RSS

38η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ. Κορυφώνεται αύριο ο αγωνιστικός γιορτασμός

16 Nov
  • Ανοιξε χτες τις πύλες του το Πολυτεχνείο στην Πατησίων, ενώ με εκδηλώσεις και διαδηλώσεις οργανώνεται ο γιορτασμός σε όλη τη χώρα
  • Αύριο η αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
 
Eurokinissi

Ξεκίνησε, χτες, ο τριήμερος γιορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθεί με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, αύριο Πέμπτη.Το αγωνιστικό ραντεβού που δίνουν για την αυριανή αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕκαι το ΜΑΣ είναι στηνΟμόνοια, στις 5 μ.μ. όπου θα γίνει συγκέντρωση και θα ακολουθήσει η πορεία.

38 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, ο λαός είναι αντιμέτωπος με μια βάρβαρη πολιτική, που εξαθλιώνει, μέρα με τη μέρα, την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Πολλοί ήταν αυτοί που και φέτος τίμησαν την επέτειο, επισκεπτόμενοι το ιστορικό κτίριο της Πατησίων. Συνδικάτα και φορείς κατέθεσαν στεφάνια, ενώ ξεχωριστή στιγμή ήταν η κατάθεση στεφανιών από φαντάρους. Σήμερα οι πύλες του Πολυτεχνείου θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ οι εκδηλώσεις στο χώρο θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή το μεσημέρι.

Χτες, δόθηκε συνέντευξη Τύπου από την Επιτροπή Εορτασμού, όπου ο πρόεδρος του «Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974» τόνισε το ρόλο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για την πτώση της χούντας, σημειώνοντας πως ο Νοέμβρης του 1973 αποτελεί παρακαταθήκη για τους νέους αγώνες για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Υπογράμμισε πως η φετινή επέτειος γίνεται σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης και άγριας επίθεσης στους εργαζόμενους και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία, αλλά και σε ανυπακοή στην κατεύθυνση της ρήξης και της ανατροπής, απέναντι σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, Τρόικα. Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε, επίσης, και η Αντωνία Μοροπούλου, αντιπρύτανης του ΕΜΠ, αναφέροντας πως υπάρχει περιφρούρηση του χώρου του ιστορικού κτιρίου από τα μέλη της πολυτεχνικής κοινότητας.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, καλεί στο γιορτασμό ο «Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (περιόδου 1967-1974)». Η αντιιμπεριαλιστική πορεία θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη, στις 5 μ.μ., από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και θα ολοκληρωθεί στο αμερικάνικο προξενείο. Σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, ο ΣΦΕΑ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετέχει μαζικά στην αντιιμπεριαλιστική πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που καλεί ο ΣΦΕΑ, αύριο Πέμπτη.

Πέρα από τις αυριανές συγκεντρώσεις και πορείες, οι αγωνιστικές συσπειρώσεις και μαζικοί φορείς διοργανώνουν και μια σειρά εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο του Πολυτεχνείου:

Στη Θεσσαλονίκη, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Τούμπας διοργανώνει εκδήλωσησήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί, από τη θεατρική ομάδα του συλλόγου, το θεατρικό έργο του Κ. Βάρναλη «Το φως που καίει».

Στη Λάρισα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου πήρε απόφαση για μιας ώρας στάση εργασίας είτε σήμερα, είτε αύριο, προκειμένου να γίνουν σχετικές εκδηλώσεις στους τόπους δουλειάς. Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών – Ιματισμού – Δέρματος Λάρισας αποφάσισε την κήρυξη μιας ώρας στάσης εργασίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους του κλάδου στο Νομό Λάρισας για αύριο Πέμπτη, τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στη Χαλκίδα, οι Επιτροπές Αγώνα του ΤΕΙ που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα ψυχαγωγίας της Εστίας.

Στη Φλώρινα, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ διοργανώνουν εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο,σήμερα, στη 1 μ.μ.

Αντίστοιχα, στην Κοζάνη, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ διοργανώνουν εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο, σήμερα, στις 7 μ.μ.

Στην Κεφαλονιά, το Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων και το ΠΑΜΕ διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο συζήτηση με θέμα: «Μαθητικοί αγώνες στο Νομό: Κρατική καταστολή & κοινωνικός αυτοματισμός στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης». Επίσης, η Πολιτιστική Λέσχη, αύριο Πέμπτη, στις 9 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, προβάλλει την ταινία «ο Λαβύρινθος του Πάνα».

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ετοιμάζονται για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η συγκέντρωση για τον αντιιμπεριαλιστικό, αγωνιστικό γιορτασμό του «Πολυτεχνείου» της 17ης Νοέμβρη του 1973, έχει οριστεί στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη, στις 4.30 μ.μ., στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Στη συγκέντρωση μέχρι στιγμής καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι ΠΤΔΕ και Χημικού, ο σύλλογος μεταπτυχιακών του Φυσικού, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1976 – 1974.

Να τιμήσουν ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης αγωνιστικά την 35η επέτειο του Πολυτεχνείου, καλεί το παράρτημα του ΣΦΕΑ. Τα μέλη του ΣΦΕΑ που συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, ομόφωνα αποφάσισαν να αναλάβει και φέτος ο Σύλλογος την οργάνωση των εκδηλώσεων, ορίζοντας 5μελή επιτροπή η οποία σε συνεργασία και με άλλους φορείς της πόλης και της σπουδάζουσας νεολαίας, θα έχει την ευθύνη για την οργάνωση της κεντρικής συγκέντρωσης και της καθιερωμένης πορείας.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις στη βόρεια Ελλάδα, έχουν οριστεί σε:

  • Κομοτηνή, 4 μ.μ., πάρκο Περιφέρειας.
  • Καβάλα, 4.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη.
  • Ξάνθη, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Αλεξανδρούπολη, 4.30 μ.μ., δημαρχείο.
  • Κοζάνη, 6 μ.μ., πλατεία.
  • Φλώρινα, 6 μ.μ., πλατεία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 16/11/2011

 
Leave a comment

Posted by on November 16, 2011 in Πολυτεχνείο

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: