RSS

Η Βουλή τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου

17 Nov
  • Φ.Πετσάλνικος: «Να συνεχίσουμε την εθνική συλλογική προσπάθεια»
  • ΤΟ ΒΗΜΑ:  17/11/2011
Η Βουλή τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου

 Τηρώντας ενός λεπτού σιγή, η Βουλή των Ελλήνων τίμησε ,την Πέμπτη, την 38η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Σε ειδική συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, στην ομιλία του, επεσήμανε τα εξής:

«Η Βουλή σήμερα θυμάται και τιμά τη φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τιμούμε την 38η επέτειο από τότε που η νεολαία  έγινε ο πρωταγωνιστής μιας από τις πιο σημαντικές σελίδες της ιστορίας του τόπου μας.

Η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου ταυτίστηκε με τη μαχητική αντίσταση της νέας γενιάς απέναντι στον αυταρχισμό, εξέφρασε όμως, στην πραγματικότητα, τους πολύχρονους αγώνες ενός ολόκληρου λαού για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το βασικό, κεντρικό σύνθημα εκείνων των ημερών, αποτύπωνε με σαφήνεια και λιτότητα το συλλογικό αίτημα για αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, για την κατοχύρωση των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, ένα αίτημα που βρήκε διέξοδο θεσμικά στο πρώτο Σύνταγμα της μεταπολίτευσης, μετά την πτώση της δικτατορίας.

Πριν από τριάντα οκτώ χρόνια, η νεολαία της εποχής ζητούσε την ανατροπή της ασφυκτικής πολιτικής κατάστασης. Σήμερα έχουμε πετύχει, ως χώρα, την εδραίωση ενός στέρεου δημοκρατικού πολιτεύματος.

Εκείνο που έχουμε πλέον ανάγκη είναι να προστατεύουμε και να βελτιώνουμε περαιτέρω την ποιότητα του δημοκρατικού μας πολιτισμού.

Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τα τανκς, αλλά σήμερα η δημοκρατία θα πρέπει να γίνεται όλο και περισσότερο ουσιαστική, γιατί στα χρόνια που πέρασαν, στις δεκαετίες που ακολούθησαν αναπτύχθηκαν διάφορα φαινόμενα, όπως η συγκέντρωση  – και όχι μόνο στη δικιά μας χώρα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες – οικονομικής δύναμης και της δυνατότητας διαμόρφωσης των απόψεων της κοινής γνώμης μέσα από τα σύγχρονα, κυρίως ηλεκτρονικά, Μέσα ενημέρωσης.

Έχουμε επομένως, την ανάγκη για μια συνεχή, όχι απλά διαφύλαξη, αλλά βελτίωση της εσωτερικής ποιότητας λειτουργίας της δημοκρατίας.  Και επίσης, υπάρχει η ανάγκη να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες για μια  πιο άμεση συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων, που αφορούν αυτούς τους ίδιους.  Και τέλος, είναι το πιο σημαντικό ίσως απ’ όλα, έχουμε την ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, την ανάγκη συμπόρευσης όλων: πολιτών, αλλά και πολιτικών για να προχωρήσουμε στις αλλαγές που απαιτούνται για την ανάταξη της οικονομίας μας.

Θα πρέπει να αναζητήσουμε με τόλμη απέναντι στις προκλήσεις για τη χώρα μας το δρόμο που οδηγεί στην ανατροπή αντιλήψεων, που δεν άφησαν και δεν αφήνουν δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου να απελευθερωθούν.  Θα έλεγα ότι έχουμε ανάγκη μιας «εξέγερσης» πέραν της νοοτροπίας και παθογένειας που χαρακτηρίζουν τον τρόπο λειτουργίας σε πολλά επίπεδα της κοινωνίας μας.

Και βέβαια, είναι ανάγκη και εμείς οι ίδιοι οι πολιτικοί να εμπνεύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς που δοκιμάζονται.  Με τη δική μας, πάνω απ’ όλα καθημερινή συμπεριφορά, με την απόλυτη διαφάνεια απέναντι στις δικές μας λειτουργίες και στις λειτουργίες συνολικά των θεσμών.

Αυτά τα τελευταία 38 χρόνια, όπως είπα, εξασφαλίστηκαν συνθήκες δημοκρατίας και ισονομίας σ’ ένα σημαντικό βαθμό, αλλά η προσπάθεια για να διασφαλίσουμε έτι περαιτέρω την ισονομία θα πρέπει να είναι ακόμη πιο έντονη.  Σ’ αυτά τα 38 χρόνια αναπτύχθηκε το κράτος δικαίου και οικοδομήθηκαν θεσμοί που στο παρελθόν ήταν άγνωστοι για τη χώρα μας.  Όλα αυτά, καθώς και η κατοχύρωση των ελευθεριών είναι κατακτήσεις σήμερα, αλλά δεν ήταν στο παρελθόν αυτονόητα.

Σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές της δημοκρατίας, τιμούμε πάνω απ’ όλα τους νέους ανθρώπους που  πρωτοστάτησαν σε μια εξέγερση τότε ενάντια στην πιο σκληρή μορφή καταπίεσης και αυταρχισμού. Οι αγώνες αυτοί άνοιξαν τον δρόμο της προόδου και της ευημερίας για τη  χώρα μας.

Μπροστά στις σημερινές δυσκολίες που πλήττουν, την Ελλάδα, αλλά όχι μόνο, δυσκολίες που βλέπουμε ότι πλήττουν και δημιουργούν προβλήματα και σε ολόκληρη την Ευρώπη,  η ιστορική παρακαταθήκη των αγώνων της νεολαίας μας παρακινεί να συνεχίσουμε την εθνική, συλλογική προσπάθεια αναζητώντας τα πολλά που μας ενώνουν, παραμερίζοντας όσα πιθανόν μας χωρίζουν.

Μια προσπάθεια με αποφασιστικότητα και ενότητα. Ας εμπνευστούμε από το παράδειγμα εκείνων των νέων ανθρώπων, που μας υποδεικνύει ότι ο μόνος δρόμος για να αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις και να υπερβούμε την κρίση  είναι ακριβώς αυτός ο δρόμος της ενότητας που πρέπει να πορευόμαστε με σύμπνοια και αποφασιστικότητα».

 
Leave a comment

Posted by on November 17, 2011 in Πολυτεχνείο

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: