RSS

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου

22 Nov
  • Μικροεπεισόδια κατά τη διάρκεια της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία

Με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου να φτάνει έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την 36η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η πορεία ολοκληρώθηκε ομαλά, καθώς σημειώθηκαν μόνο επεισόδια μικρής έκτασης.

Στην αμερικανική πρεσβεία έφτασε αργά το απόγευμα η κεφαλή της πορείας. Κυρίαρχο σύνθημα ήταν “Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή”. Οι φοιτητές, κρατώντας τη σημαία του Πολυτεχνείου, τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο.

Ακολούθησαν ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, και οι φοιτητικοί σύλλογοι με επικεφαλής το πανό του ΕΜΠ, όπου αναγράφονταν τα αιτήματα των φοιτητών και η παρότρυνση “Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία”.

Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00 με την άφιξη και των τελευταίων οργανώσεων, του ΚΚΕ, στην αμερικανική πρεσβεία.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κυρίως αντιιμπεριαλιστικού περιεχομένου, ενώ ακούστηκαν και πολλά κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Νωρίτερα έφτασαν στην αμερικανική πρεσβεία οι φοιτητικές κομματικές παρατάξεις και οι νεολαιίστικες οργανώσεις, όπου μεταξύ άλλων φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομίας και της αστυνόμευσης, αλλά και για το άσυλο.

Στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές έκαναν ολιγόλεπτη στάση, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη του Ιάκωβου Κουμή και της Σταματίνας Κανελλοπούλου, που δολοφονήθηκαν το Νοέμβριο του 1980.

Εμφανής ήταν η παρουσία των αστυνομικών για τη φύλαξη των δημοσίων κτιρίων και πρεσβειών κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και των άλλων δρόμων από όπου περνά η πορεία των διαδηλωτών. Δύο χιλιάδες λιγότεροι ήταν φέτος οι αστυνομικοί που περιφρούρησαν τις εκδηλώσεις για την 36η επέτειο, ενώ οι πρυτανικές αρχές για την αποφυγή επεισοδίων, αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά όλα τα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκτός του Πολυτεχνείου.

Από νωρίς στο Πολυτεχνείο προσήλθαν δεκάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας, για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο της εξέγερσης, ενώ λίγο μετά τις 14:00 έκλεισαν οι πύλες του Ιδρύματος.

  • Μικροεπεισόδια και προσαγωγές κατά τη διάρκεια της πορείας

Γύρω στις 18:15, προκλήθηκε ένταση κοντά στο ξενοδοχείο «Χίλτον», όταν ομάδα νεαρών από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικοί απάντησαν, κάνοντας ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια.

Πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια της πορείας πραγματοποιήθηκαν μία σύλληψη και δώδεκα προσαγωγές. Στις 16:30 συνελήφθη στην οδό Ακαδημίας ένας νεαρός, που σύμφωνα με την αστυνομία, είχε στην κατοχή του μία βόμβα μολότοφ, μία κροτίδα, μάσκα και σπίρτα.

Οι υπόλοιπες προσαγωγές έγιναν σε διάφορα σημεία της Αθήνας προληπτικά ή για επιθετική συμπεριφορά εναντίον αστυνομικών, ή γιατί ορισμένοι είχαν στην κατοχή τους αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Οι προσαχθέντες και ο συλληφθείς οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια.

  • Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρει: “Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς, αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως. Είναι μία επέτειος που επιβάλει πέρα από τις τιμές στους αγωνιστές της εξέγερσης περίσκεψη και την επιστροφή στο ερώτημα αν το ψωμί φτάνει για όλους, αν η παιδεία είναι αυτή που αξίζει στα παιδιά μας, αν η ελευθερία είναι πλήρης και αδιαπραγμάτευτη για τις μειοψηφίες.

Οι αγωνιστές του αντιχουντικού αγώνα αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς, στάσης ζωής, αξιακού κώδικα και τους οφείλουμε περισσότερα από όσα καταθέτουμε. Οι εξεγέρσεις συνήθως συμβαίνουν χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχέδιο και από ανθρώπους που μπορεί αργότερα να μετανιώσουν ή να αλλάξουν.

Στην πραγματικότητα δεν ανήκουν σε αυτούς που τις προκαλούν αλλά σε εκείνους στο όνομα των οποίων εκδηλώνονται. Και είναι σχεδόν πάντα εκφράσεις ανάτασης και διεκδίκησης της νέας γενιάς που προηγείται όταν πρόκειται για τις μεγάλες ανατροπές. Είναι αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι άνθρωποι δικαιούνται την κατανόησή μας ακόμη και για τα λάθη τους”.

  • Εκδήλωση στη Βουλή

Την εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησε η Βουλή των Ελλήνων τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, σε ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια, στην οποία μίλησαν για την επέτειο ο πρόεδρος του Σώματος, Φ. Πετσάλινκος, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου εκ μέρους της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Αφετηρία κάθε κοινωνίας χαρακτήρισε τον αγώνα και τα ιδανικά του Πολυτεχνείου ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

«Ο αγώνας για την αλλαγή στην παιδεία είναι σήμερα μήνυμα για το αναπτυξιακό μοντέλο, για την αλλαγή της οικονομίας και της ανάπτυξης, είναι ο πυρήνας της αλλαγής στην κοινωνική συνοχή. Οι ερπύστριες μπορεί να είναι παντού, αθόρυβες, αδιόρατες, άυλες και να συνθλίβουν από κάτω τους το μέλλον των νέων ανθρώπων. Αυτό δεν θα γίνει μόνο όταν εμείς αναλάβουμε αποφασιστική δράση τώρα. Και στο χώρο της παιδείας οι αλλαγές μπορούν και πρέπει να είναι μεγάλες, ένα νέο σχολείο, ένα νέο πανεπιστήμιο. Το σύνθημα Δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας παιδεία παντού είναι η προτεραιότητα της Κυβέρνησης», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

«Το Πολυτεχνείο ήταν κάτι έξω από μηχανισμούς, όποιους μηχανισμούς υπήρχαν την περίοδο εκείνη, κυρίως παρανόμους ή ως ένα ελάχιστο βαθμό, νομίμους. Έξω από μηχανισμούς. Το Πολυτεχνείο ήταν κάτι έξω από καλά οργανωμένη ή κατευθυνόμενη και από τον καλύτερο δυνατό διοργανωτή εξέγερση -δεν μπορούσε να υπάρξει κάτι τέτοιο άλλωστε την περίοδο εκείνη- ήταν μια καθαρά αυθόρμητη εξέγερση ενός μεγάλου κομματιού του ελληνικού λαού, με προεξάρχουσα τη φοιτητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος.

«Το μήνυμα του Νοέμβρη δεν καταργείται, δεν σβήνει, δεν καίγεται. Το Πολυτεχνείο θέλει ανυπότακτο λαό, θέλει τη νεολαία στο δρόμο των αγώνων για όλα όσα της ανήκουν, ενάντια σε όλους αυτούς που της τα στερούν. Είναι σύμβολο αντίστασης, πάλης, ελπίδας. Εμπνέει το Πολυτεχνείο και καλεί στο δρόμο του αγώνα όλους όσοι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Φοβίζει όλους όσοι υπηρετούν το άδικο σύστημα της εκμετάλλευσης, την εξάρτηση, τη συντήρηση», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής.

«Πρέπει να καταλάβουμε το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι το εξής: Η γενιά του Πολυτεχνείου δημιούργησε τη γενιά των STAGE και τη γενιά των επτακοσίων ευρώ. Άρα, δεν χρειάζεται κάποιοι να συνεχίσουν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Αυτό που χρειάζεται είναι εθνική ομόνοια και συνοχή, για να πάμε την Ελλάδα μπροστά» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.

«Το Πολυτεχνείο μπορεί να ζει περνώντας μέσα από την καθημερινή πάλη και τον ασυμβίβαστο αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ελευθερία, τις πορείες για την αναβάθμιση της παιδείας, για την παροχή σύγχρονης μόρφωσης για όλους και όλες, τη διεκδίκηση των πρωταρχικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όλου του λαού…», τόνισε ο Αθ. Λεβέντης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ο πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο

Με τα πόδια, και με λίγα λουλούδια στα χέρια, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου πήγε το πρωί της Δευτέρας στο Πολυτεχνείο και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο αγώνας είναι πάντα επίκαιρος. Ο πολίτης, πρόσθεσε, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, σίγουρος με ελπίδα και προοπτική. Γι’ αυτό παλεύουμε και εμείς σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός.

Στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου κατέθεσαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας καθώς και αντιπροσωπεία των Οικολόγων – Πράσινων.

  • enet.gr, 07:18 Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Για το ίδιο θέμα
Μία σύλληψη και 12 προσαγωγές στην Αθήνα
Απέτισαν φόρο τιμής στο Πολυτεχνείο οι Οικολόγοι
Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας
Προσαγωγές στο Πεδίον του Άρεως και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας
Ένταση επικρατεί στο ΑΠΘ

Δείτε το φωτορεπορτάζ:

36 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: