RSS

Μηνύματα των κομμάτων για τη «μαύρη» επέτειο της 21ης Απριλίου

21 Apr

REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Μηνύματα αντίστασης στις προσπάθειες περιορισμού και υπονόμευσης της δημοκρατίας και στους νοσταλγούς της χούντας στέλνουν τα κόμματα με αφορμή την 46η επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Ν.Δ.: Ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για αναβάθμιση της Δημοκρατίας

«Η χούντα της 21ης Απριλίου ξυπνά εφιαλτικές μνήμες και αναδύει κρίσιμα διδάγματα για όλους. Μνήμες για την κατάλυση της Δημοκρατίας, τις διώξεις αγωνιστών και την προδοσία της Κύπρου. Και διδάγματα έμπρακτου σεβασμού στους δημοκρατικούς θεσμούς, αφοσίωσης στο εθνικό συμφέρον και ενότητας των Ελλήνων σε κοινούς σκοπούς», δήλωσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε:

«Τιμούμε τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, θα περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία που άλλωστε θεμελίωσε η παράταξή μας με τη βοήθεια του Ελληνικού λαού το 1974 και όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας, απομονώνοντας κάθε νοσταλγό αντίστοιχων εκτροπών».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε πως η μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου υπενθυμίζει σε όλους το ύψιστο χρέος απέναντι στην Πατρίδα,  τη θωράκιση της Δημοκρατίας μας.

ΣΥΡΙΖΑ: Πάντα επίκαιρος ο αγώνας για τη δημοκρατία

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «46 χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα μας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι-ες με μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «το σημερινό μήνυμα αντίστασης είναι ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό , την καταστολή των αγώνων και τον περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας. Είναι ένα μήνυμα αντίστασης και αφύπνισης όλων μας για την υπεράσπιση αυτών που κατακτήσαμε με αγώνες και αίμα».

«Είναι», προσθέτει, «ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ένα μήνυμα αξιοπρέπειας, μια υπενθύμιση των αγώνων του ελληνικού λαού για δημοκρατία και ανεξαρτησία. Τη δημοκρατία που πολέμησαν και πολεμούν  και σήμερα οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού, η Χρυσή Αυγή και όσοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον λαό».

Τονίζει ακόμη ότι «οι αγώνες εκείνης της εποχής μας δίνουν και σήμερα τη δύναμη για να αγωνιστούμε πιο μαζικά και ενωτικά σε κάθε προσπάθεια περιορισμού της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων μας, γνωρίζοντας ότι η αλλαγή των συσχετισμών περνά μέσα από την οργανωμένη πάλη και τους συλλογικούς αγώνες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Τιμούμε τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα καθώς και όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας, που υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα», αναφέρει και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι πάντα επίκαιρος και άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα για το σοσιαλισμό».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Κατάλυση της Δημοκρατίας από την τρόικα και τους υπηρέτες της

Για κατάλυση της Δημοκρατίας από την τρόικα κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε ανακοίνωσή τους σχετικά με την επέτειο του πραξικοπήματος.

«Στις 21 Απριλίου 1967 οι συνταγματάρχες κατέλυσαν τη Δημοκρατία. Στις 21 Απριλίου 2013 η Δημοκρατία έχει καταλυθεί από την τρόικα και τους υπηρέτες της», αναφέρεται

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνηση του ιστορικού μας χρέους για θωράκιση της Δημοκρατίας

Η επέτειος της 21ης Απριλίου συνιστά υπόμνηση του ιστορικού χρέους μας να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία απέναντι στον κίνδυνο της απονεύρωσης και της υπονόμευσής της από εκείνους που χρησιμοποιούν τη γενναιοδωρία και την ανοχή της για να στραφούν εναντίον της, τονίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

Όπως υπογραμμίζει, η ενεργός μνήμη των δεινών που προκάλεσε η δικτατορία και η πραγματική τιμή προς τον αντιδικτατορικό αγώνα μεταφράζονται τώρα πλέον σε υποχρέωση ανάσχεσης και αντίκρουσης των ρατσιστικών και ξενοφοβικών εγκληματικών συμπεριφορών, του αυταρχισμού και κάθε μορφής πολιτικής και κοινωνικής βίας.

ΔΗΜΑΡ: Να υψώσουμε τείχος προστασίας της δημοκρατίας

Η 46η επέτειος από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου «συμπίπτει με την άνοδο του φασιστικού φαινομένου στη χώρα μας», αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά, συμπληρώνοντας πως «το σημερινό δημοκρατικό καθήκον είναι να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, φράζοντας το δρόμο στους νοσταλγούς, αλλά και στους σημερινούς απόγονους της χούντας».

«Πριν από 46 χρόνια τα όπλα και η βία κατέλυσαν τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Η χούντα στέρησε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, βασάνισε και φυλάκισε όσους αντιστάθηκαν, επέβαλε το γενικευμένο αυταρχισμό στην κοινωνία. Οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει τέλος πως «η μνήμη μας και οι αγώνες για τη δημοκρατία και την ενίσχυση των θεσμών αποτελούν σήμερα το ιδεολογικό μας οπλοστάσιο». «Ο φασισμός, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν έχουν καμία θέση στη χώρα μας», καταλήγει.

ΚΚΕ: Να απομονωθούν οι νοσταλγοί της στρατιωτικής δικτατορίας

Στο δικό του μήνυμα το ΚΚΕ τονίζει ότι η στρατιωτική δικτατορία «μπόρεσε να επιβληθεί γιατί δεν βρήκε απέναντί της έναν λαό οργανωμένο, αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, αξιοποιώντας και τις οξυμένες αντιθέσεις του αστικού πολιτικού συστήματος. Αντίθετα, η πραγματική δύναμη του λαού ήταν υπονομευμένη από αυταπάτες, από την αναμονή των εκλογών που δήθεν θα έδιναν λύση σε χρονίζοντα λαϊκά προβλήματα, καθώς και από το κλίμα υποταγής και μοιρολατρίας».

Αναφέροντας πως το βασικό επιχείρημα αιτιολόγησης της δικτατορίας εκ μέρους της χούντας ήταν ο «κομμουνιστικός κίνδυνος»,  υπογραμμίζει πως «ο αντικομμουνισμός είναι πάντα ο προπομπός για την περιστολή και κατάργηση ακόμα και αστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, για την επιβολή γενικότερων αντιλαϊκών μέτρων, που θίγουν άμεσα και βίαια τα πιο ζωτικά συμφέροντα όλων των εργαζομένων και όχι μόνο των κομμουνιστών».

«Η διεθνής ιστορική πείρα αποδεικνύει ότι οι στρατιωτικές δικτατορίες αποτελούν πάντα λύσεις για την πλουτοκρατία, όταν δεν μπορεί με κοινοβουλευτικά μέσα να προωθήσει τα αντιλαϊκά της σχέδια. Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά ότι η δικτατορία του κεφαλαίου, όποια μορφή κι αν πάρει, της στρατιωτικής δικτατορίας τότε και του κοινοβουλευτικού μανδύα σήμερα, το πολιτικό σύστημα είναι πάντα ταξικό, προσαρμοσμένο στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και της καταπίεσης των άλλων λαϊκών στρωμάτων» επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Προϊόν της δικτατορίας των μονοπωλίων», όπως αναφέρει «είναι η αντιλαϊκή επέλαση και η κρατική καταστολή που βιώνει σήμερα ο λαός από την πολιτική κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι «μέρος και εργαλείο του αστικού πολιτικού συστήματος είναι και οι νοσταλγοί της στρατιωτικής δικτατορίας, το εθνικοσοσιαλιστικό φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής που πρέπει να απομονωθεί από το λαό, ως η πιο άγρια φωνή του κεφαλαίου και του συστήματος», και καλεί τον λαό να απορρίψει την «αντιδραστική θεωρία των ”δύο άκρων” που προωθεί η Ε.Ε. και η Ν.Δ. επιδιώκοντας να ταυτίσουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό και να δικαιολογήσουν αντιλαϊκά μέτρα και νόμους»

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί σε ενδυνάμωση της αντιμονοπωλιακής αντικαπιταλιστικής συσπείρωσης και σε οργάνωση της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές και σε οργάνωση της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών «για την αποτροπή της μεγαλύτερης χρεοκοπίας του λαού, για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση με αποδέσμευση από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, με ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: