RSS

Η επέτειος της εξέγερσης – Πολυτεχνείο 2010

17 Nov

37 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ….

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ 37η ΕΠΕΤΕΙΟ
ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ

Σήμερα Νοέμβριο του 2010,
από τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, χώρο της κορυφαίας αντιδικτατορικής
πράξης, της ιστορικής εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, αστείρευτης πηγής
έμπνευσης των αγώνων του Ελληνικού λαού και της πρωτοπόρας νεολαίας του,

ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ
Ότι παραμένουν και σήμερα επίκαιρα τα οράματα και τα εμβληματικά αιτήματα :
«ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ»
«ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΚΟΠΗ»
Η μετάδοση και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης του «Πολυτεχνείου» δεν
μπορεί και δεν πρέπει να μουσειοποιηθεί. Δεν είναι ακίνδυνη, ούτε και χωρίς
προεκτάσεις για τη σημερινή πολιτική ζωή.
Δίνει ένα άλλο μήνυμα πολιτικής συμπεριφοράς: αυτό της ενεργού κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής πολίτη για τη διαμόρφωση της ζωής και της τύχης του με δική του ευθύνη.
Από τον χώρο της ιστορικής εξέγερσης,

η Πρυτανεία του ΕΜΠ
ΚΑΛΕΙ τη νεολαία, το λαό της Αθήνας
– Να υψώσουν για άλλη μια φορά τη σημαία του Πολυτεχνείου με τα αιτήματά
του αναβαπτισμένα στους σύγχρονους, ασυμβίβαστους κοινωνικούς αγώνες του
λαού και της Νεολαίας.
– Να συμμετάσχουν καθολικά και ενωτικά στις εκδηλώσεις μνήμης της εξέγερσης
του Πολυτεχνείου και στην πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.
– Να συμβάλλουν ώστε ο φετινός εορτασμός να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα.
– Να υπερασπίσουν έμπρακτα το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του αγωνιστικού
νοήματος των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης του Πολυτεχνείου.
– Να ζωντανέψουν την πολιτική κληρονομιά του Πολυτεχνείου και να
απευθύνουν πρόσκληση σε όλους, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, πολιτικούς
και κοινωνικούς θεσμούς και φορείς, να τιμήσουν φέτος έμπρακτα το
Πολυτεχνείο δίνοντας δύναμη στη φωνή του.

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ – ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ

Δήλωση Διαμαντοπούλου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

  • Στην εθιμοτυπική κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο προέβη σήμερα το πρωί η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου. Αμέσως μετά η υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Το Πολυτεχνείο νοηματοδοτεί τον αγώνα κάθε νέας γενιάς της Ελλάδας. Αγώνα για τα όνειρα και τις αξίες. Έχουμε χρέος -σήμερα περισσότερο από ποτέ- να σταθούμε δίπλα στους νέους μας, που αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες και ελπίδα για το μέλλον τους. Η Παιδεία είναι το κλειδί για να το πετύχουμε.”.

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

  • Φόρο τιμής απέτισε σήμερα ο κ. Κάρολος Παπούλιας για τον εορτασμό της 37ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στο μήνυμά του, ο κ. Παπούλιας, αναφέρεται στην φετινή επέτειο, η οποία όπως τονίζει, συμπίπτει με μια δύσκολη χρονιά στην οποία κρίνονται και διακυβεύονται πολλά.

“Πρώτα-πρώτα πόσα θα είναι τα πέτρινα χρόνια για την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται, αλλά επίσης πότε και πώς η πολιτική θα ανακτήσει την κυριαρχία της επί των αγορών, πότε και πώς το πολιτικό σύστημα θα βρει τον τρόπο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών”, σημειώνει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσθέτει:

“Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά. Οι ανατροπές γίνονται με συμμετοχή και αγώνα, με αφοσίωση στο συλλογικό, με την πίστη σε κάτι που μπορεί να φαίνεται άπιαστο και με απομάκρυνση από το δρόμο της ιδιώτευσης. Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας θυμίζει επίσης ότι το σύνθημα του τότε παραμένει, με κάποιον τρόπο, ζητούμενο σήμερα: Θέλουμε ψωμί για όλους, παιδεία που παράγει κοινωνικό πολιτισμό και ενεργούς πολίτες, ελευθερία που δεν περιορίζεται από την δημοσιονομική αναγκαιότητα. Κοιτάζοντας στο Πολυτεχνείο, βλέπουμε πιο καθαρά τον ορίζοντα και πιο ζωντανή την ελπίδα”.

  • Φόρο τιμής απέτισε και ο γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης, μαζί με εκπροσώπους της νεολαίας.

Στο μήνυμά του το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι άγριες θυσίες που επιβάλλουν στο λαό δεν θα έχουν τέλος, ούτε αποτέλεσμα για αυτόν. Δρόμος προς τα πίσω δεν υπάρχει. Μόνο η διαμόρφωση μιας ισχυρής κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλισμό μπορεί να ορθώσει εμπόδια στο βάρβαρο μνημόνιο διαρκείας που καταδικάζει μόνιμα το λαό στη φτώχεια και τη ζωή χωρίς δικαιώματα».

«Η εξέγερση του 1973 ζει στους αγώνες του σήμερα», τονίζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Το μήνυμα το δικό μας, το μήνυμα της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς που έδωσε τη δικιά  της ανεπανάληπτη προσφορά στην εξέγερση του Νοέμβρη, ιδιαίτερα προς τους νέους και τις νέες, είναι μήνυμα αμφισβήτησης και θετικής διεξόδου μέσα από ενωτικές προσπάθειες για να αναστηλωθούν οι αξίες και τα ιδανικά της συλλογικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και χειραφέτησης».

Ο πρόεδρος της Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο, αναφέρθηκε στα μηνύματα της εξέγερσης και τα συνέδεσε με το σήμερα, λέγοντας ότι «ο αγώνας μας σήμερα είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας».

Βεβήλωση των μνημείων Πολυτεχνείου και Τεμπονέρα στην Πάτρα

  • Αγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο των Ηρώων Πολυτεχνείου καθώς και το μνημείο του δολοφονηθέντος καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα που βρίσκεται έξω από το σχολικό συγκρότημα της πλατείας Βουδ της Πάτρας. Οι δράστες έγραψαν με σπρέι συνθήματα υπέρ της Χούντας και υπέγραψαν ως “Ανένταχτοι Μεάνδριοι Εθνικιστές”, ενώ σχημάτισαν και το σήμα της “Χρυσής Αυγής”. Οι δημοτικοί υπάλληλοι καθάρισαν το απόγευμα το μνημείο Τεμπονέρα.

Μήνυμα του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο

Κάλεσμα στο λαό να συμμετάσχει στην πορεία προς τιμήν της εξέγερσης του Πολυτεχνείου απευθύνει το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ισχυρής κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας «ενάντια στα μονοπώλια, την Ε.Ε και τα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλισμό».

Στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρεται επίσης:

Οι άγριες θυσίες που επιβάλλουν στο λαό δεν θα έχουν τέλος, ούτε αποτέλεσμα γι’ αυτόν. Δρόμος προς τα πίσω δεν υπάρχει. Μόνο η διαμόρφωση μιας ισχυρής κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλισμό μπορεί να ορθώσει εμπόδια στο βάρβαρο μνημόνιο διαρκείας που καταδικάζει μόνιμα το λαό στη φτώχεια και τη ζωή χωρίς δικαιώματα.

Μόνο η ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του ΚΚΕ, της λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία, σε βάρος των κομμάτων του συστήματος μπορεί να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης για τη λαϊκή ευημερία. Η πρώτη μεγάλη λαϊκή απάντηση στην κυβέρνηση και στους συμμάχους τη, την ΕΕ και το ΔΝΤ, πρέπει να δοθεί με την επιτυχία των συλλαλητηρίων που οργανώνει το ΚΚΕ τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου.

Το πλήγμα που δέχτηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές πρέπει να γίνει εφαλτήριο μαζικού απεγκλωβισμού του λαού από τα αντιδραστικά τους ιδεολογήματα, τις αυταπάτες και τη μοιρολατρία. Να εκφραστεί σε μαζική συμμετοχή στο εργατικό λαϊκό κίνημα και στους αγώνες.

Η συμπόρευση με το ΚΚΕ πλατιών εργατικών λαϊκών δυνάμεων, η ανάπτυξη του κοινού μετώπου εργατικής τάξης, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας και γυναικών στους κλάδους, στις εργατικές γειτονιές, παντού, αποτελεί προϋπόθεση και αναγκαίο όρο απόκρουσης των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και της βάρβαρης πολιτικής, που αφαιρεί τις τελευταίες κατακτήσεις υπηρετώντας τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Για να εμποδίσουμε και να ματαιώσουμε τις επικίνδυνες συμφωνίες που προωθούν κυβέρνηση – πλουτοκρατία, νατοποίησης του Αιγαίου και ενεργότερης συμμετοχής στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια.

Για την προστασία των ανέργων, των χαμηλοαμειβόμενων, συνολικά της λαϊκής οικογένειας.

Για την απόκρουση των νέων αντιδραστικών μέτρων που οδηγούν σε μισθούς πείνας με την πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τη γενίκευση της μερικής, ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας, για την απόκρουση των νέων αυξήσεων του ΦΠΑ, του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου θέρμανσης, των ιδιωτικοποιήσεων και των δραστικών περικοπών στα νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο λαός έχει άλλο δρόμο από τα μονοπώλια. Καμία θυσία για τα κέρδη τους, για την κρίση τους. Ο γερασμένος καπιταλισμός ούτε αλλάζει, ούτε διορθώνεται. Τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα μπορούν να κατακτηθούν μόνο σε μια Ελλάδα, όπου τα μονοπώλια, όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις θα είναι λαϊκή περιουσία και θα λειτουργούν με εργατικό λαϊκό έλεγχο, χωρίς τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ισχυρό ΚΚΕ, λαϊκή συμμαχία αντεπίθεσης και ανατροπής για λαϊκή εξουσία και οικονομία”.

Επτά χιλιάδες αστυνομικοί για την πορεία

Επτά χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται από το πρωί σε ετοιμότητα για την πορεία του Πολυτεχνείου που θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι με προορισμό την πρεσβεία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα μέτρα της Τροχαίας, και σήμερα θα παραμείνουν κλειστοί οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ από τις 2 το μεσημέρι ως αργά το βράδυ λόγω της πορείας δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων στις οδούς Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Βασ. Γεωργίου Α΄, Βασ. Σοφίας, Ακαδημίας, Γέλωνος, Π. Κόκκαλη, Δορυλαίου, Αμαλίας, Φιλελλήνων, Συγγρού (στο τμήμα από Αθ. Διάκου έως Αμαλίας), Πειραιώς (στο τμήμα από Ιερά οδό έως πλατεία Ομονοίας), Αθηνάς, Τσόχα, Σούτσου, Ζαχάρωφ, Κηφισίας (από λεωφ. Κατεχάκη έως λεωφ. Αλεξάνδρας στο ρεύμα προς Αθήνα), Μεσογείων (στο τμήμα από λεωφ. Κατεχάκη έως την οδό Φειδιππίδου στο ρεύμα προς Αθήνα), Φειδιππίδου, Μιχαλακοπούλου, Βασ. Κωνσταντίνου (στο ανερχόμενο ρεύμα) και Αρδηττού (στο ρεύμα προς τη Βασ. Κων/νου).

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 17, 2010 in Πολυτεχνείο

 

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: