RSS

Μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

28 Oct

ΑΠΕ

Από τη δοκιμαστική στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Μηνύματα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου απηύθυναν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και τα πολιτικά κόμματα, κάνοντας αναφορά στο πώς το έπος του ’40 αποτελεί πηγή έμπνευσης για το σήμερα και τους αγώνες του παρόντος.

Οι εκδηλώσεις για τα 69 χρόνια από την επέτειο του «ΟΧΙ » κορυφώνονται με τη στρατιωτική παρέλαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 11:00 στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου στο μήνυμά του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι «μια στιγμή της ιστορίας, που κατέδειξε τη δυνατότητά μας να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας όταν διακυβεύονται οι αξίες μας, η αξιοπρέπειά μας, η ίδια μας η υπόσταση. Το ‘ΟΧΙ ’ του 1940 είχε υψηλό κόστος. Δημιούργησε, όμως, ένα ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο».

«Σήμερα είμαστε περήφανοι γι΄ αυτή μας την ιστορία. Είναι η πηγή της δύναμής να πιστεύουμε στους εαυτούς μας και να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για μια καλύτερη ζωή, για μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ελλάδα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Όμως, έχουμε ακόμα να αγωνιστούμε και να πετύχουμε πολλά. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι αλλά ταλανίζει περισσότερο τους πιο αδύναμους. Έχουμε να αγωνιστούμε για μια ποιοτική δημοκρατία. Για ουσιαστική ισονομία. Για κοινωνική δικαιοσύνη. Για μια Ελλάδα αξιών.

»Είναι μάχες δύσκολες. Όμως θα τις δώσουμε και αυτές όλοι μαζί, ώστε να βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση. Με πίστη στις αστείρευτες δυνατότητες της χώρας μας, χτίζουμε μια Ελλάδα με παρουσία και κύρος, μία κοινωνία δικαιοσύνης με πολίτες ισχυρούς» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Το ΚΚΕ τόνισε ότι «σήμερα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πουν ένα ηχηρό ‘ΟΧΙ’ στα κελεύσματα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για ‘εθνική ομοψυχία’ και ταξική συνεργασία. Καλούνται να πουν ‘ΟΧΙ ’ στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ, στους νατοϊκούς εξοπλισμούς, στη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς, στη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε στρατούς Κατοχής».

Το ΚΚΕ «καλεί το λαό να δείξει εμπιστοσύνη στη δύναμή του και να διεκδικήσει τα σύγχρονα δικαιώματά του. Η μόνη διέξοδος για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της δεν είναι η ‘πράσινη’ καπιταλιστική ανάπτυξη, αλλά ο σοσιαλισμός» καταλήγει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «το ΟΧΙ του 1940 αποτελεί πηγή έμπνευσης και σήμερα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που πρέπει να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και των οραμάτων για ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη ειρήνη. Η αγωνιστική στάση ζωής και οι θυσίες αυτών που επέλεξαν το δρόμο της προσφοράς και του κοινωνικού χρέους καταξίωσαν διαχρονικά πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά δημοκρατίας και πολιτισμού».

«Πιστεύουμε ότι κάθε γενιά και κάθε εποχή χρειάζεται τα δικά της ΟΧΙ. Σήμερα η νέα γενιά λέει ΟΧΙ σε κάθε είδους στρατιωτική επέμβαση που στηρίζει εκμεταλλευτικές σχέσεις και άνομα συμφέροντα, λέει ΟΧΙ στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, ΟΧΙ στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη, λέει ΝΑΙ στους αγώνες για κοινωνική δημοκρατία και για διεύρυνση των κατακτήσεων στο τομέα των δικαιωμάτων» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι «σε κάθε εποχή διαμορφώνονται διαφορετικά ερωτήματα στα οποία οφείλουμε να ανταποκριθούμε με μεγάλα ΝΑΙ ή μεγάλα ΟΧΙ. Ένα σύγχρονο και ξεκάθαρο ΟΧΙ πρέπει να πούμε στην καταστροφή του περιβάλλοντος, την αλλαγή του κλίματος, τη διαφθορά, την κυριαρχία ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης και του ασύλου, την χρήση ή την απειλή χρήσης βίας είτε στις διακρατικές σχέσεις είτε στις κοινωνικές αλλά και τις ενδοοικογενειακές σχέσεις».

 

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on October 28, 2009 in 28 Οκτωβρίου 1940

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: