RSS

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΗ

28 Oct
Οργανωμένος ο λαός είναι πανίσχυρος και ικανός να νικήσει

 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011

 
Το ΚΚΕ και πάλι σαλπίζει κάλεσμα λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης. Ο θανάσιμος εχθρός για το λαό είναι τα μονοπώλια, η εξουσία τους, τα κόμματα και οι οργανισμοί που τους υπηρετούν. Πατριωτισμός για τους εργαζόμενους είναι να σωθεί ο λαός, όχι τα μονοπώλια, η ΕΕ και ο ξεπερασμένος καπιταλισμός.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οργανωμένος ο λαός είναι πανίσχυρος και ικανός να νικήσει

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την 71η επέτειο της 28ης Οκτώβρη

 

 

Σε ανακοίνωση για την 71η επέτειο της 28ης Οκτώβρη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: 

«Το ΟΧΙ του λαού το 1940, που εξελίχθηκε σε παλλαϊκή και ένοπλη αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ κατά της τριπλής Κατοχής, με καθοδηγητή και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ, αποδεικνύει ότι όταν ο λαός οργανωθεί και συνειδητά παλέψει για το δίκιο του, γίνεται πανίσχυρος και ικανός να αντιμετωπίσει κάθε εχθρό του.

Το ΚΚΕ και πάλι σαλπίζει κάλεσμα λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης. Ο θανάσιμος εχθρός για το λαό είναι τα μονοπώλια, η εξουσία τους, τα κόμματα και οι οργανισμοί που τους υπηρετούν. Πατριωτισμός για τους εργαζόμενους είναι να σωθεί ο λαός, όχι τα μονοπώλια, η ΕΕ και ο ξεπερασμένος καπιταλισμός, που μόνο φτώχεια, κρίσεις, χρεοκοπία και πολέμους φέρνουν στους λαούς.

Ο μόνος δρόμος, για να βάλει ο λαός τέλος στις βάρβαρες θυσίες και στα μνημόνια που του επιβάλλουν, να κατακτήσει τα σύγχρονα δικαιώματά του και να προστατεύσει τη χώρα από τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές και πολέμους, είναι ένας και μοναδικός: Να παλέψει για τη δική του εξουσία, να γίνει αφεντικό στον πλούτο που παράγει, μετατρέποντας τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις και το φυσικό πλούτο σε λαϊκή περιουσία, αποδεσμεύοντας τη χώρα από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ετσι μπορεί, από θέση ισχύος, να διαγράψει το κρατικό χρέος προς τα μονοπώλια, να υπερασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, να αναπτύξει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχει ο λαός απέναντι στην αστική τάξη και τα κόμματά της. Ο δικός τους, ο αστικός, πατριωτισμός αφορά αποκλειστικά και μόνο την προστασία των συμφερόντων τους, της εξουσίας και του εκμεταλλευτικού τους συστήματος. Σήμερα θυσιάζουν τα δικαιώματα του λαού, παίρνουν τα πιο βάρβαρα μέτρα εναντίον του, προκειμένου να προστατευθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, η Ευρωζώνη και η ΕΕ. Τα αστικά κόμματα έκαναν πάντα τα ίδια σε βάρος του λαού. Το 1941 – 1944 ή εγκατέλειψαν το λαό στο έλεος των κατακτητών, καταφεύγοντας μαζί με τον κρατικό χρυσό στους Αγγλους, ή συνεργάστηκαν ανοιχτά με τους Γερμανοϊταλούς και Βούλγαρους κατακτητές.

Οι θυσίες του αγώνα, ο μαζικός ηρωισμός, ανοίγουν το δρόμο για τη νίκη απέναντι στις οδυνηρές συνέπειες της υποταγής. Συμπόρευση με το ΚΚΕ, όλοι στον αγώνα, για τη λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης και της ανατροπής. Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Νόμος είναι το δίκιο του λαού και η λύση είναι η δική του εξουσία, η ανάπτυξη προς όφελός του».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αύριο ο ιστορικός περίπατος στην Αθήνα

Το ραντεβού για τους μαθητές Γυμνασίου, που θα συμμετάσχουν είναι στις 10.30 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή

Αύριο Σάββατο, γίνεται ο πρώτος ιστορικός περίπατος της ΚΝΕ που είναι αφιερωμένος στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ. Πρόκειται για μια εκδήλωση ειδικά επιμελημένη για μαθητές Γυμνασίου, που διοργανώνει η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ και το ραντεβού για την έναρξή της είναι στις 10.30 π.μ. στο σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο» (έξοδος Κοραή).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο κτίριο της Κοραή 4, όπου ήταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο, και για ένα μικρό διάστημα, μετά την απελευθέρωση μέχρι το Δεκέμβρη του ’44 στέγασε τα γραφεία του ΕΑΜ. Επίσης, θα γίνει συζήτηση για την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929 και το πώς φτάσαμε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για όλη την περίοδο 1940 – ’44, την Αντίσταση και την απελευθέρωση. Για όλα αυτά, η ΚΝΕ προτείνει την εξής βιβλιογραφία στους μικρούς μαθητές: «Τα σταφύλια της οργής» – «Ο δρόμος με τις φάμπρικες» του Τζ. Στάινμπεκ, «Ιστορίες του κ. Κόινερ» του Μπ. Μπρεχτ, «Ο δρομάκος με την πιπεριά» του Δ. Ραβάνη – Ρεντή, «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» – «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη, «Οταν ο ήλιος» της Ζωρζ Σαρή, «Οι κερασιές θ’ ανθίσουν και φέτος» του Μ. Λουντέμη, «Επικαιρικά» του Γ. Ρίτσου.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ για την 28η Οκτωβρίου
  • Εκδήλωση με θέμα «Εμπνεόμαστε από τους αγώνες του λαού μας, συνεχίζουμε στο δρόμο της ανατροπής» πραγματοποιεί η ΤΟ Μαθητών Πάτρας της ΚΝΕ σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων των γραφείων της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ (12ου Συντάγματος 34). Θα μιλήσει ο Θωμάς Κρούσαρλης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
  • Εκδήλωση με το ίδιο θέμα διοργανώνουν οι Μαθητικές Οργανώσεις Μεσσηνίας της ΚΝΕαύριο Σάββατο, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα ψυχαγωγίας της Εστίας (Λακωνικής).
  • Εκδήλωση με θέμα «28η Οκτωβρίου και τότε και σήμερα πατριωτισμός το δίκιο του λαού», διοργανώνει η ΝΟ Πειραιά της ΚΝΕ, την Κυριακή 30 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο του Μουσείου της Μάνδρας της Κοκκινιάς. Θα μιλήσει ο Νίκος Τούσσας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΝΣ Πειραιά της ΚΝΕ. Θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.
  • Εκδήλωση με θέμα «O Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Αντίσταση στην Ελλάδα», διοργανώνουν η Αχτιδική Επιτροπή Βοΐου Κοζάνης του ΚΚΕ και οι ΟΒ Σιάτιστας της ΚΝΕ, την Κυριακή 30 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ και θα προβληθεί η ταινία «Τα χρόνια της θύελλας».
ΠΑΜΕ
Πηγή έμπνευσης το παράδειγμα της Αντίστασης

Μήνυμα για τη σημερινή επέτειο

Μήνυμα για την 71η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου εξέδωσε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η οποία σημειώνει:

«Οι λαμπρές σελίδες που έγραψαν οι λαοί στο μεγάλο αντιφασιστικό έπος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, στην πατρίδα μας, στη Σοβιετική Ενωση και σε όλο τον κόσμο, θα εμπνέουν για πάντα όσους αγωνίζονται για μια κοινωνία δίκαιη χωρίς την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Το έπος της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και ο αγώνας εκατομμυρίων εργατών, αγροτών, νεολαίας, αποτελεί ζωντανό παράδειγμα και εμπνέει την εργατική τάξη και τους λαούς που σήμερα αγωνίζονται ενάντια στην ΕΕ, στο κεφάλαιο, στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τις πολιτικοσυνδικαλιστικές δυνάμεις που τους υπηρετούν.

Καμιά βρώμικη πένα δεν μπορεί να διαστρεβλώσει και να σβήσει αυτό το έπος. Είναι οι ίδιες πένες και δυνάμεις που εκείνη την περίοδο καλλιεργούσαν το συμβιβασμό και την υποταγή στις δυνάμεις του άξονα, που συνεργάσθηκαν μαζί του. Το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο εργατόκοσμος και στα νέα βάρβαρα μέτρα που αποφασίσθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να δώσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη μάχη ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ, του κεφαλαίου και την ανατροπή που συντρίβουν τη ζωή του.

Μία είναι η απάντηση απέναντι στη μεγαλύτερη επίθεση που δέχεται ο λαός: Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Οι δημιουργοί του πλούτου, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, με το δυνάμωμα της συμμαχία τους να ανατρέψουν τις αντεργατικές πολιτικές του κεφαλαίου, την καπιταλιστική βαρβαρότητα και στη σημαία τους να γράψουν την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

 
Leave a comment

Posted by on October 28, 2011 in 28 Οκτωβρίου 1940, ΚΚΕ

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: