RSS

ΚΚΕ – ΚΝΕ: Τα ταξικά τείχη είναι σήμερα πιο ψηλά

22 Nov
  • Εκδήλωση για το σοσιαλισμό και την αλήθεια για το τείχος του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Πολυτεχνείο
Πλημμύρισε νεολαία το αμφιθέατρο ΜΑΧ

Ολος ο καπιταλιστικός κόσμος γιορτάζει την αντεπανάσταση. Δεν γιορτάζουν, όμως, οι εργάτες που μοχθούν στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, οι Γερμανοί εργάτες που είδαν τα δικαιώματά τους να τσακίζονται, οι απολυμένοι της ΟPEL, τα εκατομμύρια των ανέργων στην καπιταλιστική Ευρώπη, οι χιλιάδες άστεγοι στις ΗΠΑ, οι χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Είκοσι χρόνια μετά την αντεπανάσταση, υπάρχουν δύο χωριστοί κόσμοι. Ο κόσμος της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των παιδιών τους και ο κόσμος των κεφαλαιοκρατών. Τα ταξικά τείχη είναι σήμερα πιο ψηλά.Την Κυριακή το απόγευμα, το αμφιθέατρο ΜΑΧ στο Πολυτεχνείο έσφυζε από νιάτα, που με ενθουσιασμό και «δίψα» να μάθουν την αλήθεια για το σοσιαλισμό συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με θέμα «Η αλήθεια για το τείχος του Βερολίνου. Σοσιαλισμός, η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Εκατοντάδες νεολαίοι, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν στο Πολυτεχνείο στο πλαίσιο του τριήμερου γιορτασμού και γέμισαν το αμφιθέατρο που αποδείχτηκε πολύ μικρό για να τους χωρέσει. Νέοι σπουδαστές, εργαζόμενοι, παιδιά των λαϊκών οικογενειών έδωσαν ζωντάνια στην εκδήλωση, με συνθήματα, ερωτήσεις, τοποθετήσεις και χειροκροτήματα.

  • Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί
«Τότε και τώρα ίδιος ο εχθρός», γράφει το πανό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος της Πατησίων

«Είκοσι χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, το ερώτημα είναι: Ποιοι βγήκαν κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι; Ποιοι δικαιώθηκαν για τη στάση τους;», έθεσε το κύριο ζήτημα ο Τάσος Τραβασάρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. «Οι κομμουνιστές που προειδοποιούσαν ότι η αντεπανάσταση είναι μια τεράστια κοινωνική οπισθοδρόμηση, ένα κοινωνικό πισωγύρισμα που θα έχει βαριές συνέπειες στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα; `Η το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, οι σοσιαλδημοκράτες και νεοφιλελεύθεροι που έλεγαν ότι τώρα θα ανατείλει ένας πολυπολικός κόσμος ελευθερίας, δημοκρατίας, δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης, ευημερίας;».«Τα γεγονότα που ακολούθησαν δικαίωσαν το ΚΚΕ. Τα μέλη της ΚΝΕ είμαστε περήφανοι για το Κόμμα μας, για την Ιστορία του, για το γεγονός ότι κράτησε ψηλά τη σημαία του σοσιαλισμού, στις πιο δύσκολες στιγμές του επαναστατικού κινήματος», συμπλήρωσε, με τους παρευρισκόμενους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και να φωνάζουν: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός». Ο ομιλητής αναφέρθηκε σύντομα στην αλήθεια για το τείχος του Βερολίνου, που αποκρύπτεται ή παραχαράσσεται «για να μη μάθουν οι νέες γενιές την αλήθεια για το σοσιαλισμό, για να σβήσουν από τον ορίζοντα τη σοσιαλιστική προοπτική».

Με την ανατροπή του σοσιαλισμού – συμπλήρωσε ο Τ. Τραβασάρος – δεν άργησε να φανεί για ποιες «κοσμογονικές αλλαγές» μιλούσε η αστική τάξη κι ο οπορτουνισμός: Φτώχεια, πόλεμοι, ανεργία, καταστολή, απαγορεύσεις Κομμουνιστικών Κομμάτων, κρίσεις, εργατικά «ατυχήματα». Και κέρδη για την πλουτοκρατία.

«Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας νέων κοινωνικών επαναστάσεων, θα είναι αιώνας αναζωογόνησης του κομμουνιστικού κινήματος», τόνισε ο ομιλητής. Η ΚΝΕ, στηριζόμενη στο ΚΚΕ, φιλοδοξεί να διαπαιδαγωγήσει στις γραμμές της τις νέες γενιές κομμουνιστών, των πρωτοπόρων νέων αγωνιστών που θα φλογίζονται από τα ιδανικά του κομμουνισμού, θα βλέπουν στην εργατική τάξη την τάξη που έχει ιστορική αποστολή να ανατρέψει τον καπιταλισμό. «Οι καιροί θα φέρουν νέες θύελλες, νέες φουρτούνες, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ

Χρέος σήμερα η ανασύνταξη του κινήματος

Το Πολυτεχνείο δεν είναι εθνική επέτειος, τιμάται και ζει μέσα στους καθημερινούς αγώνες ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που διχοτομούν την Κύπρο και μετατρέπουν το Αιγαίο σε ΝΑΤΟικό έδαφος, μέσα στους μεγάλους ταξικούς αγώνες για σταθερή, μόνιμη δουλειά και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ζει και δυναμώνει μέσα στους αγώνες για την ανασύνταξη και την αντεπίθεση του εργατικού ταξικού κινήματος, που θα βάλει πλώρη για την κατάκτηση της εξουσίας.

Αυτό το μήνυμα αναδείχθηκε μέσα από την εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και της Αχτίδας ΑΕΙ-ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Πολυτεχνείο. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Χάρης Κουτσουράς, στέλεχος του ΚΚΕ, αντιστασιακός, μέλος του ΣΦΕΑ της περιόδου 1967-1974. Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για το Πολυτεχνείο και συναυλία από το συγκρότημα της ΚΝΕ με τραγούδια του αγώνα.

«Την Ιστορία δεν την γράφουν γενιές, αλλά τάξεις», σημείωσε ο Δ. Παπατολίδης. Και εξήγησε: «Στη μνήμη μας το Πολυτεχνείο χαράχτηκε με δύο σημαίες. Η μία, του τανκ, που εκπροσωπούσε τη σημαία της υποδούλωσης στον ιμπεριαλισμό και το ντόπιο κεφάλαιο και η άλλη σημαία, η αιματοβαμμένη σημαία της πύλης, που ήταν η συνέχεια της σημαίας του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, του αγώνα και της αντίστασης των εργαζομένων που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Δ. Παπατολίδης σημείωσε ότι χρέος σήμερα αποτελεί η ανασύνταξη και η αντεπίθεση του νεολαιίστικου κινήματος στο πλευρό του εργατικού ταξικού κινήματος για να νικήσουν οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό χρονικό που οδήγησε στη χούντα, στην αντίσταση του λαού, στην ασίγαστη συνειδητή δουλειά των κομμουνιστών για την ανατροπή της, αναφέρθηκε ο Χάρης Κουτσουράς. Και ξεκαθάρισε πως ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου έγινε σε περίοδο κορύφωσης της πολύχρονης αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας και εξέφρασε τη σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό κίνημα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συνέχιση και δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Εκδήλωση με ομιλητή τον Τάκη Τσίγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποίησε η ΚΝΕ στην πόλη

Η επίκαιρη και διαχρονική σημασία των μηνυμάτων Πολυτεχνείου κόντρα στην προσπάθεια συσκότισης και διαστρέβλωσης της αντιδικτατορικής πάλης, η οποία σήμερα, 36 χρόνια μετά, φωτίζει το μονόδρομο του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού για το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στην υγεία, στη στέγη, στον πολιτισμό αναδείχθηκαν στην προχτεσινή μαζική εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι οργανώσεις της ΚΝΕ στα Γιάννενα με θέμα «Η αντιδικτατορική πάλη και η συμβολή του ΚΚΕ» και ομιλητή τον Τάκη Τσίγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου αποδείχθηκε πολύ μικρή για να μπορέσει να χωρέσει τους εργαζόμενους και νεολαίους που έδωσαν βροντερό «παρών» κρατώντας άσβεστη τη φλόγα του αγώνα και υπόσχεση για την εκπλήρωση των οραμάτων και ιδανικών του Πολυτεχνείου

Στην ομιλία του ο Τάκης Τσίγκας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα που προκύπτουν από την αγωνιστική πορεία του αντιδικτατορικού κινήματος, στην καθοριστική συμβολή και πολύμορφη δράση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης, του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα σε συνθήκες έντονης ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης.

«Σήμερα, ο ξεσηκωμός του Νοέμβρη – σημείωσε – βρίσκει νόημα και συνέχεια μόνο στο δρόμο της λαϊκής πάλης, της λαϊκής συμμαχίας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και της δικτατορίας των μονοπωλίων. Εχει νόημα και συνέχεια μόνο στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, για τη νίκη της λαϊκής εξουσίας. Σήμερα, ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος. Μόνο έτσι μπορούν να γίνουν η εργατική τάξη και ο λαός μας αφέντες στη χώρα και να καρπωθούν τον πλούτο που παράγουν».

«Αρνιέμαι να ‘χω σκέψη που σωπαίνει»

Στη σκηνή οι μαθητές τραγουδούν, απαγγέλλουν, συγκινούν γονείς και εκπαιδευτικούς

Στην είσοδο του σχολείου δεσπόζουν οι δημιουργίες των μαθητών. Αφίσες, φτιαγμένες στο χέρι με μεράκι και φαντασία, να μαρτυρούν την αλήθεια: «Και τότε και τώρα, ίδιος είναι ο εχθρός». Λίγο πιο κει η χειροποίητη τυπογραφική πλάκα από λάστιχο και ξύλο που έφτιαξε τριάδα αγωνιστών της πόλης στη διάρκεια της χούντας. Με την ίδια πλάκα, οι μαθητές σχεδόν όλων των σχολείων της Χωράφας φτιάχνουν τα δικά τους τρικάκια γράφοντας όσα χρειάζονται και δεν έχουν: «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Μπαίνουν ορμητικά στην αίθουσα φωνάζοντας «Εξω οι Αμερικάνοι»…Αυτά είναι μερικά από τα στιγμιότυπα της εκδήλωσης που έγινε προχτές στο Περιστέρι. «Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει να μη μένουμε απαθείς, να μην καθόμαστε φρόνιμοι, να μην περιμένουμε να μας χαρίσουν αυτά που δικαιούμαστε, αλλά μαχητικά και οργανωμένα τα διεκδικούμε», λέει η εκπρόσωπος των 15μελών. Ο Θ. Αυγέρος, εκπαιδευτικός, θυμίζει τα λόγια του Δ. Γληνού, εξίσου επίκαιρα: «Οι εκπαιδευτικοί να είναι ιεροφάντες μιας υψηλής μορφωτικής και κοινωνικής αποστολής και δεν πρέπει να ξεπέσουν στο ρόλο του δόλιου και φοβισμένου προπαγανδιστή αντιδραστικών θεωριών που αναπαράγουν και διογκώνουν την ανελεύθερη σκέψη και δράση». Μαθητές γυμνασίων και λυκείων τραγουδούν μαζί την άρνησή τους «να βλέπω πια το δρόμο μου κλειστό, αρνιέμαι να ‘χω σκέψη που σωπαίνει, να περιμένει μάταια τον καιρό».

Ποιο Ψωμί; Ποια Παιδεία; Ποια Ελευθερία;

Φορείς, οργανώσεις, σχολεία και επισκέπτες κάθε ηλικίας αφήνουν ένα λουλούδι στο μνημείο

Στο χώρο κατέθεσαν στεφάνι και εκπρόσωποι του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). «Γιατί τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα. Το “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” δεν το έχει κατακτήσει ακόμη ο λαός. Ποιο Ψωμί; Οταν απολύονται 20.000 εργαζόμενοι από τα stage. Ποια Παιδεία; Οταν τα πτυχία μας ισοτιμούνται με τα ΚΕΣ, όταν υποτιμάται η αξία τους. Ποια Ελευθερία; Οταν οι εργαζόμενοι που βγαίνουν σε απεργία, όπως οι ναυτεργάτες, την κρίνει το αστικό κράτος παράνομη και καταχρηστική. Τα αντιιμπεριαλιστικά μηνύματα “Εξω το ΝΑΤΟ”, “Εξω οι ΗΠΑ” ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί, όταν βλέπουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και της ΕΕ να στέλνει κι άλλους φαντάρους με το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Κώστας Δράκος, εκ μέρους της Γραμματείας του ΜΑΣ.Λίγο αργότερα στεφάνι κατέθεσαν δεκάδες Επιτροπές Αγώνα και φοιτητικοί – σπουδαστικοί σύλλογοι.

Η ΕΕΔΥΕ

Στο χώρο του Πολυτεχνείου κατέθεσαν στεφάνι μέλη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). «Είμαστε κι εμείς μέρος του λαϊκού κινήματος εναντίον των δυνάμεων εκείνων που ταλαιπωρούν τον τόπο και που προκάλεσαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία φυσικά δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τα αιτήματά της. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για να αποκτήσουμε αυτά που ζήτησαν οι νέοι το 1973», δήλωσε ο Ευάγγελος Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ
Το στεφάνι της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

«Τιμή και δόξα στο ΔΣΕ». Δεκάδες νέοι, μέλη και φίλοι του Κόμματος επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή στους αγωνιστές της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων που κατέθεσαν χτες το πρωί στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου. «Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι πολύ πιο επίκαιρα από πέρσι και πρόπερσι. Σήμερα ο αγώνας συνεχίζεται ιδιαίτερα εναντίον μιας βρώμικης εκστρατείας αντικομμουνισμού», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης και ξεκαθάρισε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται. Θα σταθούμε μπροστά και θα αντιμετωπίσουμε την επίθεση που γίνεται από αντιδραστικούς κύκλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

  • Χτες και προχτές, στεφάνια κατέθεσαν, επίσης, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και δεκάδες μαζικοί φορείς και οργανώσεις από τους χώρους των συνταξιούχων, των ΕΒΕ, τους χώρους της Εκπαίδευσης κ.ο.κ.

Φοιτητές, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά

Στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου κατέθεσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και δεκάδες ταξικές Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Επιχειρησιακά Σωματεία

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ, αντίσταση και πάλη». Το σύνθημα αυτό δόνησε το χώρο του Πολυτεχνείου, ξανά και ξανά, όταν η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και δεκάδες ταξικές Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Επιχειρησιακά Σωματεία κατέθεσαν στεφάνια χτες το απόγευμα.Οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν από την πλατεία Κάνιγγος μέχρι το Πολυτεχνείο. «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», «Φοιτητές, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά», διατράνωναν. Εξω από τις πύλες βρίσκονταν εκατοντάδες φοιτητές και νεολαίοι, που υποδέχτηκαν τους εργάτες με ομοβροντία συνθημάτων.

Εκτός από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στεφάνι κατέθεσαν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών – Ιματισμού – Δέρματος, Θεάματος – Ακροάματος, Φαρμάκου, Τύπου – Χάρτου και Λογιστών. Επίσης, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, Γυναικών και Μεταναστών, με το σύνθημα «Ελληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι» να δίνει το στίγμα. Στεφάνι κατέθεσε η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ και οι ναυτεργατικές ενώσεις ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Επίσης στεφάνια κατέθεσαν και δεκάδες Συνδικάτα, Ενώσεις και Επιχειρησιακά Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Λίγη ώρα νωρίτερα, στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου κατέθεσε και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων στα stage. «Σταθερή δουλειά και όχι ανεργία, τα stage είναι η σύγχρονη δουλεία», διατράνωσαν οι παρευρισκόμενοι νεολαίοι, μεταφέροντας μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων.

  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: