RSS

Ένταση στο Πολυτεχνείο

16 Nov
  • Σε εξέλιξη οι εορτασμοί για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ένταση στο χώρο όταν έγινε αντιληπτή η παρουσία του υφυπουργού Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου.

Λίγα λεπτά μετά τις 12.30 το μεσημέρι ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης πέρασε την πύλη του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, για να παραστεί σε συναυλία- αφιέρωμα στο έργο του, με τραγούδια που ακούγονταν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του΄73. Εκείνη την ώρα επέλεξε να επισκεφθεί το Πολυτεχνείο για να αποτίσει φόρο τιμής, μαζί με μαθητές από διάφορα σχολεία και ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος είναι ο πρώτος αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας που μεταβαίνει στο Πολυτεχνείο, τα τελευταία χρόνια, την ώρα που στο προαύλιο βρίσκονται εκατοντάδες άτομα. Ο υφυπουργός κατέθεσε στεφάνι και σε δηλώσεις του επισήμανε την επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου. Κατά την έξοδό του όμως από την κεντρική πύλη, μια μικρή ομάδα νεαρών ατόμων φώναξε συνθήματα αποδοκιμασίας, ενώ ορισμένοι δεν δίστασαν να εκσφενδονίσουν εναντίον του κύπελλα με καφέ και μπουκάλια με νερό.

Λίγο αργότερα, ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε: «Πήγα στο Πολυτεχνείο, για να αποτίσω φόρο τιμής ως πανεπιστημιακός και ως υφυπουργός Παιδείας. Μπήκα από την κύρια είσοδο, κατέθεσα στεφάνι, έκανα δηλώσεις και, με αντιπροσωπεία λυκείου της περιοχής Μεταμόρφωσης, επισκέφθηκα τον πρύτανη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Βγήκα πάλι από την κύρια είσοδο του Ιδρύματος, γιατί έτσι κρίνω ότι πρέπει να κάνει οποιοδήποτε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας, σε μια τέτοια γιορτή. Οι χυδαίες εκδηλώσεις απομονωμένων ομάδων, σίγουρα δεν χαρακτηρίζουν την Πολυτεχνική Κοινότητα, δεν αμαυρώνουν τη γιορτή του Πολυτεχνείου, δεν με αγγίζουν προσωπικά και τους επιστρέφονται, μαζί με την αποδοκιμασία για τέτοια γεγονότα που τελικά υπηρετούν και εξυπηρετούν τους αρνητές του Πολυτεχνείου και των συμβολισμών του».

Η ένταση κράτησε για λίγα λεπτά και αυτή την ώρα όλα είναι ήρεμα στο Πολυτεχνείο.

Eκατοντάδες Αθηναίοι, κάθε ηλικίας, άρχισαν να καταφθάνουν από το πρωί στο Πολυτεχνείο, για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο, αποτίοντας φόρο τιμής στην εξέγερση του Νοέμβρη του ΄73.

Το πρωί, στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κ. Τσικρικάς, επικεφαλής αντιπροσωπείας, εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως επίσης και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων καθηγητών και δασκάλων (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ).

Οι δηλώσεις όλων επικεντρώθηκαν στο ότι το κεντρικό σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», εξακολουθεί, μετά από 39 χρόνια, να είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων τόνισαν, ιδιαίτερα, τις περικοπές και τις μειώσεις που γίνονται παντού και ιδιαιτέρως στην Παιδεία, ενώ οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων έκαναν λόγο για αναβίωση του φασισμού στις ημέρες μας, με το μόρφωμα «Χρυσή Αυγή».

Η κατάθεση στεφανιών θα συνεχιστεί ως τις 9 το βράδυ, που θα κλείσουν οι πύλες του Πολυτεχνείου, ενώ γίνονται συνεχώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα, καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενοι έχουν αναλάβει την περιφρούρηση των εκδηλώσεων, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, ενώ η Σύγκλητος θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση.

Αύριο, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις, με την πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, στις 3 το μεσημέρι. Στις 2, θα κλείσουν οι πύλες του Ιδρύματος, για να αρχίσει η καθιερωμένη εκδήλωση με ομιλίες και προσκλητήριο νεκρών.

http://www.kathimerini.gr

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: