RSS

«Μεγάλη δημοκρατική παρακαταθήκη η εξέγερση του Πολυτεχνείου»

16 Nov
  • Μηνύματα για την 39η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου 1973, απηύθυναν τα πολιτικά κόμματα.
«Μεγάλη δημοκρατική παρακαταθήκη η εξέγερση του Πολυτεχνείου»

«Η εξέγερση του 1973 ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή. Ζει στους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία, ειρήνη, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση. Συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός μπορεί να πιστέψει στις δυνάμεις του, να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων και να οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό», αναφέρει στο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«39 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η συγκυβέρνηση του μνημονίου πραγματοποιεί μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Η δημοκρατία συρρικνώνεται, ο αυταρχισμός και η καταστολή αποτελούν την απάντηση στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Η χώρα μετατρέπεται σε μια οιονεί αποικία χρέους, όπου η λαϊκή κυριαρχία δίνει τη θέση της στις προσταγές της τρόικας. Με ψέματα και εκβιασμούς προσπαθούν να αποσπάσουν τη συναίνεση του λαού, να τον τρομοκρατήσουν για να παραιτηθεί από τους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία. Νεοναζιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση για να ξεδιπλώσουν το μίσος τους απέναντι στους αδύνατους και απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία. Προσπαθούν να αθωώσουν τη στρατιωτική δικτατορία, να σπιλώσουν τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, να ξαναγράψουν την ιστορία σβήνοντας τους αγώνες του λαού μας για ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία.

Θα μας βρουν απέναντί τους. Η μόνη διέξοδος για τους εργαζομένους και τη νεολαία είναι αυτός της οργανωμένης και συλλογικής δράσης, της ρήξης και της συλλογικής αντίστασης απέναντι στην πολιτική της εξαθλίωσης. Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε πραγματικά τις ζωές μας στα χέρια μας. Να διώξουμε την κυβέρνηση του μνημονίου. Να αντιπαρατεθούμε στον κοινωνικό κανιβαλισμό των φασιστών. Να αγωνιστούμε για μια κυβέρνηση των εργαζομένων και της νεολαίας, που θα υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της», συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετέχουν μαζικά, αγωνιστικά και ειρηνικά το Σάββατο 17/11 στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα. Προσυγκέντρωση 3 μ.μ. πλ. Κλαυθμώνος» καταλήγει η ανακοίνωση

«Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, λαμβάνει χώρα σε μια ιστορική συγκυρία για την ελληνική κοινωνία. Ο κόσμος που επισκέφθηκε και θα επισκεφτεί τον ιστορικό τόπο της εξέγερσης του 1973, αποτελεί την πιο τρανή απάντηση απέναντι στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και σε κάθε λογής ευεργετημένο της χούντας. Οποιαδήποτε απόπειρα να μετατραπεί ο ιστορικός χώρος του Πολυτεχνείου σε αρένα βίαιων συγκρούσεων, καμία σχέση δεν έχει με το νόημα της εξέγερσης και φυσικά δίνει πάτημα σε όσους συστηματικά συκοφαντούν τους αγώνες του νεολαιίστικου κινήματος», ανέφερε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί πάντα μια μεγάλη δημοκρατική παρακαταθήκη για τους αγώνες του λαού και της νεολαίας», αναφέρει στο μήνυμά της η Δημοκρατική Αριστερά.

«Στις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές που περνά η ελληνική κοινωνία, τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη ενάντια στα φαινόμενα φασισμού, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Σήμερα, που κορυφώνεται η οικονομική κρίση στη χώρα μας, είναι ταυτόχρονα πρώτιστο καθήκον η πίστη στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στον αγώνα για την ενίσχυση των θεσμών της δημοκρατίας», προσθέτει η ΔΗΜΑΡ.

«Το μήνυμα του αντιδικτατορικού αγώνα σηματοδοτεί την πιο πλατιά ενότητα του λαού και των προοδευτικών δυνάμεων για τη διέξοδο της χώρας από την κρίση, για την αποτροπή της χρεοκοπίας, για την υπεράσπιση των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων», καταλήγει.

Με μια περιεκτική παρέμβαση του προεδρεύοντος της συνεδρίασης Λεωνίδα Γρηγοράκου και παρουσία λιγότερων από πέντε βουλευτών, καθώς η σημερινή είναι ημέρα που έχει προγραμματιστεί κοινοβουλευτικός έλεγχος και δεν απαιτεί πολυάριθμη παρουσία βουλευτών για ψηφοφορία, ηΒουλή αναφέρθηκε στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λεωνίδας Γρηγοράκος είπε ότι η σημερινή είναι ημέρα μνήμης για όσους έζησαν στην περίοδο της χούντας και ημέρα για να μαθαίνουν οι νεότεροι από το μήνυμα των ηρωικών πράξεων εκείνης της εποχής που πρέπει να παραμένει αναλλοίωτο και να αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία.

«Δεν θέλω να καταχραστώ το χρόνο των ομιλητών, για να επαναλάβω τα ίδια πράγματα» είπε ο παριστάμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

 
Leave a comment

Posted by on November 16, 2012 in Μηνύματα, Πολυτεχνείο

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: