RSS

Η 11/9 στα χρόνια του Ομπάμα

13 Sep

  • Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ
  • Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Οκτώ χρόνια πέρασαν από την αποφράδα 11η Σεπτεμβρίου και η μαύρη επέτειος έφερε πρώτη φορά τον Μπαράκ Ομπάμα, ως πρόεδρο, μπροστά από τα ερείπια των δίδυμων πύργων που άφησαν πίσω τους ο Τζορτζ Μπους και ο Ντικ Τσέινι.

Ο Ομπάμα, που εξελέγη για να περισώσει την Αμερική από την επωνείδιστη πολιτική κληρονομιά των ιεράκων, έχει αρχίσει να κάνει διορθωτικές κινήσεις που αποδομούν τα βασικά συστατικά της συνταγής του ολέθρου: Το Γκουαντάναμο, τα βασανιστήρια, οι μυστικές φυλακές της CIA και η άκριτη συμπαράταξη της Ουάσιγκτον με το Τελ Αβίβ αναθεωρούνται ως πολιτικές, καθώς έγινε φανερό ότι έβλαψαν τα συμφέροντα της Αμερικής χωρίς όφελος.

Για το Γκουαντάναμο, που θεωρητικά θα κλείσει μέχρι τα τέλη του χρόνου, υπάρχουν ακόμη προβλήματα, καθώς δεν βρίσκονται πρόθυμες χώρες να φιλοξενήσουν τους τελευταίους 200 κρατούμενους που παραμένουν φυλακισμένοι, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να τελειώνει σύντομα με αυτό το θέμα που έχει αμαυρώσει ανεξίτηλα κάθε έννοια δικαίου.

  • Βασανιστήρια και φυλακές

Σε απόσυρση βρίσκεται και το πρόγραμμα των μυστικών φυλaκών της CIA, ενώ με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου διατάχθηκε έρευνα και για τα βασανιστήρια. Η σκληροπυρηνική δεξιά έχει αναθαρrήσει μετά τη συντριπτική της ήττα στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, ιδίως τώρα που ο Ομπάμα αντιμετωπίζει τη διπλή πρόκληση της οικονομικής κρίσης και της μεταρρύθμισης στην υγεία και κατηγορεί τον πρόεδρο ότι με αυτές τις πρωτοβουλίες αδυνατίζει την ασφάλεια της χώρας.

Οι συντηρητικοί έδρεψαν μάλιστα και την πρώτη τους μικρή νίκη, όταν με αφορμή την 11η Σεπτεμβρίου ανάγκασαν τον ειδικό σύμβουλο του προέδρου για θέματα πράσινης ανάπτυξης, Βαν Τζόουνς, να παραιτηθεί.

Ο Τζόουνς, πρώην ακτιβιστής, «γκουρού» σε θέματα οικολογίας, εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου και αρχιτέκτονας του «πράσινου πακέτου» των 80 δισ. δολαρίων που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας, είχε συνυπογράψει μαζί με άλλους διανοούμενους ένα κείμενο το οποίο κατέληγε στο ερώτημα «αν οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους είχαν επιτρέψει εκουσίως την 11η Σεπτεμβρίου, προκειμένου να έχουν το πρόσχημα για να κηρύξουν τον πόλεμο».

Η παραίτηση του πράσινου τσάρου ήταν η πρώτη ήττα που υπέστη το επιτελείο Ομπάμα λίγο πριν απ’ την αποφασιστική μάχη για τη μεταρρύθμιση στην δημόσια υγεία, που πολεμούν λυσσαλέα τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και τα λόμπι των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο Τζόουνς υιοθέτησε μαζί με σημαντικό μέρος της αμερικανικής αριστεράς τη θεωρία της συνωμοσίας, αντί να δει καθαρά τα αίτια που προκάλεσαν αυτή την επίθεση.

Είναι τουλάχιστον αφελές -και αστήριχτο- να πιστεύει κανείς ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ήξεραν και διευκόλυναν τους αεροπειρατές για να αποκτήσουν πρόσχημα να επιτεθούν στο Ιράκ.

  • Μάννα εξ ουρανού

Ομως ναι, η επίθεση του Λάντεν ήταν μάννα εξ ουρανού στα γεράκια που θέλησαν να αλλάξουν με τη δύναμη των όπλων τον κόσμο, με πρόσχημα την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Και είναι εξίσου σαφές ότι ήταν η αμερικανική εξωτερική πολιτική που εξέθρεψε το φαινόμενο Λάντεν και η πολιτική θα είναι πάλι αυτή που θα το εξαλείψει. Και είναι το ευρύτερο μεσανατολικό πρόβλημα η μήτρα όλων των μαχών, το κύτταρο που γέννησε το αίσθημα αδικίας και ταπείνωσης των μουσουλμάνων στον κόσμο και προκάλεσε το απόστημα της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Η έμπειρη, πλην γκρίζα, γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε ήδη στροφή σε μιά πιό ρεαλιστική εξωτερική πολιτική και το Τελ Αβίβ άρχισε να νιώθει τους τριγμούς της νέας εποχής. Οχι πως οι Αμερικανοί θα αλλάξουν το ταλμούδ με το τσαντόρ, όμως θα πάψουν να συντάσσονται ευπειθώς στην επιθετική πολιτική του Ισραήλ.

  • Δείγματα αλλαγής

Τα μηνύματα προς τον Νετανιάχου να παγώσει τους παράνομους εποικισμούς, ο διάλογος με το Ιράν, τα παρασκηνιακά ανοίγματα του Τζίμι Κάρτερ προς τη Χαμάς, ο μνημειώδης λόγος του προέδρου στο Κάιρο, ακόμη και η δειλή στροφή του CNN προς μια πιο ισορροπημένη κάλυψη του Μεσανατολικού δείχνουν πως κάτι αλλάζει, πως κάποιοι αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το σοβαρότερο διεθνές πολιτικό πρόβλημα που παραμένει άλυτο.

Η 11η Σεπτεμβρίου συνδέθηκε όμως και με το Αφγανιστάν, τη χώρα ορμητήριο του Μπιν Λάντεν (που παραμένει φάντασμα) και τόπο εκπαίδευσης των αεροπειρατών.

Εκεί, στα σύνορα με το Πακιστάν, εξακολουθεί να κρύβεται με επιτυχία ο πιο επικηρυγμένος άνθρωπος του πλανήτη, με την Ουάσιγκτον να ετοιμάζεται να κλιμακώσει έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει.

Στο Αφγανιστάν, ο Ομπάμα αναθεωρεί την πολιτική Μπους προς το χειρότερο, την ώρα που οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να σχεδιάζουν την απεμπλοκή τους. Η σκανδαλώδης επανεκλογή του Καρζάι στην προεδρία, όπου καταμετρήθηκαν πως ψήφισαν υπέρ του ακόμη και οι παπαρούνες, έγινε σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ μέσα σε κλίμα εκτεταμένης νοθείας. Οι Ταλιμπάν επιστρέφουν, οι ναρκοβαρόνοι κυβερνούν, οι νεκροί άμαχοι αυξάνουν γεωμετρικά.

Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Στο Αφγανιστάν, ο χρόνος σταμάτησε στις 11 Σεπτεμβρίου. Σαν να μην πέρασε μια μέρα.

 
Leave a comment

Posted by on September 13, 2009 in 11 Σεπτεμβρίου

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: