RSS

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Με δρακόντεια μέτρα η πορεία

17 Nov
  • Στοίχημα για την ΕΛ.ΑΣ.η αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων. Επί ποδός 7.000 αστυνομικοί στους δρόμους της Αθήνας

Αντιμετωποι στην τελετή κατάθεσης στεφάνων ήρθαν κουκουλοφόροι με μέλη της ΚΝΕ

Αντιμετωποι στην τελετή κατάθεσης στεφάνων ήρθαν κουκουλοφόροι με μέλη της ΚΝΕ

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 38ης επετείου του Πολυτεχνείου με την πορεία που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι προς την αμερικανική πρεσβεία. Χθες, πάντως, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου γνωστοποίησε την απόφασή της να μην καταθέσει στεφάνι, καθώς όπως είπε “δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να γίνονται καταθέσεις στεφάνων με τη συνοδεία είτε της αστυνομίας είτε κομματικών υποστηρικτών”.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η υπουργός αναφέρει ότι “το Πολυτεχνείο και η εξέγερση των νέων και του λαού εναντίον της χούντας είναι ένα φωτεινό παράδειγμα, ένα σύμβολο, μία μνήμη που μας ενώνει και μας εμπνέει. Σεβασμός στο Πολυτεχνείο σημαίνει πάνω από όλα σεβασμός στην αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι -με τις συνθήκες που δημιουργούν εδώ και χρόνια οι εκτός δημοκρατικών ορίων ενέργειες δυναμικών μειοψηφιών- δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να γίνονται καταθέσεις στεφάνων”.

Στη συνέχεια η κ. Διαμαντοπούλου αιτιολογεί την απόφασή της με την υπογράμμιση: “Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτήν τη διαδικασία που συνιστά βαθιά προσβολή της ιστορικής μνήμης και μετατρέπει την ουσία και το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου σε θέαμα βίας και εντυπώσεων. Αντί στεφάνων οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε αυτήν την αλήθεια. Εχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε το πραγματικό νόημα και τον συμβολισμό του Πολυτεχνείου και να απομονώσουμε πολιτικά και ηθικά τις μειοψηφίες, που με τις πράξεις τους υπονομεύουν την έννοια της δημοκρατικής έκφρασης όλων των πολιτών”.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου ολοκληρώνονται σήμερα, με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία που αναμένεται να ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι. Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας, καθώς 7.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε όλους τους δρόμους από τους οποίους θα περάσουν οι συγκεντρωμένοι. Οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο θα αρχίσουν να κλείνουν όσο πλησιάζει η έναρξη της πορείας. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. θα υπάρχουν κιγκλιδώματα μπροστά από τη Βουλή και ενδεχομένως μπροστά και από άλλα κτόρια, όπως αυτό της ΕΕ.

Η υπ. Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου

Η υπ. Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου

Τα επεισόδια, πάντως, που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα και κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου φαίνεται ότι έχουν προβληματίσει τους πολιτικούς όλων των κομμάτων, οι οποίοι αποφεύγουν να προσέρχονται σε εκδηλώσεις υπό τον φόβο των αντιδράσεων. Χθες, ωστόσο, στο Πολυτεχνείο η μέρα κύλησε ήρεμα αλλά και με μικρή προσέλευση από την πλευρά του κόσμου, ενώ στεφάνια κατέθεσαν κυρίως εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων και διάφορων κοινωνικών φορέων.

Στο μεταξύ, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής για την απόφασή του να γίνει αναπλήρωση μαθημάτων σε ορισμένα σχολεία και τη 17η Νοεμβρίου. Η ΟΛΜΕ κάλεσε τους συλλόγους διδασκόντων να μην κάνουν μάθημα σήμερα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενταση μεταξύ κουκουλοφόρων και μελών της ΚΝΕ

Με επεισόδια μεταξύ ομάδων αντιεξουσιαστών και φοιτητών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ συνοδεύτηκε η χθεσινή τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με την οποία ξεκίνησαν οι διήμερες εκδηλώσεις για την 38η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ομάδα περίπου 10 κουκουλοφόρων επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον χώρο και συνεπλάκησαν με τα μέλη της ΚΝΕ που περιφρουρούσαν τη συγκέντρωσή τους και τους απώθησαν. Στη συνέχεια, κατά την αποχώρησή τους από τον χώρο της εκδήλωσης, οι νεολαίοι του ΚΚΕ δέχτηκαν επίθεση με πέτρες από τους αναρχικούς, οι οποίοι βγήκαν από τους χώρους της Φιλοσοφικής Σχολής. Ακολούθησε κυνηγητό και τα πνεύματα ηρέμησαν γρήγορα, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Νωρίτερα, οι συγκεντρωμένοι φοιτητές, οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης φώναζαν συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής και κατά του νέου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αποδοκίμασαν τον πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλο, την ώρα που κατέθετε το τελευταίο στεφάνι στο μνημείο.

Οι επετειακές εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα και κορυφώνονται με την καθιερωμένη συγκέντρωση που θα ξεκινήσει στις 5.30 το απόγευμα στην Πολυτεχνική Σχολή και την πορεία που θα ακολουθήσει με κατάληψη στο Αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης.

Σε καίριες θέσεις στους δρόμους της πόλης θα αναπτυχθούν δυνάμεις συνολικά 2.500 αστυνομικών, με σκοπό να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, παρουσία και τριών εισαγγελέων, ενώ θα γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε άτομα γύρω από τους χώρους του ΑΠΘ, όπου συνήθως βρίσκουν καταφύγιο ομάδες ταραξιών.

Ο πρύτανης του ιδρύματος επέμεινε χθες στην προάσπιση του ασύλου.

“Οδηγό επιβίωσης” για τα μέλη του, εν όψει των σημερινών διαδηλώσεων, εξέδωσε και ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Καλεί τους καταστηματάρχες να έχουν διακριτική παρουσία και φωτισμό κατά τη διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων τους, να ενεργοποιήσουν τα στόρια ή οτιδήποτε άλλο προστατευτικό μετά το κλείσιμο.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ, ΕΘΝΟΣ, 17/11/2011

 
Leave a comment

Posted by on November 17, 2011 in Πολυτεχνείο

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: