RSS

Σε εξέλιξη η πορεία του Πολυτεχνείου προς την Αμερικανική Πρεσβεία

17 Nov

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, όπου σε λίγη ώρα αναμένεται να φθάσουν οι φοιτητές που κρατούν στα χέρια τους τη σημαία του Πολυτεχνείου. Στις 2 το μεσημέρι έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου και άρχισε η κεντρική εκδήλωση για την 39η επέτειο από την εξέγερση του Νοέμβρη του ΄73. Η αντιπρύτανης του Ε.Μ.Πολυτεχνείου Τ. Μοροπούλου, στην ομιλία της επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι ούτε επετειακός  εορτασμός είτε επετειακή βία. Δεν  είναι άσυλο μιας ιδέας ή  μιας παράταξης.  Είναι όλων των ιδεών και δυνάμεων που μπορεί να αντιπαρατίθενται , αλλά που οφείλουν όμως να διαλέγονται μεταξύ τους και να συντίθενται.  Το Πολυτεχνείο άνοιξε δρόμους δύσκολους και αντιφατικούς, ανοικτούς και σήμερα. Ας τους πάρουμε… Η αντιπρύτανης, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια σήμερα, τονίζοντας τις περικοπές, τις μειώσεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται και τα οποία ολοένα και διογκώνονται.

Ο Νίκος Τριανταφύλλου, εκ μέρους του Συνδέσμου Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, αναφέρθηκε στα διάφορα νεοναζιστικά μορφώματα και τους νοσταλγούς του χουντικού παρελθόντος που υπάρχουν σήμερα, όπως είπε. Τόνισε ότι όλοι αυτοί όχι μόνο προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι  αν δεν υπήρχε το Πολυτεχνείο δεν θα είχαμε τη σημερινή οικονομική κρίση και ότι για όλα τα δεινά των εργαζομένων φταίει η γενιά του Πολυτεχνείου που, όπως λένε είναι η πιο σάπια γενιά.

Τους απαντάμε-πρόσθεσε ο Ν. Τριανταφύλλου – ότι πρωθυπουργοί,  υπουργοί  και λοιπό πολιτικό προσωπικό, μπορεί ηλικιακά και μόνο να ανήκουν στη γενιά του Πολυτεχνείου και να μην έχουν όμως καμία απολύτως σχέση με το Πολυτεχνείο.

Η  προσπάθεια να λοιδορήσουν το Πολυτεχνείο είναι μάταιη. Το Πολυτεχνείο  έχει καταγραφεί στη μνήμη  του λαού και της νεολαίας στη νεώτερη ιστορία χώρας με χρυσά γράμματα και δεν αλλάζει με τίποτα.  Και  ο ομιλητής κατέληξε λέγοντας ότι δεν θα δείξουμε ανοχή στα νεοναζιστικά μορφώματα και την παρακρατική τους πρακτική και δράση.

Τέλος, ο αντιπρύτανης της Ανωτάτης Σχολής καλών Τεχνών Παναγ. Χαραλάμπους, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η πόρτα του Πολυτεχνείου είναι το κορυφαίο κοινωνικό γλυπτό της χώρας μας.

Στις  2.55 από τη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων, ξεκίνησαν οι φοιτητές που κρατούσαν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου και μπήκαν επικεφαλής της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.

Μέχρι και τις 2 το μεσημέρι, δεκάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας, πέρασαν από το μνημείο του Πολυτεχνείου για να αφήσουν ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι.

Το χώρο του Πολυτεχνείου επισκέφθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι ο Αλέξης Tσίπρας και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο. Σε δηλώσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη και προσπαθεί μαζί με την ακροδεξιά να αφηγηθεί ξανά την ιστορία 40 χρόνων της χώρας. Προφανής στόχος -συνέχισε- είναι να την παραχαράξει για να ξεμπερδεύει με την μεταπολίτευση, με τις κατακτήσεις της ακόμη και με τα ανεκπλήρωτα και αδικαίωτα οράματά της. Πρόσθεσε ακόμη ότι το Πολυτεχνείο υπενθυμίζει στη νέα γενιά ότι ο λαός έχει μόνο ένα δρόμο αυτόν της αντίστασης και της ανυπακοής.

Νωρίς το πρωί στο χώρο του Πολυτεχνείου, κατέθεσε στεφάνι ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Αθανάσιος Παπαϊωάννου εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν κατά της Δικτατορίας.

Στεφάνι επίσης κατέθεσε και αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς και της νεολαίας του κόμματος με επικεφαλής τη Δώρα Καλλιπολίτη, μέλος της Εκτελεστικής η οποία δήλωσε : «Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο. Μήνυμα για την ενότητα του λαού και την προστασία της δημοκρατίας. Σήμερα, τα συνθήματα εκείνα μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και τη βία. Σήμερα, πρώτιστο καθήκον όλων μας πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ενίσχυση της δημοκρατίας».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της πορείας θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων σε δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά και στη λειτουργία των σταθμών του Μετρό και του Τραμ.

Οι σταθμοί του Μετρό σε Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηπους, Ακρόπολη και Μοναστηράκι θα κλείσουν από τις 12 το μεσημέρι, καθώς και οι σταθμοί σε Πανόρμου, Κατεχάκη και Εθνική ¶μυνα θα παραμείνουν κλειστοί από τις 2 το μεσημέρι και μέχρι η αστυνομία να ανάψει το «πράσινο φώς» για να ανοίξουν και να δοθούν ξανά προς χρήση από το κοινό.

Το ίδιο θα συμβεί και με τις στάσεις του Τραμ σε Σύνταγμα και Ζάππειο που θα κλείσουν από τις 2 μ.μ., μέχρι νεωτέρας. Όπως αναφέρει η ΣΤΑΣΥ η σύνδεση μεταξύ των γραμμών 2 και 3 του Μετρό θα γίνεται με λεωφορειακή γραμμή από τους σταθμούς Κεραμεικός (της γραμμής 3) και Σταθμός Λαρίσης (της γραμμής 2).

Επίσης, από την αστυνομία έχουν ανακοινωθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας.

Έτσι από τις 6 το πρωί μέχρι και τις 12 τα μεσάνυχτα δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων ενώ θα γίνεται σταδιακή διακοπή κυκλοφορίας από τις 2 το μεσημέρι (μέχρι την λήξη των εκδηλώσεων) στους εξής δρόμους:

– 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Πανεπιστημίου, στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
– Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
– Πλατεία Ομονοίας.
– Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και της οδού Σταδίου.
– Σταδίου σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
– Πλατεία Συντάγματος.
– Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της .
– Λ. Β. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
– Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
– Γέλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.
– Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Β. Σοφίας.
– Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Β. Σοφίας.
– Λ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
– Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
– Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Αμαλίας.
– Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας.
– Αθηνάς, σε όλο το μήκος της.
– Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς).
– Τσόχα, σε όλο το μήκος της.
– Σούτσου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Μαβίλη και της οδού Τσόχα.
– Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και Λ. Β. Σοφίας.
– Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Κατεχάκη και Λ. – Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
– Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
– Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Μεσογείων και Λ. Β. Σοφίας.
– Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,
– Λ. Β. Κων/νου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά.
– Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Β. Κων/νου.

Επίσης θα γίνει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες από τις 2 μ.μ. και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις στις παρακάτω οδούς:
– Βασ. Αλεξάνδρου, Βεντήρη, Χατζηγιάννη, Χ. Μέξη, Ηριδανού, στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
– Αιγινήτου, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.
– Λούρου, Λαμψάκου, Σεμιτέλου, Κερασούντος, στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
– Καρτάλη, Λυκαωνίας, Αγγ. Πυρρή στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.
– Ξενίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

 
Leave a comment

Posted by on November 17, 2012 in Πολυτεχνείο

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: