RSS

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 35 χρόνων απο την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

24 Jul

ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009  [ 12:15 ]

Με μια λιτή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο εορτάστηκε η συμπλήρωση 35 χρόνων από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός του προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, 1.200 προσκεκλημένοι, εκ των οποίων περίπου οι 700 ήταν αντιστασιακοί την περίοδο της δικτατορίας.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, στην ομιλία του τόνισε ότι «κάθε τέτοια επέτειος, υποχρεώνει σε απολογιστικές σκέψεις και στοχασμούς για το αύριο και αναφέρθηκε στο χαρακτήρα του εορτασμού της επετείου».
Τη χαρακτήρισε επιλογή, που αποδεικνύει βαθύ σεβασμό σε όλους όσοι αγωνίστηκαν ενάντια στην δικτατορία. «Οι κοσμικότητες και οι δεξιώσεις είναι ασύμβατες προς το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα,προκαλούν το κοινό αίσθημα και προσβάλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει η συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου», τόνισε ο κ. Παπούλιας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Παπούλιας αναφέρθηκε στους αντιστασιακούς αγωνιστές κατά της χούντας και είπε ότι «αποτελούν την πλέον ισχυρή απόδειξη ότι μέσα στην ελληνική κοινωνία υπάρχει και φως και μεγαλείο. Οι αγώνες του ελληνικού λαού είναι ο πυρήνας της αισιοδοξίας που προκαλεί δημιουργικές δυνάμεις, αποβάλλει την ηττοπάθεια και φέρνει την αύρα ενός καλύτερου αύριο».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην οικονομική κρίση υπογράμμισε ότι «την ώρα που αμφισβητείται το κυρίαρχο μοντέλο της οικονομίας, δεν προβάλλεται με ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο μια εναλλακτική πρόταση για μια ανάπτυξη ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία.Μια βεβαιότητα υπάρχει ότι η κοινωνική συνοχή στον αναπτυγμένο κόσμο απειλείται και η ανασφάλεια των πολλών εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις και προκαλεί φοβικά σύνδρομα».
«Το προσωπικό αδιέξοδο κάθε ανέργου»,επισήμανε ο κ. Παπούλιας,« η αγωνία κάθε νέου που αναζητά μάταια δουλειά, είναι η πρώτη ύλη αναπόφευκτων κοινωνικών εντάσεων. Η κρίση εμπιστοσύνης του κόσμου στο πολιτικό σύστημα είναι βαθιά. Όχι μόνο, γιατί κάποιοι εκπρόσωποι του λαού χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή, ούτε επειδή διαχρονικές παθογένειες στη δημόσια διοίκηση παραμένουν ζωντανές. Η κρίση είναι βαθιά κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας. Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα ακόμη και αν επήλθε αναξιοκρατικά».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμη ότι  «χρειαζόμαστε επανακαθορισμό των κανόνων, τι είναι σωστό και τι λάθος, τι ενώνει το ατομικό με το συλλογικό συμφέρον και τι κόσμο τελικά θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας».
Χαρακτήρισε τους αγωνιστές ενάντια στην δικτατορία πρότυπο αναφοράς, γιατί έδωσαν πολλά, χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα.
Τέλος, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η λύση του προβλήματος με βάση το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η ΕΕ έχει ευθύνη να συμβάλει στη θεραπεία της πληγής αυτής που αποτελεί μια από τις ντροπές του παγκόσμιου πολιτισμού.Το κλειδί για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας, αλλά για την ώρα δεν διαπιστώνουμε βούληση υπέρβασης αναχρονιστικών αντιλήψεων και εθνικιστικής λογικής από τους Τούρκους. Αντίθετα παρακολουθούμε με ανησυχία κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο και διαρκή προώθηση μονομερών ανιστόρητων διεκδικήσεων».
«Απατώνται όμως αν νομίζουν ότι με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας και τις απειλές μπορούν να κάμψουν τη θέλησή μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας», υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και 20 παιδιά από το λύκειο Γαλατσίου, τα οποία είχαν αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκθέτοντας τις ανησυχίες τους και την αγωνία τους για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: