RSS

36η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ. Και τότε και τώρα ίδιος ο εχθρός

22 Nov
  • Σήμερα στις 3.30 μ.μ. η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Κορυφώνονται σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, με αντιιμπεριαλιστικές πορείες σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας. Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν σήμερα στις 2 το μεσημέρι, οπότε και θα γίνει το προσκλητήριο των νεκρών. Στην Αθήνα, στις 3.30 μ.μ. θα ακολουθήσει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, σύμβολο του ιμπεριαλισμού.Χιλιάδες νέοι, εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, φορείς θα πορευτούν για 36η χρονιά στα χνάρια του Νοέμβρη, κόντρα στις αυταπάτες και τη μοιραλατρία. Κόντρα σε εκείνους που θέλουν να μουσειοποιήσουν και να αποδυναμώσουν τα αιτήματα του Πολυτεχνείου και τη σύνδεσή τους με το σήμερα. Γιατί η δικτατορία των μονοπωλίων είναι η απάνθρωπη πραγματικότητα που ζουν σήμερα, γιατί το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένει ακόμη το ζητούμενο για τον ελληνικό λαό. «Και τότε και τώρα ίδιος είναι ο εχθρός. Ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός». Το σύνθημα δεσπόζει εδώ και δύο μέρες στο χώρο του Πολυτεχνείου δείχνοντας τη διέξοδο από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, από την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και όσων αποδέχονται τον ευρωμονόδρομο. Η λύση βρίσκεται στη συμμαχία ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, που θα δημιουργήσει το λαϊκό μέτωπο και θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της Ελλάδας, αυτόν της λαϊκής οικονομίας.

Ηδη από την πρώτη κιόλας μέρα, την Κυριακή, που άνοιξαν οι πύλες του Πολυτεχνείου για τον τριήμερο εορτασμό, φορείς, μαθητές, εργαζόμενοι επισκέπτονταν το χώρο για να τιμήσουν τους νεκρούς της αντιδικτατορικής πάλης, να θυμηθούν, να συζητήσουν, να διδάξουν στα παιδιά τους, για το σήμερα και το αύριο, για τη συνέχεια του αγώνα μέχρι την τελική του δικαίωση. Εκδηλώσεις έγιναν σε σχολεία και γειτονιές, ενώ σήμερα εργαζόμενοι και νεολαία συνεχίζουν και κορυφώνουν τον εορτασμό με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καταθέτει στεφάνι σήμερα, στις 12 το μεσημέρι και το ραντεβού των σχολείων για τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία είναι στην Ομόνοια στις 2.30 το μεσημέρι. Κάλεσμα για συμμετοχή στην πορεία απευθύνει μεταξύ άλλων και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ραντεβού 3 μ.μ., Χαυτεία), η ΕΕΔΥΕ (στις 3 μ.μ. Πεσματζόγλου και Σταδίου) καθώς επίσης και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

ΚΚΕ – ΚΝΕ: Αγώνας ενάντια στη δικτατορία των πολυεθνικών

«Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσαν οι κομμουνιστές». Με το σύνθημα να κυριαρχεί στο χώρο του Πολυτεχνείου, οι εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας κατέθεσαν χτες το πρωί στεφάνι.«Η δικτατορία των μονοπωλίων, με άλλη μορφή, ακόμα και σήμερα, είναι πανταχού παρούσα σε όλους τους τόπους δουλειάς, σε όλους τους τόπους μόρφωσης. Γι’ αυτό η ελπίδα ξανά είναι μία: Μέτωπο πάλης εργατών, αγροτών, σπουδαστών ενάντια στη δικτατορία των πολυεθνικών, για την τελική νίκη», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δίνοντας το στίγμα της επετείου και τη σημασία της για το σήμερα.

Αντίστοιχα, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης, επισήμανε: «Και τότε και σήμερα, ο λαός και η νεολαία βρίσκονται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Εχουν μπροστά τους από τη μία το δρόμο της υποταγής στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και από την άλλη το δρόμο της αντίστασης, της ανυπακοής, της λαϊκής εξουσίας και το σοσιαλισμό. Καλούμε το λαό και τη νεολαία να περπατήσουμε το δύσκολο, μα όμορφο δρόμο του σοσιαλισμού, που παραμένει επίκαιρος, αναγκαίος και ρεαλιστικός».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τα συνθήματα μένουν ζωντανά και ανεκπλήρωτα

Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πριν από 36 χρόνια δεν καταργείται, δε σβήνει και δεν καίγεται, τόνισε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής συνεδρίασης που έγινε στην Ολομέλεια με αφορμή τη φετινή 36η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, δεν ήταν μια τυφλή εξέγερση. Με τα συνθήματά της, όπως «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», αποκάλυψε τα πραγματικά στηρίγματα της επτάχρονης δικτατορίας. Οι εξεγερμένοι, τόνισε, διεκδίκησαν ένα διαφορετικό μέλλον και δεν ήρθαν από το πουθενά, αλλά μέσα από την πολύχρονη μάχη κατά της χούντας.

Το ΚΚΕ, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, είναι περήφανο γιατί είχε σοβαρή συμβολή στην αντιδικτατορική πάλη του ελληνικού λαού, υπενθυμίζοντάς ότι κατά την επτάχρονη χούντα χιλιάδες ήταν οι κομμουνιστές που ήταν στην φυλακή και την εξορία.

Εδώ και χρόνια, συνέχισε, γίνεται μια προσπάθεια από διάφορους κύκλους και από ΜΜΕ να αλλοιωθεί το πραγματικό νόημα της εξέγερσης του Νοέμβρη και να μετατραπεί σε ένα μουσειακό είδος, μακριά από κάθε αγωνιστικό και ασυμβίβαστο νόημα.

Μετά από 36 χρόνια, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, τα συνθήματα του Πολυτεχνείου μένουν ζωντανά και ανεκπλήρωτα και απαιτείται ο συνεχής αγώνας για τη ρήξη και την ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Περνάνε, τόνισε, μέσα από συνθήματα, όπως «καμία θυσία για την πλουτοκρατία», από το αίτημα να επιστρέψουν στη χώρα μας όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε διάφορες χώρες της Γης, από την πάλη κατά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο άρμα των οποίων έχει δεθεί η χώρα μας με αποφάσεις που πήραν από κοινού οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: