RSS

Πολυτεχνείο κατά Μνημονίου

18 Nov
 • Μικρής έκτασης τα επεισόδια στην πορεία
 • Για το Πολυτεχνείο
 • Σε διαδήλωση κατά του Μνημονίου εξελίχθηκε η χθεσινή πορεία στην αμερικανική πρεσβεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια της πορείας και αργά το βράδυ στην πλατεία Εξαρχείων, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των προηγούμενων ημερών για εκτεταμένα επεισόδια. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στη χθεσινή πορεία συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές, ενώ κατά τους οργανωτές της πάνω από 30.000. Τα συνθήματα των διαδηλωτών αφορούσαν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και το ΔΝΤ. Η αστυνομία προέβη σε 69 προσαγωγές και 23 συλλήψεις.
 • Αυτόν τον χαρακτήρα προσέδωσαν στη χθεσινή, ογκώδη πορεία οι οργανωτές της
 • Των Γιαννη Σουλιωτη – Ιφιγενειας Διαμαντη, Η Καθημερινή, Πέμπτη, 18 Nοεμβρίου 2010
 • Σε διαδήλωση ενάντια στο Μνημόνιο εξελίχθηκε η χθεσινή πορεία στην αμερικανική πρεσβεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την Αστυνομία, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των προηγούμενων ημερών για εκτεταμένα επεισόδια στη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στη χθεσινή πορεία του Πολυτεχνείου συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές.

  Μέχρι αργά το βράδυ, είχαν πραγματοποιηθεί 50 προσαγωγές, εκ των οποίων 7 ή 8 συλλήψεις. Οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες εγκλωβίστηκαν από άνδρες των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη συμβολή Β. Σοφίας, και Παπαδιαμαντοπούλου. Ομάδες διαδηλωτών κυρίως από μπλοκ αναρχικών πέταξαν πέτρες στα ΜΑΤ που τους πλαισίωναν από την αρχή της πορείας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, «έκοψαν» κάθετα την πορεία και προχώρησαν σε προσαγωγές. Μεταξύ 6.10 με 6.30 μ.μ. ο κλεφτοπόλεμος των διαδηλωτών με την Αστυνομία επαναλήφθηκε 2 – 3 φορές, έως ότου τα μπλοκ των αντιεξουσιαστών περάσουν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία. Κυνηγητό και μικροεπεισόδια εκτυλίχθηκαν και στη Λ. Μεσογείων, στο ύψος του Πύργου Αθηνών, όπου κατευθύνθηκαν ομάδες αναρχικών καταδιωκόμενοι από δυνάμεις των ΜΑΤ και δικυκλιστές της ΔΕΛΤΑ. Αντίθετα, ο μεγαλύτερος όγκος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς τη Λ. Αλεξάνδρας, δίχως να προκληθούν επεισόδια.

  Στις 7 μ.μ., η «ουρά» της πορείας βρίσκονταν στο ύψος του ξενοδοχείου Hilton, όπου διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Νωρίτερα, στις 4.50 μ.μ. διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε διμοιρία των ΜΑΤ στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ η αυλαία των επεισοδίων άνοιξε λίγο μετά τις 4 μ.μ., όταν υπό βροχή, αναρχικοί και ακροαριστεροί επιτέθηκαν στο μπλοκ της ΠΑΣΠ. Την ίδια ώρα, πάντως, ομάδες φοιτητών μεταφέροντας την ελληνική Σημαία έφταναν στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ ανεξάρτητα κινήθηκαν και οι πολυάριθμοι (ίσως έφταναν και τις δέκα χιλιάδες) διαδηλωτές του ΠΑΜΕ. Συνολικά, όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στις 5 μ.μ. στην αμερικανική πρεσβεία, η ουρά της βρισκόταν στην πλ. Κολοκοτρώνη. Στα πανό τα συνθήματα αφορούσαν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, την τρόικα και το ΔΝΤ: «Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας – εθνικοποίηση τραπεζών, φορολόγηση κεφαλαίου, παύση πληρωμών στα δάνεια». Το ίδιο και τα συνθήματα των διαδηλωτών. «Αθήνα, Παρίσι, Δουβλίνο, Λισσαβώνα, όλη η Ευρώπη στον δρόμο του αγώνα». Στην πορεία πήραν μέρος και μετανάστες. Εντάσεις αργά χθες το βράδυ από ομάδες που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εξαρχείων.

  Στις 9 χθες το πρωί στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου απότισε φόρο τιμής στην εξέγερση αφήνοντας στο μνημείο τρία κόκκινα γαρίφαλα. Λίγο αργότερα, κατέθεσε στεφάνι ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος ως επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας. Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι «η σημερινή επέτειος είναι εξέγερση συνειδήσεων και τρόπου ζωής. Η οργή που υπάρχει να γίνει δημιουργική οργή. Το καθήκον σήμερα είναι να σώσουμε τη χώρα από τις εξαρτήσεις, από την ξένη βοήθεια».

   
  Leave a comment

  Posted by on November 18, 2010 in Πολυτεχνείο

   

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

  Connecting to %s

   
  %d bloggers like this: