικοφασιστικής χούντας της 21ης Απριλίου 1967.

Η μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη συνδέει αγώνες και αιτήματα πολλών δεκαετιών του ελληνικού λαού. Ενώνει το «Θέλουμε ελεύθερη εμείς πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά» της Εθνικής Αντίστασης, με το «Μια η πατρίδα, ένας ο άνθρωπος, χαρά, ζωή / δίχως το σύνορο, δίχως το μίσος, ειρήνη!» που τραγουδούσαν οι πεζοπόροι των πορειών ειρήνης, της δεκαετίας του ’60.

Ο Λαμπράκης ζει γιατί παραμένουν ζωντανά τα οράματά του που εμπνέουν και τους σημερινούς αγώνες της αριστεράς. Ζει στους σύγχρονους φιλειρηνικούς και οικολογικούς αγώνες. Ζει στους αγώνες για μια άλλη Ευρώπη, απαλλαγμένη από τον νεοφιλελευθερισμό, τα πυρηνικά και το ΝΑΤΟ.

«Κρίση, αδιέξοδο, καθυστέρηση, όλο ίδιες λέξεις επαναλαμβάνονται. Χορεύουν γύρω – γύρω στον ίδιο χορό του Ζαλόγγου. Ελλάδα πλούσια, Ελλάδα υποανάπτυκτη, Ελλάδα κοιτίδα του πολιτισμού. Ελλάδα με τις χιλιάδες αγράμματους και τα ερειπωμένα σχολεία, Ελλάδα με σχολεία χωρίς δασκάλους, Ελλάδα με δασκάλους χωρίς δουλειά. Χρόνο με το χρόνο οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται και ας είναι από τις πιο υψηλές στην Ευρώπη…».

Τα παραπάνω λόγια – απόσπασμα από ομιλία του Γρηγόρη Λαμπράκη σε εκδήλωση της «Εργατικής Κίνησης Ειρήνης» στις 7.5.1962 – θα μπορούσαν να ειπωθούν και σήμερα, με μικρές αλλαγές.

Σήμερα που ο κόσμος και η χώρα μας ζουν μια πολυδιάστατη κρίση -οικονομική, κοινωνική, οικολογική, διατροφική, αλλά και ηθική- που πυροδοτεί νέους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Κρίση που απαιτεί την ενότητα της αριστεράς και την ανάδειξή της όχι μόνο σε «αντίπαλο δέος», αλλά σε «αντίπαλο δέον» στο νεοφιλελευθερισμό και στο σύστημα, προσπάθεια που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ με χειροπιαστά αποτελέσματα. Γι’αυτό χρειάζεται να βγεί σημαντικά ενισχυμένος και από τις επικείμενες ευρωεκλογές.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος του φιλειρηνικού κινήματος.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: