RSS

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου

17 Nov

Καλφέλης Γρηγόρης
TO BHMA:  17/11/2012

Αν θέσει κανείς το αφελές ερώτημα «τι είχε στο μυαλό του ο Χίτλερ όταν έπραττε τόσο απάνθρωπα πράγματα εναντίον των Εβραίων», τότε – μας λέει ο Σλάβοι Ζίζεκ – είναι δυνατό να δοθούν τέσσερις απαντήσεις. Η δεύτερη απάντηση (στην οποία θέλω να επικεντρώσω την προσοχή μου) λέει το εξής πράγμα: Ο Χίτλερ ήταν ένας αγύρτης, ένας ενσυνείδητος χειραγωγός του οποίου το μίσος για τους Εβραίους καθώς και οι άλλες πολιτικές πεποιθήσεις χρησιμοποιήθηκαν περίτεχνα για να φθάσει στην εξουσία, που ήταν ο μοναδικός αληθινός του σκοπός. («Ζίζεκ, Ο Χίτλερ ως είρων»;)

Μήπως, λοιπόν, (για να δανειστώ το παραπάνω ευρύτερο σκεπτικό του Ζίζεκ) η Χρυσή Αυγή αρνείται αναιδώς το «παραμύθι του Πολυτεχνείου και τους ψεύτικους νεκρούς του» (όπως αναφέρει η γνωστή αφίσα που μοιράστηκε στη Καλαμάτα), γιατί κατανοεί κάλλιστα ότι βρίσκεται σε πολιτική άνοδο και ότι απευθύνεται σε μια κοινωνία, η οποία – λόγω της κρίσης – έχει χάσει πλέον το αξιακό της υπόστρωμα και μπορεί να πιστεύει τα πάντα;

Και πώς το πετυχαίνει αυτό; Υιοθετώντας και πάλι μια γνωστή χιτλερική μεθοδολογία, η οποία λέει ότι προκειμένου να κυριαρχήσει κανείς στα πλήθη και να διεγείρει τα πάθη τους, θα πρέπει να τους παρουσιάσει μια απλοποιημένη εικόνα ενός μεγάλου εχθρού στον οποίο αποδίδεται όλο το φταίξιμο!

Και ποιος είναι ο μεγάλος εχθρός που φταίει ιστορικά για τα πάντα; Η μεταπολίτευση και η διαφθορά της!

Και εδώ ακριβώς έγκειται η μέγιστη ιδεολογική διαστρέβλωση της Χρυσής Αυγής. Τι εννοώ; Η μεταπολίτευση ήταν ένα σύνθετο ιστορικό μέγεθος. Άνοιξε και πολύ θετικές προοπτικές για την ελληνική κοινωνία (δημοκρατική σταθερότητα, εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία), αλλά βεβαίως εμπεριείχε και τις αρνητικές της διαστάσεις (αυταρχικοί πρωθυπουργοί, έλλειμμα αντιπροσώπευσης, διαφθορά, σκάνδαλα κλπ).

Όμως, η Χρυσή Αυγή λανσάρει μονοδιάστατα τη διαφθορά της μεταπολίτευσης – γιατί αυτή η επιχειρηματολογία σήμερα πείθει – για να ακυρώσει χυδαία μια άλλη αναμφισβήτητη πραγματικότητα, που ήταν το Πολυτεχνείο και οι νεκροί του (όπως αποδεικνύεται και από την επίσημη έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών)!

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Αν σήμερα –λόγω της απίστευτης αξιακής χρεοκοπίας που βιώνουμε ως κοινωνία – αποδεχθούμε τα πάντα, τότε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε λησμονήσει εντελώς την ιστορία μας.

Και ένας λαός, χωρίς ιστορία, δεν έχει μέλλον!

* Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ
kalfelis@law.auth.gr
Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 17, 2012 in Πολυτεχνείο

 

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: