RSS

«Απόπειρα αγιοποίησης». Κομματική ερμηνεία της 24ης Ιουλίου 1974 αποδίδει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ

24 Jul

Eurokinissi

  • Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Δημοκρατίας Κ.Καραμανλής» να διοργανώσει έκθεση στο Ζάππειο για τα 35 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μίλησε για «αγιοποίηση» ιστορικών ηγετών και μικροπολιτική λογική.

«Η αγιοποίηση και η θεοποίηση αναμφισβήτητα σημαντικών ιστορικών προσώπων κάνει κακό και στα ίδια τα πρόσωπα, αλλά τολμώ να πω και στην δημοκρατία. Ειδικά όταν χρησιμοποιούνται για μικροπολιτικούς σκοπούς.

» Δεν είναι η πρώτη φορά. Να σας θυμίσω και μια σειρά στην κρατική τηλεόραση, η οποία είχε μια αντίστοιχη λογική. Εμείς πάντα βλέπουμε τα ζητήματα αυτά με μέτρο. Πρέπει κανείς να προσέχει πώς αναφέρεται σε σημαντικούς ιστορικούς ηγέτες» κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, είπε ότι όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο καίριος, αποφασιστικός, ουσιαστικός ρόλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

«Είναι γνωστό ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι εκείνος που, με σταθερό βήμα και παρά τις αντιξοότητες οι οποίες υπήρχαν και εδώ και στο εξωτερικό, οδήγησε τη χώρα στην επιλογή για την οποία πρέπει όλοι οι Έλληνες να είναι ευγνώμονες:

» Στην απόφαση να γίνει η Ελλάδα μέλος της τότε ΕΟΚ. Μια ιδιότητα μέλους που εξασφάλισε τότε στην Ελλάδα ακόμη περισσότερη σταθερότητα, ακόμη περισσότερη δημοκρατία και είναι σήμερα το εχέγγυο και της οικονομικής και της κοινωνικής σταθερότητας.]

» Και αυτά, όταν σε εκείνες τις περιόδους χρησιμοποιούσαν συνθήματα, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.»

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κ.Αϊβαλιώτης, δήλωσε για το θέμα: «Όσο και να προσπαθήσει ο κ. Καραμανλής να κάνει ανάληψη από το κεφάλαιο ‘Κων/νος Καραμανλής’ προβάλλοντας το ρόλο του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εις βάρος όμως της αναδείξεως του ρόλου των αντιστασιακών, δεν κερδίζει αλλά μειώνεται στην εκτίμηση των δημοκρατικών πολιτών.»

Κόντρα και στη Βουλή

Η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας προκάλεσε αντιπαράθεση και στη Βουλή με πρωταγωνιστές τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το θέμα άνοιξε από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Παπουτσής κάνοντας λόγο για απόπειρα, από πλευράς κυβέρνησης, οικειοποίησης της επετείου της μεταπολίτευσης «μετατρέποντας την επέτειο σε απόπειρα αναστήλωσης της Νέας Δημοκρατίας».

Κατά τον κ. Παπουτσή με αφορμή την επέτειο «βομβαρδίζεται η κοινή γνώμη με διαρκείς εκδηλώσεις για τον ιδρυτή της ΝΔ και κατ’ επέκταση στον σημερινό πολιτικό του κληρονόμο».

Απαντώντας ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, γιατί ούτως ή άλλως η πολιτική είναι διαχείριση συμβόλων: «Η προσπάθεια του ιδρυτή μας. Είτε το θέλετε είτε όχι, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα ιστορικά γεγονότα για την σταδιακή αποκατάσταση της Δημοκρατίας.»

Ο ίδιος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την επανεκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας συνδέοντάς την με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Προκαλείτε το δημόσιο αίσθημα. Διορθώστε το λάθος σας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο Χρ. Παπουτσής απάντησε ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε εκλογές πολύ νωρίτερα από το Μάρτιο, όχι γιατί το ΠΑΣΟΚ προδιαγράφει τις θέσεις του,αλλά λόγω «χρεοκοπίας και αδυναμίας εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος».

  • Αθήνα – ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009  [ 18:00 ]
Σχετικοί Σύνδεσμοι

Κυβέρνηση της Ελλάδας

ΠΑΣΟΚ

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: