RSS

«Διπλή» πορεία στις πρεσβείες ΗΠΑ – Ισραήλ

18 Nov
  • ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
«Διπλή» πορεία στις πρεσβείες ΗΠΑ - Ισραήλ
[ΕΘΝΟΣ, 17/`1/2012,16:53].Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9.00 το βράδυ του Σαββάτου η πορεία χιλιάδων διαδηλωτών προς την αμερικανική πρεσβεία, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 39η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τμήμα των διαδηλωτών συνέχισε την πορεία μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία για να διαμαρτυρηθεί για τις επιθέσεις στη Γάζα. Η διαδήλωση ξεκίνησε μετά τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο Πολυτεχνείο και προπορεύονταν φοιτητές που κρατούσαν τη σημαία του Πολυτεχνείου. Ακολουθούσαν ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων 1967-1974, συνδικάτα, σωματεία εργαζομένων, πολιτικές οργανώσεις και φοιτητικοί σύλλογοι, που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Κατά τη διάρκεια της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, αρκετοί δρόμοι ήταν κλειστοί, όπως κλειστοί ήταν και οι σταθμοί του μετρό, στην περιοχή που εξελίσσονταν η πορεία. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν εμφανής, ενώ η ίδια, ανακοίνωσε ότι έκανε 48 προσαγωγές, από διαφορα σημεία της Αθήνας.

Το ΚΚΕ, είχε προσυγκέντρωση στην Ομόνοια και δεν τερμάτισε την πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ, αλλά συνέχισε με κατεύθυνση την πρεσβεία του Ισραήλ. To ίδιο έπραξαν και άλλα τμήματα της διαδήλωσης.

Mετά το πέρασμα των διαδηλωτών από την πρεσβεία των ΗΠΑ, εκπρόσωποί τους, στο ύψος του πύργου των Αθηνών, βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλείς των αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να τους επιτραπεί να κατευθυνθούν προς την προς την Ισραηλινή πρεσβεία. Σημειώνεται, ότι η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και έχει αποκλείσει όλους τους γύρω δρόμους που οδηγούν στην Ισραηλινή πρεσβεία, αφήνοντας ανοιχτή τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας προκειμένου να εκτρέψει την πορεία των διαδηλωτών.

«Διπλή» πορεία στις πρεσβείες ΗΠΑ - Ισραήλ

Το ΚΚΕ με διάβημα του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Θ. Παφίλη, ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια να ανοίξει ο δρόμος για να συνεχιστεί η διαδήλωση προς την ισραηλινή πρεσβεία.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παφίλης τόνισε ότι: «Θέλουμε να καταγγείλουμε την απόφαση της αστυνομίας και της κυβέρνησης να εμποδίσει την πορεία να πάει στην ισραηλινή πρεσβεία. Αυτή τη στιγμή, εδώ και αρκετή ώρα κλούβες της αστυνομίας έχουν κλείσει το δρόμο και δεν μπορεί η πορεία ουσιαστικά να προχωρήσει. Κάναμε διάβημα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι η απόφασή τους είναι να μην αφήσουν την πορεία να προχωρήσει.

«Διπλή» πορεία στις πρεσβείες ΗΠΑ - Ισραήλ

Περίπου στις 7.30μμ αποχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, άνοιξε ο δρόμος προς την πρεσβεία του Ισραήλ και οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιθηθεί στο Πολυτεχνείο η κεντρική εκδήλωση για την 39η επέτειο της εξέγερσης.

Η αντιπρύτανης του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Τ. Μοροπούλου, στην ομιλία της επισήμανε μεταξύ άλλων ότι “το Πολυτεχνείο δεν είναι ούτε επετειακός εορτασμός ούτε επετειακή βία. Δεν είναι άσυλο μιας ιδέας ή μιας παράταξης. Είναι όλων των ιδεών και δυνάμεων που μπορεί να αντιπαρατίθενται, αλλά που οφείλουν όμως να διαλέγονται μεταξύ τους και να συντίθενται”.

«Διπλή» πορεία στις πρεσβείες ΗΠΑ - Ισραήλ

Στις 11.00 το πρωί, το μνημείο των πεσόντων φοιτητών επισκέφθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Tσίπρας.

Σε δηλώσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το «μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη και προσπαθεί μαζί με την ακροδεξιά» να αφηγηθεί ξανά την ιστορία 40 χρόνων της χώρας.

Προφανής στόχος -συνέχισε- είναι να την παραχαράξει για να ξεμπερδεύει με την μεταπολίτευση, με τις κατακτήσεις της ακόμη και με τα ανεκπλήρωτα και αδικαίωτα οράματά της. Πρόσθεσε ακόμη ότι το Πολυτεχνείο «υπενθυμίζει στη νέα γενιά ότι ο λαός έχει μόνο ένα δρόμο αυτόν της αντίστασης και της ανυπακοής».

«Διπλή» πορεία στις πρεσβείες ΗΠΑ - Ισραήλ

Νωρίς το πρωί, στο χώρο του Πολυτεχνείου, κατέθεσε στεφάνι ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Αθανάσιος Παπαϊωάννου εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν κατά της Δικτατορίας.

Στεφάνι κατέθεσε και αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς και της νεολαίας του κόμματος με επικεφαλής τη Δώρα Καλλιπολίτη.

15.19 Ξεκίνησε η πορεία από το Πολυτεχνείο. Aμέσως μετά την «αποχώρηση» της σημαίας, αποκλείστηκε σταδιακά, ακόμη και για τους πεζούς, η οδός Πατησίων, από το ύψος της Χαλκοκονδύλη έως την Ιουλιανού.

15.43: Προασαγωγές νεαρών.

15.46: Πλήθος κόσμου βρίσκεται στην Κλαυθμώνος. Συμμετέχουν μέλη του «Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων ’67-74» και ακολουθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

16.00: Στην αμερικανική πρεσβεία φθάνει το πρώτο μπλόκ.Οι φοιτητές φθάνοντας έψαλλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από την σημαία και στη συνέχεια αποχώρησαν μέσω της οδού Σούτσου ενώ ο δρόμος μπροστά από την pρεσβεία παραμένει αποκλεισμένος από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ.

16.17: Ξεκινά από την Παλαιά Βουλή μεγάλο μπλόκ διαδηλωτών.

16.30: Κλούβες κλείνουν το κάτω μέρος στο Σύνταγμα. Διπλή σειρά ΜΑΤ έξω από τα ξενοδοχεία.

16.42: Ένα μεγάλο τμήμα της πορείας φτάνει έξω από τη Λέσχη Αξιωματικών.

17.30: Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών φτάνει έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

18.00: Αρχίζει ν΄ αποχωρεί από την αμερικανική πρεσβεία ο κύριος όγκος των διαδηλωτών.

18.23: Φτάνει στην πρεσβεία των ΗΠΑ το μπλόκ των αντεξουσιαστών.

18.30: Το μπλόκ του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στην αμερικανική πρεσβεία.

18.45: Οι διαδηλωτές του ΚΚΕ φτάνουν στην πρεσβεία.Διαμαρτυρία του ΚΚΕ προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια για να ανοίξει ο δρόμος προς την πρεσβεία του Ισραήλ που έχει αποκλεισθεί από αστυνομικές δυνάμεις.

19.00: Διαπραγματεύσεις για να πραγματοποιηθεί η πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ.

19.25: Οι διαδηλωτές αρχίζουν να αποχωρούν από την πρεσβεία των ΗΠΑ και κατευθύνονται προς την πρεσβεία του Ισραήλ.

20.15 Η πορεία φτάνει στην πρεσβεία του Ισραήλ.

20.25: Ένταση στα Εξάρχεια, στη οδό Στουρνάρη.

20.45: Ολοκληρώθηκε η πορεία του ΚΚΕ προς την Ισραηλινή πρεσβεία.

20.52: Στην κυκλοφορία δόθηκε η λεωφόρος Κηφισίας.

21.10: Ανοίγουν οι σταθμοί του Μετρό στο κέντρο, εκτός από το Σύνταγμα.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 18, 2012 in ΕΘΝΟΣ, Πολυτεχνείο

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: