RSS

1453-2013: 560 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

29 May
  • Σήμερα συμπληρώνονται 560 χρόνια από την Άλωση της Πόλης και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Πεντακόσια εξήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453 και το οριστικό τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η Άλωση αποτέλεσε το τέλος μίας εποχής, επηρεάζοντας δραστικά τη Δύση σε πολιτικό, οικονομικό αλλά και πολιτιστικό επίπεδο.

Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου ως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Η Άλωση της σηματοδότησε το τέλος του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους, που είχε επιζήσει για πάνω από 1.000 χρόνια.

Η Πόλη πολιορκήθηκε από τον οθωμανικό στρατό του σουλτάνου Μωάμεθ Β’, επονομαζόμενου μετέπειτα ως «Πορθητή», δυναμικού 150.000 ανδρών, εξοπλισμένου με βαρύ πυροβολικό (στον «πυρήνα» του οποίου βρισκόταν το τεράστιο κανόνι του Ούγγρου μηχανικού Ουρβανού) και εξελιγμένα για την εποχή τεχνολογικά μέσα και στόλο 400 πλοίων. Οι υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης, υπό τον αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, αριθμούσαν 7.000 άνδρες, πολλοί εκ των οποίων ήταν Ενετοί και Γενουάτες μισθοφόροι, υπό τη διοίκηση του Ιωάννη Ιουστινιάνη. Στην Πόλη βρίσκονταν περίπου 50.000 κάτοικοι, οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα επισιτισμού.

Αρχικά οι οθωμανικές επιθέσεις αποκρούονταν από τους υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης πάνω στις περίφημες οχυρώσεις της Πόλης, που είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιβίωσή της επί μία χιλιετία. Οι απόπειρες παραβίασης της αλυσίδας που έφραζε τον Κεράτιο Κόλπο αποτύγχαναν, και στις 20 Απριλίου μία μικρή ναυτική δύναμη υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελά διέσπασε τον οθωμανικό κλοίο, αναπτερώνοντας το ηθικό των πολιορκημένων. Ωστόσο, η απάντηση του Μωάμεθ Β’ ήταν η κατασκευή μίας διόλκου και το πέρασμα πλοίων από ξηράς στον Κεράτιο Κόλπο, κάτι που επιδείνωσε την κατάσταση στην Πόλη.

Στην τελική επίθεση, η έφοδος των Οθωμανών κατάφερε να παραβιάσει τα τείχη, κάτι που, σε συνδυασμό με την διείσδυση δυνάμεων από την Κερκόπορτα, έδωσε το χαριστικό πλήγμα στις άμυνες της Πόλης. Ο αυτοκράτορας φέρεται να σκοτώθηκε κάπου κοντά στην Πύλη του Ρωμανού, πολεμώντας μεταξύ των στρατιωτών του, έχοντας αφαιρέσει τα διακριτικά του.Ακολούθησαν εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμοί, σηματοδοτώντας και επίσημα την έναρξη της Τουρκοκρατίας για τον Ελληνισμό.

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είχε αποδυναμωθεί και συρρικνωθεί σταδιακά κατά τους προηγούμενους αιώνες τόσο από εξωτερικούς εχθρούς, όσο και από έντονες εσωτερικές διαμάχες, με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους της 4ης Σταυροφορίας να αποτελεί βαρύ πλήγμα για την αυτοκρατορία, παρά την επανάκτησή της το 1261 από τον Μιχαήλ Παλαιολόγο. Η πτώση της σήμανε την έναρξη της φυγής των λογίων της προς τη Δύση, κάτι που επέδρασε δραστικά στην πορεία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Αναγέννησης.

Ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, τιμώντας την επέτειο των 560 ετών από την Άλωση και εορτάζοντας την συμπλήρωση 85 ετών από την ίδρυσή του, διοργανώνει σήμερα Τετάρτη εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών(Ε.Ι.Ε.) Βασιλέως Κωνσταντίνου 48 Αθήνα.

Κεντρικός ομιλητής ο Στρατηγός ε.α Φράγκος Φραγκούλης, Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού με θέμα: «Η Άλωση της Βασιλεύουσας και οι Κρυπτοχριστιανοί.» Στον εκθεσιακό χώρο του Ε.Ι.Ε. θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου σπάνια τεκμήρια, τα οποία ευρίσκονται στην κατοχή του.

http://www.kathimerini.gr

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: