RSS

Με τη στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

25 Mar
  • Αθήνα – Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010  [ 15:40 ]

Με την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας κορυφώθηκαν την Πέμπτη οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το πρωί η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας παρακολούθησε την καθιερωμένη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.

H αρχή της αλληλεγγύης είναι απαραίτητη για την ευρωπαϊκή συνοχή, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά το τέλος της παρέλασης, σημειώνοντας: «Όπως το 1821 το κύμα των φιλελλήνων έσπευσαν να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους προς τους Έλληνες, έτσι και σήμερα στις Βρυξέλλες δίνεται μια σκληρή μαχή και ζητάμε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων».

Απόντες από τις εορταστικές εκδηλώσεις ήταν φέτος τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Και οι δύο βρίσκονται στις Βρυξέλλες, ο μεν κ. Παπανδρέου για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, ο δε κ. Σαμαράς για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κομμάτων που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία δήλωσε ότι «με ενότητα και αλληλεγγύη για τη Δημοκρατία μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια».

«Με αγώνες και ευθύνη μπορούμε να πετύχουμε την ευημερία στην Ελλάδα» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Τη ΝΔ εκπροσώπησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Κ.Τασούλας, ο οποίος αναφέρθηκε στις «μέρες περισυλλογής, όπου ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο».

Για πρώτη φορά φέτος στην παρέλαση δεν συμμετείχαν τα μηχανοκίνητα τμήματα του στρατού.

Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει με τις δικές της δυνάμεις τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία με δηλώσεις του αμέσως μετά την μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ελλάδα δεν είναι ένα κατηγορούμενο και απολογούμενο έθνος. Είναι μια ισχυρή οικονομία. Ενα κράτος – μέλος της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ. Είναι η 30ή σε όγκο οικονομία στον κόσμο, η 15η ως άθροισμα επενδύσεων και αποταμιεύσεων, έχει μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες και θα τις ξεπεράσει βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις» δήλωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας:

«Χρειαζόμαστε ξανά μια απελευθέρωση. Μια απελευθέρωση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων του έθνους. Αυτό θα το πετύχουμε μόνοι μας, με τις δικές μας δυνάμεις».

Όσον αφορά τη στάση της ΕΕ επισήμανε ότι «από την Ευρώπη ζητάμε αυτονόητα και στοιχειώδη πράγματα: Να αποκτήσει συνείδηση του προβλήματος της, διότι το πρόβλημα της δεν είναι το ελληνικό πρόβλημα, αλλά το ευρωπαϊκό πρόβλημα και να δείξει ότι έχει την πολιτική ικανότητα να προβλέπει, να διαχειρίζεται και να ξεπερνά κρίσεις».

Σχετικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο κ. Βενιζέλος είπε:

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή, με επαγρύπνηση, όλα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Καταγράφουμε τις καταστάσεις, χωρίς ούτε να τις υποβαθμίζουμε, ούτε να τις διογκώνουμε τεχνητά. Δεν έχουμε εξαρτημένα αντανακλαστικά, δεν τρέχουμε πίσω από προκλήσεις, πάντα έχουμε έναν σταθερό άξονα. Την ειρήνη στην περιοχή που προκύπτει μέσα από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας, των υφισταμένων συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των διοικητικών αρμοδιοτήτων που έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς συμβάσεις ή αποφάσεις διεθνών οργανισμών. Στέλνουμε και πάλι προς τους γείτονες μήνυμα συνεργασίας, σταθερότητας, αλληλοκατανόησης, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε στο επίπεδο της ρητορείας. Να προχωρούμε σε πράξεις και πρωτοβουλίες».

Ενα απρόοπτο γεγονός σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παρέλασης στην Πάτρα για την εθνική επέτειο. Συγκεκριμένα ένας άνδρας πλησίασε αξιωματικό του στρατού και επιχείρησε να τραβήξει τη σημαία που κρατούσε. Αμέσως επενέβησαν οι αστυνομικοί απομάκρυναν τον άνδρα και τον οδήγησαν στην αστυνομική διεύθυνση Αχαϊας. Επίσης μετά το τέλος της παρέλασης μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, ενώ μια δεύτερη πορεία έκαναν τα μέλη της ΚΟΕ.

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τιμήθηκε και στα Χανιά η επέτειος της 25ης Μαρτίου. Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος που σε δηλώσεις του αναφέρθηκε τόσο στο νόημα της σημερινής επετείου, όσο και στην προσπάθεια του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής. Το παρόν στις εκδηλώσεις έδωσαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης,οι βουλευτές του νομού Ευτύχης Δαμιανάκης, Μανώλης Σκουλάκης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης και το σύνολο των τοπικών αρχών.

« Η Ελλάδα, ο ελληνισμός, κάνουν ένα πολύ μεγάλο αγώνα αυτή τη στιγμή, ένα αγώνα τον όποιο μπορούμε να κερδίσουμε, γιατί είμαστε ενωμένοι και γιατί βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλες δίνει το δικό του αγώνα, ένα αγώνα ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας, να αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αξιών, μια χώρα ήθους. Το μήνυμα σήμερα από τα Χανιά είναι ότι ενωμένοι μπορούμε μαζί να κάνουμε την διαφορά και να βγούμε από την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα» δήλωσε ο κ. Γερουλάνος.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on March 25, 2010 in 25 Μαρτίου 1821

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: