RSS

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Χρειαζόμαστε επανακαθορισμό των κανόνων»

24 Jul

  • Βαθιά η κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην καθιερωμένη ομιλία του για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Αποδέκτες η πολιτική ηγεσία της χώρας, την οποία προέτρεψε για περισσότερο κοινωνική πολιτική και να αντιμετωπίσουν την αναξιοκρατία, αλλά και η Τουρκία να σταματήσει την επιθετικότητα που επιδεικνύει στο Αιγαίο. Απέφυγε κάθε αναφορά στην προεδρολογία στην οποία έχει εμπλακεί το όνομά του, ενώ έδωσε έμφαση στην αλλαγή του χαρακτήρα του εορτασμού.

Ο Κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, εκτιμώντας ότι “η έξοδος απ’ αυτή είναι αδύνατο να προβλεφθεί με ασφάλεια, ενώ οι απαντήσεις που δίνονται διεθνώς για την αντιμετώπισή της είναι αποσπασματικές και μετέωρες”. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για το “τέλος μιας εποχής”, καθώς “το κυρίαρχο μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας αμφισβητείται εκ των πραγμάτων, την ώρα που δεν προβάλλεται, με ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο, η εναλλακτική πρόταση. Πρόταση για μια ανάπτυξη ενάντια στη φτώχεια, τον αποκλεισμό, την ανεργία, ιδίως των νέων”.

Ο κ. Παπούλιας υποστήριξε ότι μια βεβαιότητα υπάρχει: “Ότι η κοινωνική συνοχή στον αναπτυγμένο κόσμο απειλείται, ότι η ανασφάλεια των πολλών προκαλεί φοβικά σύνδρομα και εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις”. Συνέδεσε την ποιότητα της δημοκρατίας με την κάλυψη των βασικών αναγκών, υπογραμμίζοντας ότι “το προσωπικό αδιέξοδο κάθε άνεργου, η αγωνία κάθε νέου που ψάχνει μάταια για δουλειά είναι η πρώτη ύλη αναπόφευκτων κοινωνικών εντάσεων”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα στην κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, όπως επιβεβαιώθηκε και με την μεγάλη αποχή στις πρόσφατες ευρωεκλογές, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτή η κρίση είναι βαθιά, τόνισε ο κ. Παπούλιας. Και εξήγησε: “Όχι μόνο γιατί κάποιοι εκπρόσωποι του λαού χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή. Ούτε επειδή διαχρονικές παθογένειες στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης παραμένουν ζωντανές. Η κρίση είναι βαθιά κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας: Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα ακόμη και αν επήλθε με όρους αναξιοκρατίας”. Με βάση και τα παραπάνω, ο κ. Παπουλίας εξέφρασε την ανάγκη  επανακαθορισμού των κανόνων: “Τι είναι σωστό και τι λάθος, πού βρίσκεται το δίκαιο και πού το άδικο, τι ενώνει το ατομικό με το συλλογικό συμφέρον, πώς ορίζεται ο κοινωνικός πολιτισμός, ποιες αξίες επιζητούμε και θαυμάζουμε, τι κόσμο τελικά θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας”.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφερθεί στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι “σταθερή μας επιδίωξη είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η λύση του κυπριακού με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών χωρίς επεμβατικά δικαιώματα. Με μια διαδικασία χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα και με προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και στις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου”. Κάλεσε την Ε.Ε. “να συμβάλει στη θεραπεία της πληγής αυτή που αποτελεί μια απ’ τις ντροπές του παγκόσμιου πολιτισμού”, υπογραμμίζοντας ότι “το κλειδί για τη δίκαιη, βιώσιμη και οριστική λύση του κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας”. Για την ώρα, είπε ο κ. Παπούλιας, “δεν διαπιστώνουμε βούληση υπέρβασης αναχρονιστικών αντιλήψεων και εθνικιστικής λογικής. Αντίθετα, παρακολουθούμε με ανησυχία κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο και διαρκή προώθηση μονομερών ανιστόρητων διεκδικήσεων. Απατώνται όμως, αν νομίζουν ότι με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας και τις απειλές μπορούν να κάμψουν τη θέλησή μας να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματά μας”.

Κληθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει το θέμα της προεδρολογίας, απάντησε: “ένα είναι το θέμα σήμερα: η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Και όπως λένε οι γερμανοί:punkt (τελεία)”.

Ο φετινός εορτασμός χαρακτηρίστηκε από τη λιτότητα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε εντός του Προεδρικού Μεγάρου και όχι στον κήπο, χωρίς μπουφέδες και αλκοόλ. Ο κ. Παπούλιας εξήγησε ότι η αλλαγή του χαρακτήρα του εορτασμού δείχνει βαθύ σεβασμό σε όσους αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αναφέροντας ότι οι δεξιώσεις και οι κοσμικότητες είναι ασύμβατες με το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα και προσέβαλαν το δημόσιο αίσθημα. Μάλιστα ανέφερε ότι η αλλαγή του τρόπου εορτασμού ήταν ζητούμενο και για τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. [enet.gr, 11:47 Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009]

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: