RSS

38η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ. Σήμερα η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία

17 Nov

Ολοκληρώνεται σήμερα ο τριήμερος γιορτασμός της επετείου 

Eurokinissi

Κορυφώνεται σήμερα ο τριήμερος γιορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Το αγωνιστικό ραντεβού που δίνουν για την αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ είναι στην Ομόνοια, στις 5 μ.μ., όπου θα γίνει συγκέντρωση και θα ακολουθήσει η πορεία. Η ΕΕΔΥΕ έχει ορίσει σημείο συνάντησης, στις 5 μ.μ. στο HONDOS στην Ομόνοια.Τριάντα οχτώ χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, με το επίκαιρο σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», η σημερινή πορεία μπορεί ν’ αποτελέσει ένα ακόμα ηχηρό λαϊκό μήνυμα ενάντια στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Αξια εκπρόσωπος αυτής της κυβέρνησης είναι και η …αρμόδια υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, που αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι, με δήλωσή της, υποστηρίζοντας πως οι εκδηλώσεις τιμής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελούν «βαθιά προσβολή της ιστορικής μνήμης» από μειοψηφίες!

Σε πλήρη αντίθεση με το μαύρο μέτωπο, και χτες τίμησαν την επέτειο χιλιάδες άνθρωποι, επισκεπτόμενοι το χώρο του Πολυτεχνείου και καταθέτοντας ένα λουλούδι στο μνημείο. Επίσης, συνεχίστηκε, χτες, η κατάθεση στεφανιών από δεκάδες φορείς, το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974, την Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας, την ΕΕΔΥΕ, την ΠΑΣΕΒΕ κ.ά.

Στεφάνι στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Motion Team

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή της κατάθεσης στεφανιών από την ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, την ΠΕΚΑΜ, την ΠΕΣΑΘΕΑ, την ΠΕΣΑΦΕ, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ στο Τορόντο και το Σύνδεσμο Αντιστασιακών Δημοσιογράφων 1941 – 1944. Οι παραπάνω κατέθεσαν στεφάνι και στο μνημείο των αγωνιστών ΕΠΟΝιτών σπουδαστών.Την επέτειο του Πολυτεχνείου τιμούν παράλληλα οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς: Σε μία ώρα στάση εργασίας προχώρησε χτες και θα την επαναλάβει και σήμερα ηΠανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών. Παράλληλα, διοργάνωσε γιορταστικές εκδηλώσεις σε όλα τα εργοστάσια του κλάδου. Αντίστοιχα στηΛάρισα η διοίκηση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών – Ιματισμού – Δέρματος αποφάσισε για σήμερα την κήρυξη μιας ώρας στάσης εργασίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους του κλάδου στο νομό.

  • Στη Θεσσαλονίκη

Στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που καλεί ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών της περιόδου 1967 -1974, σήμερα στις 5 το απόγευμα στο Πολυτεχνείο και την πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο, καλούν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.

Καλούν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να τιμήσουν μαζικά, ταξικά, μαχητικά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που δείχνει ότι όταν ο λαός είναι αποφασισμένος μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και την Ιστορία, μπορεί να ανατρέψει κάθε αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της.

«Σήμερα, που στη χώρα μας ετοιμάζεται να εξαπολυθεί μια ακόμα χειρότερη αντιλαϊκή λαίλαπα από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των υμνητών της χούντας, του ΛΑ.Ο.Σ., με κουμανταδόρο την Ευρωπαϊκή Ενωση…

Σήμερα είναι η ώρα να οργανωθεί από τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα άλλα λαϊκά στρώματα η λαϊκή συμμαχία – μέτωπο ανάσχεσης και ανατροπής της επίθεσης του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων τους», σημειώνει η Γραμματεία.

Eurokinissi

Χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφανιών των φορέων και των συνδικάτων της πόλης, στο μνημείο του Πολυτεχνείου, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι του ΣΦΕΑ, της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας ου ΚΚΕ, της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ, του ΣΑΣΘ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, της ΠΟΕΕΠ, δεκάδων εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αγώνας για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων

  • Εκδήλωση της ΚΝΕ έγινε χτες στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ
  • Ομάδες προβοκατόρων προσπάθησαν να χτυπήσουν την εκδήλωση
Με μαζική συμμετοχή της νεολαίας πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ η εκδήλωση της ΝΟ ΑΕΙ – ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η προσπάθεια των γνωστών προβοκατόρων – παρακρατικών να χτυπήσουν την εκδήλωση εφορμώντας με πέτρες, φωτοβολίδες και ξύλα αντιμετωπίστηκε άμεσα από την περιφρούρηση της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου με ομιλητή τον Οδυσσέα Μαάιτα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο οποίος κάλεσε το λαό και τη νεολαία να ενισχύσουν και να συμπορευθούν με το ΚΚΕ για τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική, για αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δείχνει ότι ο δρόμος του αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στην πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αγώνας που πρέπει να γίνει με πιο προωθημένα συνθήματα και στόχους από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού κινήματος. Η μάχη για ψωμί, δουλειά, μόρφωση, υγεία, κοινωνικές παροχές, είναι όσο ποτέ άλλοτε δεμένη με το στόχο της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων. Αυτό είναι το μοναδικό επίκαιρο περιεχόμενο της λαϊκής ενότητας. Αν δεν ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων, αν δεν αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την ΕΕ, δεν θα γλυτώσει ο λαός από τα δεσμά και τα μέτρα καταστροφής του».

Μετά την ομιλία, ακολούθησε συναυλία στο φουαγιέ του ΠολυτεχνείοΣτο κενό η επίθεση

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου, μια ομάδα κουκουλοφόρων, με ξύλα, πέτρες και πετώντας φωτοβολίδες, προσπάθησε να μπει στη σχολή αρχικά από το κυλικείο και στη συνέχεια από την κεντρική είσοδο. Αμέσως οι ομάδες περιφρούρησης της ΚΝΕ μπλόκαραν τις εισόδους του αμφιθεάτρου. Αντιμετώπισαν τους προβοκάτορες και τους πήραν στο κυνήγι.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, συγκροτημένα, πραγματοποίησαν πορεία από το Πολυτεχνείο μέχρι το Αγαλμα Βενιζέλου. Με τα συνθήματά τους κατήγγειλαν τη νέα δολοφονική επίθεση που στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους νέους που συσπειρώνονται στη γραμμή της απειθαρχίας και της ανυπακοής, δυναμώνουν την κοινωνική συμμαχία που παλεύει για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. «Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές. Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές», «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ αυτό είναι το ΚΚΕ» διαδήλωσαν.

Να μην επιτρέψουμε την αναβίωση του φασισμού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΑΚΕΛ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

«Τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου, τιμούμε τους αγώνες όλων όσων αντιστάθηκαν στην ξενοκίνητη Χούντα των Συνταγματαρχών, τόσο στην Ελλάδα όσο και εδώ στην Κύπρο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του για την επέτειο του Πολυτεχνείου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Με αφορμή την επέτειο της κορύφωσης της αντιδικτατορικής πάλης του ελληνικού λαού, το ΑΚΕΛ σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του: «Πριν καταρρεύσει στην Ελλάδα, η Χούντα σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β’ είχαν ήδη εξυφάνει τα σχέδια της προδοσίας της Κύπρου. Δυστυχώς έμελλε να θυσιαστεί και η Κύπρος για να καταρρεύσει τελικά η φασιστική χούντα. Η αντικατοχική πάλη που διεξάγει ο λαός μας τα τελευταία 37 χρόνια, εμπνέεται από τα διαχρονικά και πανανθρώπινα ιδανικά της γενιάς του Πολυτεχνείου. Τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του αγνού πατριωτισμού και της κοινωνικής προόδου.

Το νόημα και το περιεχόμενο της λαϊκής εξέγερσης που κορυφώθηκε με το Πολυτεχνείο μάς υπενθυμίζει συνεχώς ότι οφείλουμε να αγωνιζόμαστε προκειμένου να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη και ελεύθερη απ’ άκρη σ’ άκρη με το λαό της αφέντη στον τόπο του. Μας υπενθυμίζει ακόμα ότι το ίδιο αποφασιστικά οφείλουμε να παλεύουμε ενάντια στο φασισμό σε όλες του τις μορφές και ενάντια στα ακροδεξιά ιδεολογήματα», τονίζει στην ανακοίνωση και επισημαίνει: «Η εμφάνιση διαφόρων ακροδεξιών οργανώσεων σήμερα στην Κύπρο που ενδύονται τον υπερπατριωτισμό για να καλύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο, ούτε μας ξεγελά, ούτε μας πείθει. Ο κυπριακός λαός θυμάται και ζει καθημερινά τα δεινά που προκάλεσε ο φασισμός στον τόπο μας. Ως ΑΚΕΛ, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να μην επιτρέψουμε την αναβίωσή του».

ΠΑΣΥ: Αγωνιστικά να πορευτεί η αγροτιά

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας για την επέτειο

Αγωνιστικό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο, απευθύνει Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ χαιρετίζει και τιμάει την 38η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ο αγώνας του λαού μας ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα, η ηρωική στάση χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών απέναντι στα βασανιστήρια και τις φυλακίσεις, τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και στόχοι της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τους αγώνες μας σήμερα.

Σήμερα η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει στη χώρα μας, οδηγώντας στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες λαού, ξεκληρίζει δεκάδες χιλιάδες αγρότες. Οσα “φτιασίδια” και αν προσπαθούν να βάλουν δεν μπορούν να κρύψουν τη σαπίλα και το βάρβαρο χαρακτήρα του καπιταλισμού, ούτε μπορούν να ξεγελάσουν με κυβερνήσεις συνεργασίας όπως αυτή του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ., με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς, των υποστηρικτών δηλαδή του Μεταξά και της Χούντας.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και η νεολαία μπορούν να βγάλουν καλύτερα συμπεράσματα για τις πολιτικές των κομμάτων που στηρίζουν τους καπιταλιστές, για τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να απορρίψουν τα σύγχρονα εκβιαστικά διλήμματα για ευρώ ή δραχμή για μέσα ή έξω στην Ευρωζώνη.

Εντείνουμε τη δράση μας για την προστασία του εισοδήματος, για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας που θα καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, ενάντια στα χαράτσια με οργανωμένη αντίδραση στους τόπους δουλειάς, στις συνοικίες και στα χωριά την κοινή δράση και τον συντονισμό με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου. Αντικειμενικά σήμερα μπαίνουν προς επίλυση συνθήματα και στόχοι πολύ πιο προωθημένοι.

Κάτω τα κόμματα και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Πάλη για Λαϊκή Εξουσία με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό – λαϊκό έλεγχο, παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς, έτσι θα εξασφαλίζεται εισόδημα και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς στους αγρότες και θα καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας και η βιομηχανία με πρώτες ύλες. Αυτό είναι το σύγχρονο μήνυμα του Νοέμβρη, σε αυτή την πάλη καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που θα εκφραστεί με τη μαζική συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις τιμής για το Πολυτεχνείο σε κάθε νομό».

Κανένα μάθημα «αναπλήρωσης» σήμερα!

Σήμερα, μέρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία, κάποιοι επιδιώκουν να γίνουν μαθήματα «αναπλήρωσης» στα σχολεία, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Εκπαίδευσης Αττικής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ. Πρόκειται για τους εκφραστές της πολιτικής του υπουργείου της …φωτοτυπίας, που ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει τη διανομή όλων των βιβλίων και για βδομάδες «πρόσφερε» φωτοτυπίες και DVD, που τώρα «καίγονται» υποτίθεται να κάνουν αναπληρώσεις στα σχολεία που είχαν καταλήψεις. Η μοναδική απάντηση που τους αρμόζει είναι, προφανώς, κανένας εκπαιδευτικός να μη δεχτεί να κάνει μάθημα και οι μαθητές να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή αντιιμπεριαλιστική πορεία.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
Σήμερα Πέμπτη

Η ΟΒ Θήβας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Επέτειος Πολυτεχνείου – Καπιταλιστική κρίση», στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα παλιού Δημαρχείου.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 17, 2011 in Πολυτεχνείο

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: