RSS

Το Πολυτεχνείο έχει τους νεκρούς του και η ιστορία δεν ξαναγράφεται

16 Nov
  • Ανακοινώσεις καταδίκης των τραμπουκισμών στην κατάθεση στεφάνων
Παπαματθαίου Μάρνυ, ΤΟ ΒΗΜΑ:  15/11/2012
Το Πολυτεχνείο έχει τους νεκρούς του και η ιστορία δεν ξαναγράφεται

«Το Πολυτεχνείο έχει τους νεκρούς του και δεν το διαπραγματευόμαστε. Η ιστορία έχει γραφτεί και δεν θα την ξαναγράψει κανείς». Αυτό δήλωσε η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Τόνια Μωροπούλου, απαντώντας, χωρίς να την κατονομάσει, στην Χρυσή Αυγή που αμφισβήτησε τις προηγούμενες ημέρες την ύπαρξη νεκρών στην διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973. Στην σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη των εφετινών εκδηλώσεων μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ανακοινώθηκε επίσημα η εκδήλωση-συναυλία που θα γίνει αύριο Παρασκευή με τιμώμενο πρόσωπο τον Μίκη Θεοδωράκη και τον ίδιο παρόντα στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος στην οδό Πατησίων.

Το μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει στις 12.30 μ.μ. από την ορχήστρα και την χορωδία του Ιδρύματος που θα παίξει, όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μωροπούλου «τα τραγούδια που ακούγαμε στην διάρκεια της κατάληψης του Πολυτεχνείου».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων Νίκος Τριανταφύλλου, μίλησε για τον αντιδικτατορικό αγώνα και είπε ότι σχηματισμοί όπως η Χρυσή Αυγή, «δεν είναι συνομιλητές μας».
Παράλληλα σημείωσε ότι κάποιοι αυτή την περίοδο προσπαθούν να ενοχοποιήσουν για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. «Δεν φταίει το Πολυτεχνείο για όλα αυτά» είπε ο κ. Τριανταφύλλου. «Αν κάποιοι εξαργύρωσαν την συμμετοχή τους στην εξέγερση να ψάξουν να τους βρουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όλοι οι ομιλητές είπαν ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο, το μέλλον της χώρας ακολουθείται από σκοτεινούς συνειρμούς, ενώ μέσα σε όλα αυτά, τεράστιο είναι το πρόβλημα των πανεπιστημίων με την υποχρηματοδότηση τους.
Για τα επεισόδια που έγιναν το πρωί μεταξύ μελών της φοιτητικής παράταξης ΠΑΣΠ και ομάδων νεαρών που τους επιτέθηκαν με κουκούλες και λοστούς, οι ομιλητές ανέφεραν ότι δεν έγινε καμία επίσημη καταγγελία για το θέμα στην οργανωτική επιτροπή.
Η Νεολαία ΠαΣοΚ εξέδωσε πάντως ανακοίνωση για το θέμα στην οποία «καταγγέλλει την εγκληματική δράση κουκουλοφόρων, κατά την έναρξη του τριήμερου εορτασμού της 39ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου».
Οπως καταγγέλουν τα μέλη της ΠΑΣΠ «συγκεκριμένα, σήμερα στις 10.00 π.μ., κουκουλοφόροι επιτέθηκαν εναντίον μελών φοιτητικών παρατάξεων, μεταξύ αυτών και της φοιτητικής μας Παράταξης, της ΠΑΣΠ, που βρίσκονταν στο χώρο του Πολυτεχνείου και συμμετείχαν στον εορτασμό. Το αποτέλεσμα της απρόκλητης και εγκληματικής αυτής επίθεσης, ήταν ο τραυματισμός και τριών συντρόφων μας, μελών της ΠΑΣΠ, και μάλιστα ενός εξ αυτών πολύ σοβαρά».
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η εγκληματική δράση των κουκουλοφόρων αμαυρώνει την επέτειο και τα μηνύματα του Πολυτεχνείου. Αναδεικνύει μια νέα μορφή ολοκληρωτισμού, που απειλεί την ελληνική κοινωνία, τον ολοκληρωτισμό της βίας και των τραμπουκισμών, και μάλιστα της βίας των πολιτικών άκρων.
Καλούμε την ελληνική νεολαία, τις πολιτικές οργανώσεις νεολαίας, τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν, καθαρά και απερίφραστα, απέναντι στα φαινόμενα πολιτικής και κοινωνικής βίας. Επισημαίνουμε, ότι όσοι, από δω και πέρα, αναζητήσουν ή δώσουν άλλοθι στους εκφραστές αυτών των πολιτικών συμπεριφορών, είναι συνεργοί σε εγκληματικές πράξεις κατά ανθρώπινων ζωών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ«Το ΚΚΕ καλεί τις νέες, τους νέους, τους εργαζόμενους, να τιμήσουν την εξέγερση του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο το 1973, τους νεκρούς του Νοέμβρη, υψώνοντας ψηλά τη σημαία της πάλης για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων και της ΕΕ». Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος, όπου τονίζεται, ότι «αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποκρούσουν και να βάλουν τέλος στα βάρβαρα μέτρα που συνεχώς τους επιβάλλουν οι κυβερνήσεις που υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία, για να μην πληρώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και της καπιταλιστικής ανάπτυξης που σήμερα απαιτεί φτώχεια και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ εκφράζει την περηφάνια του για τα μέλη και τα στελέχη του, τους ΚΝίτες και τις Κνίτισσες, τους φίλους και οπαδούς του και τα μέλη της ΑντιΕΦΕΕ που πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη και δεν λύγισαν σε καμιά φυλακή και σε κανένα τόπο βασανιστηρίων και μαρτυρίου, ενώ εκφράζει επίσης την περηφάνια του για «τη συμβολή του κόμματος και της ΚΝΕ στις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου, στη σκληρή πάλη για να αναπτυχθεί η αντίσταση του λαού και της νεολαίας για να σπάσει ο φόβος, ο συμβιβασμός και η μοιρολατρία.

Οι νέες, οι νέοι, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, ιδιαίτερα τα παιδιά των εργατικών και φτωχών λαϊκών οικογενειών, έχουν δικαίωμα και πρέπει να μάθουν την αλήθεια για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του ’73, τις καταλήψεις της Νομικής που προηγήθηκαν, καθώς και για το ρόλο της στρατιωτικής δικτατορίας υπέρ του ΝΑΤΟ και της πλουτοκρατίας», επισημαίνει το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «η λάσπη και η συκοφάντηση που εξαπολύει η ναζιστική Χρυσή Αυγή και άλλοι που θέλουν να διαστρεβλώσουν την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου και τη μεγάλη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνολικά στον αντιδικτατορικό αγώνα, πρέπει να αποκρουστεί αποφασιστικά.

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μπορούν με τη δική τους συμμαχία να κατακτήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους στο δρόμο της οργάνωσης και της πάλης για τη ριζική ανατροπή, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για την εργατική-λαϊκή εξουσία» αναφέρει η ανακοίνωσή του ΚΚΕ

Αναφερόμενο εξάλλου στα ψέματα της Χρυσής Αυγής, το ΚΚΕ αναφέρει:

«Η ναζιστική Χρυσή Αυγή επιχειρεί να λασπώσει την ηρωική εξέγερση του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο το 1973 ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, λέγοντας τα ίδια αισχρά ψέματα που χρησιμοποίησε η δικτατορία για να κρύψει το μεγάλο της έγκλημα. Επιχειρεί να αθωώσει τη στρατιωτική δικτατορία, που με τη βία και τα βασανιστήρια κατά του αγωνιζόμενου λαού υπηρέτησε τα μονοπώλια και το ΝΑΤΟ» υπογραμμίζει το ΚΚΕ με σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του «για τις συκοφαντίες της “Χρυσής Αυγής” για το Πολυτεχνείο 1973. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να τους δώσουν την απάντηση που τους ταιριάζει».

Η ανακοίνωση της ΔΗΜ.ΑΡ
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, 39 χρόνια μετά, εκφράζει πολλαπλά μηνύματα. Ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι τα πιο σημαντικά. Οι φοιτητές που συμμετείχαν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973 δεν χρησιμοποίησαν τη βία στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τη χούντα, αντίθετα το “είμαστε άοπλοι” ακόμα και σήμερα προκαλεί θαυμασμό και συγκίνηση για τη δύναμη της ψυχής τους» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΗΜ.ΑΡ.
«Καπήλευση της μνήμης του Πολυτεχνείου από όσους πιστεύουν κάθε φορά ότι μπορούν, είτε να αποφασίζουν ποιος έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου, είτε να κλειδαμπαρώνουν σύμβολά της σε κομματικά γραφεία, αποτελεί διαστρέβλωση του νοήματός της και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τους πολίτες με δημοκρατική συνείδηση.
Στο πλαίσιο αυτό καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις βιαιοπραγίες και τους τραμπουκισμούς που αμαυρώνουν τη μνήμη της εξέγερσης και αποτελούν θλιβερό παράδειγμα του φαινομένου υιοθέτησης της βίας απ’ όλο και μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 16, 2012 in Πολυτεχνείο

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: