RSS

Πολωνία: Επέτειος της έναρξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

01 Sep
  • Ημέρα μνήμης στην Πολωνία, για την 70ή επέτειο της έναρξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ξεκίνησαν στην Πολωνία οι τελετές για την 70ή επέτειο της έναρξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου: η πρώτη τελετή έλαβε χώρα τα ξημερώματα στη χερσόνησο Βεστερπλάτε κοντά στο Γκντανσκ, όπου το γερμανικό θωρηκτό Schleswig-Holstein έριξε τις πρώτες βολές του πολέμου, εναντίον ενός πολωνικού οχυρού.

Την τελετή άνοιξαν ο πρόεδρος, Λεχ Κατσίνσκι και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τασκ, συναντώντας βετεράνους του πολέμου στις 04:45 (τοπική ώρα- την ώρα που το θωρηκτό άνοιξε πυρ), ενώ στην περιοχή αναμένονται εκπρόσωποι από 20 χώρες (συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από τη Γερμανία και τη Ρωσία).

Ταυτόχρονα με το μπαράζ των πυροβόλων του θωρηκτού, τα ναζιστικά στρατεύματα περνούσαν τα σύνορα και εισέβαλλαν στην Πολωνία. Δύο ημέρες αργότερα, στις 3 Σεπτεμβρίου, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία κήρυτταν τον πόλεμο εναντίον του Γ’ Ράιχ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τασκ, «τα μαθήματα της ιστορίας δεν θα έπρεπε να ξεχαστούν».

«Συνεχίζουμε να θυμόμαστε επειδή ξέρουμε πολύ καλά ότι όποιος ξεχνάει, ή όποιος παραποιεί την ιστορία και έχει ή πρόκειται να αποκτήσει δύναμη, θα φέρει ξανά τον τρόμο και τη δυστυχία, ακριβώς όπως έγινε πριν από εβδομήντα χρόνια» είπε σχετικά.

Τη στιγμή της επίθεσης, το Schleseig- Holstein ήταν αγκυροβολημένο στο πολωνικό λιμάνι του Γκντανσκ (τότε γνωστό ως «η ελεύθερη πόλη του Ντάντσιχ» ), στα πλαίσια μίας επίσκεψης φιλίας. Τα πυροβόλα του άνοιξαν πυρ εναντίον του οχυρού από εξαιρετικά μικρή απόσταση.

Οι 182 Πολωνοί στρατιώτες που αποτελούσαν τη φρουρά του οχυρού, σύμφωνα με τους αμυντικούς σχεδιασμούς και τις εκτιμήσεις του πολωνικού επιτελείου, θα άντεχαν 12 ώρες. Παρόλα αυτά, αντιστάθηκαν στις γερμανικές επιθέσεις από ξηράς, θαλάσσης και αέρος για επτά ημέρες, αντιμετωπίζοντας 3.000 στρατιώτες της Βέρμαχτ.

Μία από τις πλέον πολυαναμενόμενες φυσιογνωμίες στις τελετές μνήμης είναι και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο η Πολωνία (σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πολωνού ιστορικού Πάβελ Μάσχεβιτς) περιμένει κάποιο είδος ιδιαίτερης χειρονομίας, κυρίως λόγω των προβληματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της γερμανικής εισβολής, ο Κόκκινος Στρατός της τότε Σοβιετικής Ένωσης εισέβαλε με τη σειρά του και κατέλαβε την ανατολική Πολωνία, στα πλαίσια μυστικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και το Γ’ Ράιχ. Επίσης, οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες ήταν υπεύθυνες για τη δολοφονία άνω των 20.000 αιχμαλώτων Πολωνών στρατιωτικών στα δάση γύρω από το Κατίν, κάτι που η Μόσχα παραδέχτηκε μόλις το 1990. Ωστόσο, τα ρωσικά δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι δεν πρόκειται για έγκλημα πολέμου, ενώ το Κρεμλίνο αρνείται ακόμα να αποχαρακτηρίσει απόρρητα σχετικά αρχεία. Επίσης, «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών εμφανίστηκαν ύστερα από κατηγορίες που εκτόξευσε η ρωσική κρατική τηλεόραση εναντίον της Πολωνίας, δικαιολογώντας την εισβολή του Κόκκινου Στρατού ως μία απαραίτητη ενέργεια, εξαιτίας φημολογούμενων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην πολωνική κυβέρνηση και την ηγεσία του Γ’ Ράιχ, με σκοπό την υπονόμευση της ΕΣΣΔ.

Μέρκελ: Αδικία η εκδίωξη των Γερμανών από την Πολωνία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ χαρακτήρισε «αδικία», σήμερα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 ετών από την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την εκδίωξη των Γερμανών από την Πολωνία μετά την ήττα των ναζί.

«Η εκδίωξη άνω των 12 εκατομμυρίων ανθρώπων από εδάφη της τότε Γερμανίας, τα οποία σήμερα ανήκουν στην Πολωνία, είναι προφανώς μια αδικία και πρέπει και αυτό να το πούμε», δήλωσε η Μέρκελ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ωστόσο την ευθύνη της χώρας της στην κήρυξη του πολέμου και τόνισε ότι η Γερμανία δε θα προσπαθήσει να αποσιωπήσει τις αιτίες και τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αυτής σύρραξης.

«Η Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία, η Γερμανία κήρυξε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκαλέσαμε αμέτρητες πληγές στον κόσμο. Εξήντα εκατομμύρια νεκρούς», υπογράμμισε.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: