RSS

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η καπιταλιστική παλινόρθωση, ούτε οριστική είναι ούτε αμετάκλητη

11 Nov

Τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την υπόθεση του Σοσιαλισμού, τίμησε χτες το ΚΚΕ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, δίνοντας απάντηση στις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις στο Βερολίνο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Σκοπευτηρίου

Με μια λιτή εκδήλωση, γεμάτη μηνύματα και συμβολισμούς, το ΚΚΕ τίμησε χτες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που αντιστάθηκαν στις δυνάμεις του φασισμού, αναγνωρίζοντας στο παράδειγμά τους τον ηρωισμό όλων εκείνων που δεν κιότεψαν, δεν υποχώρησαν, δεν κάμφθηκαν μπροστά στις δυσκολίες και τα πισωγυρίσματα που έχει η αναμέτρηση με τον ιμπεριαλισμό.Ο χώρος και ο χρόνος της εκδήλωσης έχει το δικό του συμβολισμό, αφού επιλέχτηκε για να δοθεί η λαϊκή απάντηση που πρέπει στις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις ψεύδους και συκοφαντίας, που κορυφώνονται αυτές τις μέρες με αφορμή τα 20 χρόνια από την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Μέσα σε συνθήματα νεολαίων της ΚΝΕ, που κοκκίνισαν με τις σημαίες τους το χώρο του Σκοπευτηρίου, με την παρουσία αγωνιστών της Αντίστασης, η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ του Κόμματος, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Σκοπευτηρίου. «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Και τότε και τώρα ίδιος ο εχθρός, ανθρώπινος δε γίνεται ο ιμπεριαλισμός», ήταν μερικά από τα συνθήματα που αντήχησαν στον τόπο των ηρώων και έδωσαν το στίγμα της εκδήλωσης.

Η ροή της Ιστορίας δεν μπορεί να σταματήσει

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις της από το χώρο του Σκοπευτηρίου, σχετικά με τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις στο Βερολίνο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Νιώσαμε την ανάγκη σήμερα να βρεθούμε εδώ, σ’ αυτόν τον ιερό για το λαό τόπο, όπου Ελληνες παρέδωσαν στους Γερμανούς, κομμουνιστές πιστούς και αμετανόητους στην υπόθεση της λευτεριάς της πατρίδας, εν γνώσει του ότι θα εκτελεστούν ή, στην καλύτερη περίπτωση, ότι θα τους στείλουν στα γνωστά στρατόπεδα της Γερμανίας. Προτίμησαν νεκρούς τους αμετανόητους και μαχητικούς κομμουνιστές παρά ζωντανούς αγωνιστές για τη λευτεριά.

Νιώσαμε την ανάγκη να έρθουμε εδώ γιατί σήμερα στο Βερολίνο η αφρόκρεμα των ιμπεριαλιστών και τα δευτεροκλασάτα στελέχη τους και οι σύμμαχοί τους – ανάμεσα σε αυτούς και ο Ελληνας πρωθυπουργός – πήγαν να γιορτάσουν την πτώση του τείχους.

Στην πραγματικότητα πανηγυρίζουν για την καπιταλιστική παλινόρθωση, για την ανατροπή του σοσιαλισμού, πιστεύοντας ότι αυτή η ανατροπή θα είναι οριστική και αμετάκλητη. Στο βάθος όμως καταλαβαίνουν ότι η ροή της Ιστορίας δεν μπορεί να σταματήσει και αργά ή γρήγορα η επικαιρότητα του σοσιαλισμού θα γίνει πραγματικότητα. Ενός σοσιαλισμού για τον οποίον δεν ξεχνάμε τα μεγάλα επιτεύγματά του. Τις κατακτήσεις του που ωφέλησαν ολόκληρη την ανθρωπότητα, όπως κανείς δεν μπορεί να παραγράψει το γεγονός ότι η ανατροπή του σοσιαλισμού οδήγησε τον ιμπεριαλισμό σε ακόμη μεγαλύτερη βαρβαρότητα εναντίον των λαών.

Ταξικό το περιεχόμενο της ελευθερίας

Πανηγυρίζουν και καταλαβαίνουμε γιατί πανηγυρίζουν. Γιατί γι’ αυτούς η ελευθερία και η δημοκρατία εμπεδώνονται πάνω σε μια ταξική εκμεταλλευτική κοινωνία. Γι’ αυτούς ελευθερία και δημοκρατία είναι να καταπατούνται τα δικαιώματα των λαών, να ληστεύουν την εργατική τάξη, να διαιρούν λαούς, να κατακερματίζουν ή βίαια να προσαρτούν κράτη. Γι’ αυτούς η ελευθερία και η δημοκρατία είναι συνώνυμες με τον πόλεμο του κεφαλαίου, αλλά και με τον πόλεμο με τα όπλα.

Ολοι αυτοί που μαζεύονται στο Βερολίνο έχουν ξεχάσει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο τείχος που υψώνουν οι Ισραηλινοί μέσα στην Παλαιστίνη.

Θα ήθελα όμως να θυμίσουμε το εξής, για να κατανοήσουν οι λαοί και ιδιαίτερα οι νεότεροι άνθρωποι: Το Δυτικό Βερολίνο, όπως και το Ανατολικό, ήταν μέσα στην καρδιά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το τείχος το επέβαλε ο ιμπεριαλισμός να υψωθεί και έγινε ακριβώς παραμονές, όταν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα απειλούσαν να εισβάλουν στο Βερολίνο, ιδιαίτερα βεβαίως στο Ανατολικό Βερολίνο, στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Και ρωτάμε: Δεν είχε δικαίωμα ένας λαός, μια εξουσία εργατική ή η οποιαδήποτε κυβέρνηση να σεβαστεί τα σύνορά της και να υψώσει το τείχος μέσα στο έδαφός της; Σκεφθείτε αν μέσα στην Αθήνα είχαμε τρεις – τέσσερις δήμους που ανήκαν σε έναν στρατό Κατοχής, θα ήταν ελεύθερα, μπες βγες; Γιατί η Δυτική Γερμανία στην ουσία λειτουργούσε με το ΝΑΤΟ, με τους Αμερικανούς σαν στρατός Κατοχής. Απ’ τη μία μεριά ευθύνεται για τη διαίρεση της Γερμανίας και από την άλλη ήθελε τη βίαιη προσάρτησή της.

Δε θα παραιτηθούμε από την πάλη για το Σοσιαλισμό

Εμείς για άλλη μια φορά υπογραμμίζουμε ότι είμαστε με την πλευρά του σοσιαλισμού. Υπερασπιζόμαστε το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε για τη μεγάλη συνεισφορά του και στους λαούς που γνώρισαν το σοσιαλισμό και για την ανθρωπότητα. Και είχαμε το θάρρος και την τόλμη να βαθύνουμε και να αναδείξουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην καπιταλιστική παλινόρθωση. Γι’ αυτό παλεύουμε με νύχια και με δόντια και δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από την πάλη για το σοσιαλισμό, ένα σοσιαλισμό που στην Ελλάδα θα έχει όλα τα καλά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε και βεβαίως θα ενσωματώσει τα διδάγματα από τις αρνητικές εμπειρίες.

Αν νομίζουν αυτοί που μαζεύονται σήμερα στο Βερολίνο ότι οι λαοί θα συμφιλιωθούν με την ιμπεριαλιστική πραγματικότητα, πέφτουν έξω. Αργά ή γρήγορα οι λαοί θα σηκωθούν πολύ ψηλά, ακόμα ψηλότερα απ’ ό,τι έγινε στον 20ό αιώνα».

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 11, 2009 in ΚΚΕ, Σοσιαλισμός

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: