RSS

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή

18 Nov

Eurokinissi

 • Η χτεσινή αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία ήταν ένα ακόμα μήνυμα απειθαρχίας και ανυπακοής.
 • Αλέκα Παπαρήγα: Σε δύο μέρες γίνεται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, στην Πορτογαλία, και οι αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Ενα μέρος αφορά στην «αντιπυραυλική ασπίδα» που θα εγκατασταθεί στο Αιγαίο, στα τουρκικά εδάφη και γενικότερα στη Μέση Ανατολή. Τα πράγματα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας γίνονται ακόμα χειρότερα. Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί σε όλα κάτω από το τραπέζι και ό,τι λέει δημοσίως δεν ισχύει.
 • ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εξαιρετικά επικίνδυνες αποφάσεις

Προβάλλοντας το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο στις σημερινές εξελίξεις, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση στην πορεία για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου:

«Σε δυο μέρες γίνεται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, στην Πορτογαλία, και οι αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Ενα μέρος αφορά στην αντιπυραυλική ασπίδα που θα εγκατασταθεί στο Αιγαίο, στα τουρκικά εδάφη και γενικότερα στη Μέση Ανατολή. Τα πράγματα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας γίνονται ακόμα χειρότερα. Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί σε όλα κάτω από το τραπέζι και ό,τι λέει δημοσίως δεν ισχύει».

 • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
 • «… η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή»
 • Η χτεσινή αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία ήταν ένα ακόμα μήνυμα απειθαρχίας και ανυπακοής
Eurokinissi

Χτες, στο κέντρο της Αθήνας ζωντάνεψαν τα αδικαίωτα συνθήματα του Νοέμβρη του 1973 και συνδέθηκαν με τα σημερινά αιτήματα: «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Χιλιάδες εργαζόμενοι, χιλιάδες νέοι και νέες συμμετείχαν στη μαζική αντιιμπεριαλιστική πορεία, τίμησαν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης και, παράλληλα, ύψωσαν μια δυνατή φωνή αντίστασης στην κυρίαρχη πολιτική, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υποταχθούν στη σύγχρονη βαρβαρότητα.Τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και άλλων μαζικών φορέων από τις τρεις το μεσημέρι είχαν «απλωθεί» στην οδό Σταδίου. Η δυνατή βροχή που ξεκίνησε ήταν η «αφορμή» για… να δυναμώσουν τα συνθήματα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς τα αφεντικά». Λίγο αργότερα η πορεία ξεκίνησε. Στην κεφαλή το πανό έγραφε: «Αντιμονοπωλιακή συμμαχία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και τη λαϊκή εξουσία». Ακολουθούσαν τα συνδικάτα, τα σωματεία και οι ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οι εργαζόμενοι, με τις σημαίες στα χέρια, φώναζαν: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».

Στη συνέχεια ήταν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με το πανό που έγραφε «Σταθερά στο δρόμου του Νοέμβρη» και αμέσως μετά οι σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων με επικεφαλής την ΠΑΣΕΒΕ. Λίγο πιο πίσω οι μαθητές, με το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων με ξεχωριστή ορμή τραγουδούσαν «Πότε θα κάνει ξαστεριά», ενώ οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έδιναν παλμό στη συγκέντρωση φωνάζοντας δυνατά συνθήματα: «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός». Νέοι στρατευμένοι, με τις στολές τους πορεύτηκαν και φέτος μαζί με τα μπλοκ του ΜΑΣ, ενώ στη συνέχεια ήταν μια σειρά φορείς, αλλά και ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων, με την ξεχωριστή παρουσία του.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας τα συνθήματα δε σταμάτησαν. «Ενωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο» ακούστηκε έξω απ’ τα γραφεία της ΕΕ», ενώ όσο οι διαδηλωτές πλησίαζαν στην αμερικάνικη πρεσβεία το μήνυμα έφτανε ακόμα πιο «μακριά»: «Αγώνας – ρήξη – ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Μια εικόνα που αξίζει να σημειωθεί απ’ τη χτεσινή πορεία ήταν τα χειροκροτήματα των μεγαλύτερων, όταν μπροστά απ’ την αμερικάνικη πρεσβεία πέρναγαν τα μπλοκ του ΜΑΣ και του ΣΑΣΑ.Η χτεσινή πορεία ήταν μια ακόμα απάντηση των εργαζομένων για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα, αλλά και ένα δυνατό «όχι» για τα μέτρα που ετοιμάζουν.

ΚΟΥΚΟΣ

 • «… σκοτώθηκαν έξω… »
Καρατζαφέρης – Παττακός, 21/4/2002, επί τη επετείω της «εθνικής επαναστάσεως», τα λένε σαν δυο καλοί φίλοι, στο κανάλι του ΛΑ.Ο.Σ.

«Καταθέτουμε και πάλι τη λύπη μας για όσους σκοτώθηκαν έξω απ’ το Πολυτεχνείο».*

Με αυτήν τη φράση, ξεκινάει η χτεσινή ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ. για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Με αυτόν τον άθλιο τρόπο, κατά τα γνωστά πρότυπα του «εξυπνακίστικου» καρατζαφερισμού, επιχειρείται από το ακροδεξιό παραμάζωμα να εισαχθεί από το παράθυρο η γνωστή ασφαλίτικη θεωρία περί «μη ύπαρξης νεκρών» στο Πολυτεχνείο.

Μάλιστα, κατά το ΛΑ.Ο.Σ., εκτός από το Πολυτεχνείο, ίσως να μην υπήρξε ούτε και η χούντα. Αν κρίνουμε δε από το γεγονός ότι ο Καρατζαφέρης συνηθίζει στην επέτειο του πραξικοπήματος να συναναστρέφεται με τους πραξικοπηματίες, όπως στις 21/4/2002 που φρόντισε να έχει καλεσμένο στο κανάλι του τον Παττακό, τότε, ακόμα κι αν υπήρξε χούντα – κατά το ΛΑ.Ο.Σ. – δε θα πρέπει να ήταν και τόσο κακή…

*

Βέβαια, η χτεσινή ανακοίνωση του κόμματος των Βορίδη – Γεωργιάδη – Κοραντή (πρώην διοικητής της ΕΥΠ), θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί και ως μια κάποια «πρόοδος», αν συγκριθεί με τα στάνταρντς της φαιότητας και της συνήθους μαυρίλας τους. Αυτή τη φορά αναγνωρίζουν ότι – «έξω» τουλάχιστον από το Πολυτεχνείο – νεκροί υπήρξαν. Μάλλον, όμως, επειδή ήταν «έξω», θα ήταν… «λίγο» νεκροί και ως εκ τούτου δε θα βαρύνουν τόσο πολύ τη χούντα…

Ως προς τούτο, το «λυπημένο» ΛΑ.Ο.Σ. δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Οπως, βλέπετε, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, οι νεκροί του Πολυτεχνείου, εκτός του ότι ήταν «έξω», «σκοτώθηκαν» κιόλας! Δεν δολοφονήθηκαν, δεν εκτελέστηκαν, «απλώς»… «σκοτώθηκαν»! Ισως, δηλαδή, να πήγαν κι από κάποιο «τροχαίο»!

*

Δε θα σταθούμε περισσότερο. Ενα μόνο:

Αυτή η ρυπαρότητα και του περιεχομένου και του ύφους, ο χαχόλικος λόγος που ταιριάζει απόλυτα στους νοσταλγούς του «ένας λοχίας θα μας σώσει», η φρικαλεότητα του εξυπνακισμού, του πολιτικαντισμού, του λαϊκισμού και της κωλοτούμπας, αυτός ο φορέας που έχει επιλεγεί, για να «εξοικειώσει» την ελληνική κοινωνία με το ρατσισμό, το μισανθρωπισμό, τον εθνικισμό και το ψεύδος, ο φορέας του εκφασισμού,

αποτελεί το βασικό και αναντικατάστατο «έδεσμα» στο μενού της πολιτικής και αισθητικής εξαχρείωσης που οι «νταβατζήδες» μάς σερβίρουν, φιλοξενώντας, συχνά δύο και τρεις φορές τη μέρα, τους εκπροσώπους του στα δημοκρατικά, έγκυρα και αντικειμενικά κανάλια τους!

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
 • Ζωντανά και ανεκπλήρωτα μηνύματα

Εκδήλωση στη Βουλή

Επίκαιρα όσο ποτέ είναι τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, επισήμανε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «στόχος είναι να μετατρέψουν το Πολυτεχνείο σε μουσειακό είδος. Προσπαθούν να ξεχαστεί κάθε τι αγωνιστικό που μπορεί να συμβάλλει στη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων και της νεολαίας. Οφείλουμε πολλά στους αγωνιστές, στη γενιά που βασανίστηκε, υπέφερε από την αμερικανόπνευστη Χούντα. Τριάντα επτά χρόνια μετά, τα μηνύματα του Νοέμβρη, τα συνθήματα της εξέγερσης, παραμένουν ζωντανά και ανεκπλήρωτα». Σήμερα επισήμανε ο Σπύρος Χαλβατζής, «οι εργατικοί λαϊκοί αγώνες, η πάλη των νέων στο χώρο της Παιδείας φέρνουν ξανά στην επικαιρότητα την πολιτική της ΕΕ που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» προσθέτοντας πως το Πολυτεχνείο «εμπνέει και καλεί στο δρόμο του αγώνα όσους θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα».

 • ΠΕΜΕΝ
 • Μονόδρομος η συνέχιση του αγώνα

«Ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος προκειμένου να απαλλαγούμε από το ζυγό της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των μονοπωλίων και ο πλούτος να πηγαίνει στα χέρια αυτών που τον παράγουν. Στους εργαζόμενους. Να φτάσουμε στη λαϊκή οικονομία, τη λαϊκή εξουσία». Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από την εκδήλωση που διοργανώθηκε χτες στην ΠΕΜΕΝ με θέμα «Πολυτεχνείο ’73, ο αγώνας συνεχίζεται».

Στην ομιλία του ο Θαν. Ευαγγελάκης, Α’ γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, επισήμανε: «Οι λαϊκές ελευθερίες στο σύστημα του ιμπεριαλισμού είναι πάντα περιορισμένες, διαρκώς υπό αίρεση και η υπεράσπισή τους είναι αντικείμενο συνεχούς αγώνα. Δεν επιτρέπεται στο εργατικό κίνημα και στην πρωτοπορία του η παραμικρή αυταπάτη και έλλειψη επαγρύπνησης. Η νομιμότητα για την αστική τάξη και το εργατικό κίνημα είναι έννοιες αντιστρόφως ανάλογες». «Καθοριστικής σημασίας για τους αγώνες της εργατικής τάξης», πρόσθεσε, «αποτελεί η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα και την πολιτική ζωή, κόντρα στις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν η Βάσω Γιαμπούρα, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ΚΕΣΕΝ και ο Βασίλης Χαντής, μέλος της Επιτροπής Αγώνα ΑΕΝ, που επισήμαναν τις συνέπειες της πολιτικής που ασκείται στον τομέα της Παιδείας και κάλεσαν τους νέους να παλέψουν σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους.

 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 • Καταθέσεις στεφάνων
Ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Ζ. Λυμπερίδης, καταθέτει στεφάνι στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής
MotionTeam

Στεφάνια κατέθεσαν χτες το πρωί, στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ο Ζ. Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Θ. Χιόνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Α. Σαχίνης, μέλος του ΣΦΕΑ, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και άλλων μαζικών φορέων του νομού.

 
Leave a comment

Posted by on November 18, 2010 in ΚΚΕ, Πολυτεχνείο

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: