RSS

ΡΩΣΙΑ: Τιμήθηκε η 92η επέτειος της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης

11 Nov
Στην πρώτη γραμμή, το πορτρέτο του ηγέτη της Επανάστασης, στη διαδήλωση στο Λένινγκραντ

Στις 7 Νοέμβρη σε εκατοντάδες πόλεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες προς τιμήν της 92ης επετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που εγκαινίασε για την ανθρωπότητα την εποχή του περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό, εποχή που δεν έχει αλλάξει, παρά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες στην Ευρώπη. Ο εκδηλώσεις που οργάνωσαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ρωσίας σε κάθε γωνιά της χώρας δεν είχαν απλώς εορταστικό, αλλά αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα, προβάλλοντας αιτήματα πάλης και τη σοσιαλιστική διέξοδο.Σε μερικές περιοχές, οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να απαγορεύσουν τις εκδηλώσεις, προβάλλοντας διάφορες αιτίες (όπως τη «γρίπη των χοίρων», τον πρόωρο εορτασμό της «Ημέρας της αστυνομίας», που έχουν καθιερώσει στις 10 Νοέμβρη).

Στο Πετροπάβλοφσκ, το Ομσκ, το Αρχάνγκελσκ, το Μούρμανσκ, το Γιούζνο-Σαχαλίνσκ, στις περιοχές του Κουρσκ, του Ιβάνοβο οι συγκεντρώσεις και οι πορείες πραγματοποιήθηκαν παρά την απαγόρευση των αρχών.

Σε πολύμορφες εκδηλώσεις προς τιμήν του μεγάλου Οχτώβρη, στην περιοχή του Ιρκούτσκ πήραν μέρος 18 χιλιάδες άνθρωποι, στη Βόρεια Οσετία έως 15 χιλιάδες άνθρωποι, στη περιοχή του Νοβοσιμπίρσκ – 10 χιλιάδες άνθρωποι.

Οι κομμουνιστές στην πόλη του Λένιν συμμετείχαν σε μεγάλη διαδήλωση

Στη περιοχή του Ορενμπούργκ, σε πολλά σημεία (σε κτίρια και σπίτια), ολόκληρη τη βδομάδα υψώνονταν κόκκινες σημαίες.

Στη Μόσχα

Στη συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα με τα συνθήματα «Οι ιδέες του Μαρξ και του Ενγκελς, του Λένιν και του Στάλιν πρέπει να ζουν και να νικάνε!», «Να πάψει η γενοκτονία του λαού!», «Τον καπιταλισμό – στο σκουπιδότοπο της Ιστορίας!» πήραν μέρος πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι.

Μιλώντας στην κεντρική συγκέντρωση της Μόσχας ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), υπερασπίστηκε τους Λένιν και Στάλιν από την αντικομμουνιστική επίθεση των τελευταίων 20 χρόνων. Σημείωσε, ακόμη, πως «μόλις οι κυβερνήτες πρόδωσαν τα ιδανικά του Οχτώβρη, της φιλίας των λαών και της δικαιοσύνης, ήρθε η καταστροφή. Τα τελευταία 20 χρόνια, κάτω από τη σημαία του Βλάσοφ, η χώρα δεν είχε καμία νίκη, ενώ η εξουσία διέπραξε μια σειρά βαρύτατων εγκλημάτων: Πρώτο έγκλημα, χάθηκε η μεγάλη δύναμη και τεράστιες εκτάσεις, που μαζεύονταν σχεδόν επί μια χιλιετία. Εγκλημα δεύτερο, καταστράφηκαν 70 χιλιάδες παραγωγικές επιχειρήσεις, ακόμη κι ολόκληροι κλάδοι. Το τρίτο έγκλημα συνδέεται με την απώλεια της ασφάλειας και της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, ήμασταν για 300 χρόνια μεγάλη δύναμη και σήμερα απλώς υπάρχουμε. Επόμενο έγκλημα ήταν η απώλεια των κοινωνικών κατακτήσεων, που πέτυχε ο Οχτώβρης, ξεκινώντας από τη δωρεάν Παιδεία έως και την εξασφάλιση των γηρατειών. Θεωρούμε πως ένα από τα βαρύτερα εγκλήματα που έγιναν ήταν η διαίρεση του ρωσικού λαού και η απώλεια των ιδανικών για τα οποία αγωνιζόταν για εκατοντάδες χρόνια».

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης από την κυβέρνηση των υπουργών, που έχουν σημαντικά υπουργεία – κλειδιά και πρότεινε μια άλλη πολιτική, με την εξασφάλιση κοινωνικών προγραμμάτων για δωρεάν Παιδεία και Υγεία, εθνικοποίηση των φυσικών ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας, τη δημιουργία 4 κρατικών τραπεζών, την αύξηση των μισθών και συντάξεων.

Διαφωνώντας με το ιδεολογικό – πολιτικό πλαίσιο του ΚΚΡΟ, κυρίως με το λεγόμενο «κρατικό πατριωτισμό» και τη σύνδεση – σύγχυση της ΕΣΣΔ με την τσαρική Ρωσία, η Κομματική Οργάνωση Μόσχας του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ) συμμετείχε στην κεντρική πορεία, αλλά πραγματοποίησε ξεχωριστή πολιτική συγκέντρωση στη ρωσική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη συγκέντρωση του ΚΕΚΡ οι ομιλίες στράφηκαν γύρω από την αναγκαιότητα ύπαρξης ισχυρού επαναστατικού ΚΚ, της ανάπτυξης των μαζικών οργανώσεων της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Οι μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές του ΚΕΚΡ προσπάθησαν να περάσουν και στην Κόκκινη Πλατεία, όπου οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδιζαν την είσοδο. Μετά από διαπραγματεύσεις με τις αστυνομικές αρχές, οι διαδηλωτές του ΚΕΚΡ πέρασαν στην Κόκκινη Πλατεία, αφήνοντας πίσω σημαίες και πανό, όπως ζήτησαν οι αστυνομικές αρχές για να επιτρέψουν την είσοδο. Μπροστά στο Μαυσωλείο του Λένιν, οι κομμουνιστές φώναξαν το σύνθημα «Ζήτω ο νέος Οκτώβρης!», ενώ κατέθεσαν λουλούδια στο μαυσωλείο του Λένιν και στο μνήμα του Στάλιν.

Στην πόλη της επανάστασης

Στο Λένινγκραντ, στην πόλη των 3 ρωσικών επαναστάσεων (1905 Φλεβάρης και Οκτώβρης 1917), το ΚΚΡΟ και το ΚΕΚΡ πραγματοποίησαν κοινή πορεία και συγκέντρωση στο θωρηκτό «Αβρόρα», που πριν 92 χρόνια είχε δώσει το σινιάλο για την έναρξη της Επανάστασης. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Βίκτωρ Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ, ο Σ. Σόκολ, Γραμματέας της ΚΟ Λένινγκραντ του ΚΚΡΟ, καθώς και άλλα στελέχη των 2 κομμάτων, των νεολαιών τους, και του συνδικάτου «Ζασίτα». Εντονη ήταν η συμμετοχή εργατών από το εργοστάσιο της «Φορντ».

Στο κοινό ψήφισμα σημειώνεται πως οι συγκεντρωμένοι δεν ενδιαφέρονται να ασκήσουν «εποικοδομητική αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση, ούτε να σώσουν το ρωσικό καπιταλισμό από την κρίση, θέτοντας όρια και εμπόδια στην επανάσταση.

  • Ι. Π., Ριζοσπάστης, Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Εκδήλωση για τον Οχτώβρη και την ΕΣΣΔ

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η καθιερωμένη εκδήλωση της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας προς τιμή της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Νοέμβρη στο οίκημα της Προοδευτικής με κύριους ομιλητές τον Κούλλη Θεοδούλου, Γραμματέα του ΑΚΕΛ Ελλάδας και μέλος της ΚΕ του Κόμματος και τον Γιώργο Βασιλείου, πρόεδρο της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας. Επίσης, διαβάστηκε απόσπασμα από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ταξίδια στη Ρουσία», όπου καταγράφει τις εμπειρίες του από την επίσκεψή του στη νεοσύστατη ΕΣΣΔ.

Στην ομιλία του ο Γ. Βασιλείου αναφέρθηκε στη συνεισφορά της ΕΣΣΔ στην ανθρωπότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, τόνισε τον καταλυτικό της ρόλο στη συντριβή του χιτλεροφασισμού, τη διαχρονική στήριξή της προς το κυπριακό λαό για το δίκαιο του αγώνα μας καθώς και τα μεγάλα επιτεύγματα του σοσιαλισμού (εργασιακές συνθήκες, γυναικείο ζήτημα, Παιδεία, Υγεία κ.ά.). Εκτενής αναφορά έγινε και στη σφοδρή επίθεση πάνω στα δικαιώματα των λαών από τη νέα τάξη πραγμάτων μετά από τη διάλυση της ΕΣΣΔ όπου χάθηκε το ποιοτικά αντίπαλο δέος καθώς και η αναγκαιότητα της οργανωμένης ταξικής πάλης για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού. Ο Γ. Θεοδούλου περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούσαν στην τσαρική Ρωσία και την προετοιμασία του προλεταριάτου για τη σοσιαλιστική επανάσταση. Επίσης, περνώντας τα φοιτητικά του χρόνια στη ΕΣΣΔ ανάδειξε μέσα από τις εμπειρίες του τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στους τομείς της Παιδεία και της Υγείας.

Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση βιβλίου, ενώ επίσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Οχτωβριανή Επανάσταση. Με το σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» ολοκληρώθηκε η εκδήλωση αυτή στέλνοντας το μήνυμα ότι ο σοσιαλισμός παραμένει αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: